Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 23.04.2024 - 08:52:08   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Česká televize uvede v HD velkolepou filmovou epopej, která Formana připravila o Oscara

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 09.03.2015


Od natočení prvního dílu čtyřdílné epopeje Vojna a mír uplyne letos přesně padesát let. Přesto je tento zřejmě nejznámější ruský film i v dnešní době stále mimořádným diváckým zážitkem. Strhující je zejména třetí část nazvaná Rok 1812, která vstoupila do historie světové kinematografie velkolepým ztvárněním bitvy u Borodina za účasti více než dvaceti tisíc komparzistů v délce trvání téměř pětačtyřiceti minut.


Česká televize adaptaci nesmrtelného románu L. N. Tolstého uvede v hlavním vysílacím čase na druhém programu po následující čtyři sobotní večery. Diváci si navíc tento oscarový počin režiséra Sergeje Bondarčuka vychutnají v HD rozlišení.

Když se Miloš Forman v roce 1969 ucházel o Oscara za nejlepší zahraniční film, byl se svou hořkou komedií Hoří, má panenko poražen ruským obrem v podobě již kompletního eposu Vojna a mír, který ve své době rovněž získal Zlatý Globus či Cenu newyorských filmových kritiků.

Režisér Sergej Bondarčuk, jež sám sebe obsadil do role jedné z hlavních postav Pierra Bezuchova, měl při realizaci díla nelehkou úlohu, neboť natáčení bedlivě střežily oči celého kulturního Ruska. Vojna a mír však k jejich spokojenosti vyrostla ve skutečnou epopej, velkofilm v širokoúhlém formátu, v němž Tolstého román ožil téměř slovo od slova. Sugestivní líčení válečných bitev ruských vojsk s Napoleonem, v románu široce rozepsané, přenesl Bondarčuk na plátno velkorysým gestem, za účasti davů komparzistů, koní a kamerových efektů.

Česká televize uvede první část Vojny a míru nazvanou Andrej Bolkonskij již tuto sobotu od 20 hodin na ČT2.


14. 03. 2015, sobota, ČT2, 20:00 hod.

Vojna a mír I: Andrej Bolkonskij

V první části filmu se ocitáme v Petrohradě roku 1805. Osvícená ruská společnost je znepokojena zprávami z neklidné Evropy, Napoleon Bonaparte koná vojenské přípravy, válka je nevyhnutelná. Mladý kníže Andrej Bolkonskij odchází do války. Svou mladou ženu, těhotnou Lízu, odváží na venkov k otci. Mezitím se Pierre Bezuchov poprvé setkává s Natašou na plese u Rostovových u příležitosti Natašiných narozenin. Andrej se loučí se svým přísným otcem, odjíždí na frontu a stává se pobočníkem generála Kutuzova.


21. 03. 2015, sobota, ČT2, 20:00 hod.

Vojna a mír II: Nataša Rostovová

Andrej Bolkonskij prokázal své vojenské schopnosti po boku generála Kutuzova v bitvě u Slavkova, byl však vážně zraněn a od té doby se k němu štěstí obrací zády. Poznal rub vojenské slávy a na rodinné panství se zraněný vrací ve chvíli, kdy jeho mladá žena Líza umírá při porodu. I jeho přítel Pierre Bezuchov si prožil své. Poté, co zdědil po svém otci velký majetek i šlechtický titul, se oženil doslova s krasavicí. Brzy ale poznal, že se provdala pouze za jeho majetek a postavení, a tak se s ní rozešel. Vypadá to, že oběma přátelům se život zhroutil. Osud má však vždy ještě něco v rukávu. Přichází nové jaro a s ním i nová setkání…


28. 03. 2015, sobota, ČT2, 20:00 hod.

Vojna a mír III: Rok 1812

Tato bitva má v Tolstého románu, ale i v Bondarčukově přepisu velmi významné místo. Díky velkoleposti i délce bitevních scén vstoupil Bondarčukův velkofilm do historie světové kinematografie. Účast více než 20 000 statistů, sedmi souběžně jedoucích kamer, měsíce zkoušení některých scén bitvy umožnily režisérovi natočit téměř třičtvrtěhodinovou studii válečného běsnění, ne nepodobného apokalypse. Na rozdíl od válečných snímků „akčního" typu je však toto studie o skutečném lidském utrpení, o absurditě násilí a nedobrovolné smrti.


04. 04. 2015, sobota, ČT2, 20:00 hod.

Vojna a mír IV: Pierre Bezuchov

Krutá a krvavá bitva u Borodina znamenala rozhodující moment pro Napoleonovu porážku v Rusku. V závěrečné části roli hrdiny tentokrát zastane dosud nenápadný přítel Andreje Bolkonského i Nataši Rostovové. Tento mírumilovný a plachý muž se rozhodne zůstat ve všemi opuštěné Moskvě, stravované plameny požáru, a spáchat atentát na Napoleona. Věci se dějí v pravý čas a finále nesmrtelného příběhu patří Pierrovi…


Alžběta Plívová, Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí, Česká televize, 9. 3. 2015


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/66Rrez Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.03.2015 • Jiří Langmajer na stopě sériového vraha
09.03.2015 • Show Jana Krause – 11. 3. 2015
09.03.2015 • Televize Prima si oblékla jarní kabát a představila nové identy
07.03.2015 • Prima LOVE slaví 4. narozeniny!
07.03.2015 • Zatajené dopisy - nový film o sociálním experimentu s romskými dětmi
07.03.2015 • Prima dnes uvede nový lifestylový pořad Gondíci s.r.o.

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist