Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 10:05:13   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Družice Eutelsat 115 West B na oběžné dráze za osm měsíců

  Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 13.03.2015


Nejnovější družici společnosti Eutelsat, Eutelsat 115 West B, která byla vynesena do kosmu v pondělí 2. 3. 2015, bude trvat osm měsíců, než se dostane na oběžnou dráhu. Důvodem je to, že satelit využívá plně elektrický plazmový pohonný systém XIPS (Xenon-Ion Propulsion System).


Satelit je součástí americké družicové flotily společnosti Eutelsat. A bylo vždy známo, že plně elektrický pohon je ‘pomalejší ale spolehlivější’ mechanismus pro přesunutí na oběžnou dráhu, a zdánlivě pomalejší ve srovnání s rychlejším – avšak mnohem dražším – chemickým pohonem.

Vynesení družice (společně se satelitem ABS-3A pro společnost Asia Broadcasting) ve všech ohledech proběhlo bezchybně. Dva satelity se po pěti minutách po sobě oddělily od horního stupně rakety Falcon-9 společnosti SpaceX a dosáhly super-synchronní oběžné dráhy, která má maximální bod (apogee) 63 tisíc km (39,146 mil) ve vesmíru a minimální bod (perigee) 410 km (254 mil).

Oba satelity dodala společnost Boeing s využitím své modifikované platformy 702SP, což je v podstatě obvyklý satelit, avšak má odstraněné chemické palivové nádrže. Každá společnost Eutelsat a ABS si údajně vyjednala výhodnou základní cenu nižší než 30 miliónů dolarů za start družice, což pomůže kompenzovat dlouhou dobu přesunu na oběžnou dráhu.

Existuje další výhoda (perspektiva) pomalejšího přesunu na oběžnou dráhu. Inženýři společnosti ABS uvedli, že oba satelity by měly být v provozu více než běžných patnáct let, nebo než je běžné u satelitů s chemickým palivem. „Jestliže všechno půjde dobře a my nebudeme mít problémy s elektrickým pohonem, [satelit ABS-3A] by mohl být na oběžné dráze a vydržet asi 22 let,” řekl pan Ken Betaharon, technický ředitel společnosti ABS.

Před týdnem - v pátek 6. 3. 2015 satelit společnosti Eutelsat rozvinul solární panely s rozpětím 33 metrů a včera, ve čtvrtek 12. 3. 2015 se přesunul do režimu ‘zvýšené oběžné dráhy’. Jestliže došlo k plnému rozvinutí solárních panelů, to znamená, že je k dispozici elektrický proud pro napájení ionizačního procesu.

Satelit Eutelsat 115 West B s hmotností 2,2 tun se během cca osmi měsíců přemístí na oběžnou dráhu a pak bude následovat testování. Finální zprovoznění satelitu je plánováno v listopadu roku 2015.
Družice Eutelsat 115 West B bude disponovat dvanácti transpondery v pásmu C a třiceti čtyřmi transpondery v pásmu Ku, které budou spojeny se čtyřmi zónami ozáření.

Novým satelitem společnost Eutelsat zvýší svůj dosah na americkém trhu po Aljašku a Kanadu. Satelit současně vystřídá starší družici Eutelsat 115 West A, která je nyní v provozu na inklinující oběžné dráze 114,9° západně. Nový satelit je určen hlavně klientům v oblasti datových služeb, širokopásmového přístupu, mobilních páteřních služeb, řešení VSAT a připojení k sociálním sítím. Internet: www.eutelsat.de


S využitím zdrojů: Satnews.de a Chris Forrester, Advanced-television.com, 12. 3. 2015 a 13. 3. 2015, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.03.2015 • Reteconomy z družice Hot Bird 13D jen v MPEG-4
12.03.2015 • AMC díky nové smlouvě s M7 zdvojnásobila distribuci a dostupnost svých sportovních stanic
09.03.2015 • Konec ukrajinské verze Euronews z družice Amos 2
07.03.2015 • AMC z družice Azerspace-1
05.03.2015 • freeSAT začne vysílat dva nové kanály zaměřené na jídlo a životní styl: Fine Living Network a Food Network
05.03.2015 • QYOU HD – nový zábavný program v HD kvalitě

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist