Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 18:31:18   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Psali jsme na Apríla: Pozor! Čeká nás brzké přezbrojení nejen z DVB-T na DVB-T2, ale také z DVB-S2 na DVB-S2x

  Autor: Lipra , e-mail: lipra@satCentrum.com Přidané: 01.04.2015


Aprílový příspěvek: Dnes, v návaznosti na dubnovou servisní noc (první středa v měsíci) u některých operátorů, dochází ke spuštění testovacího vysílání v nové, "úspornější" satelitní normě DVB-S2x, která umožní přenosy objemných dat (např. UHDTV) a už v blízké době nahradí současnou normu DVB-S2.


To, že se testuje vysílání terestrického digitálního vysílání v normě DVB-T2, a budeme si tedy muset časem zakoupit nový televizor či set-top box, umožňující příjem v této normě s novým kodekem HEVC, ví určitě každý čtenář.

Možná ale bude pro vás novinkou, že i v satelitní technice dojde brzy k nasazení nové normy - současná DVB-S2 už nestačí pro efektivní přenosy objemných dat programů v Ultra HD rozlišení (4k, 8k či více), nasazení vyšších modulačních schémat (64/128 / 256APSK) a nasazení zmiňovaného vysoce efektivního video kódování (HEVC) i v satelitních přenosech.

Toto (a nejen toto) umožní nový standard DVB-Sx, který rozšiřuje stávající standard digitálního satelitního vysílání DVB-S2. DVB-Sx byl standardizován DVB Projectem v březnu 2014 (BlueBook A83-2 / EN302307-2). Ve srovnání s DVB-S2 lze dosáhnout s DVB-S2x zvýšení účinnosti až o 51%, využít vyšších modulačních schémat 64 / 128 / 256APSK, jsou menší roll-off faktory a také vylepšené filtrování, což umožňuje mít menší odstup nosné signálu.


Nasazení nového standardu video kodeku HEVC (High Efficiency Video Coding) pak umožní zdvojnásobení poměru komprese dat ve srovnání s používaným kodekem H.264 / MPEG-4 AVC, při stejné úrovni kvality obrazu. Z toho vyplývá, že dosáhneme podstatně zlepšenou kvalitu obrazu při stejném datovém toku.
Můžeme pak přistoupit k satelitnímu šíření 8K UHD signálu s rozlišením až 8192 × 4320 obrazových bodů (px), rozšířit rozsah formátu (Rext) - s podporou vyšší bitové hloubky, sampling structure: 4:0:0, 4:2:2, a 4:4:4 (chroma sampling formats), použít scalable coding extensions - (SHVC, škálovatelné kódováné rozšíření), a multi-view extensions (MV-HEVC, multi-view rozšíření).

Jen krátce na vysvětlenou - kodek HEVC nemá uplatnění pouze v televizním digitálním vysílání. Už loni, 9. září 2014 předvedla společnost Apple na svých mobilech iPhone 6 a iPhone 6 Plus podporu HEVC/H.265 ve službě FaceTime, 31. 10. 2014 pak prezentovala společnost Microsoft podporu HEVC v novém operačním systému Windows 10 , a 3. 11. 2014 bylo předvedena podpora i pro Android Lollipop . V letošním roce bude dokončeno i rozšíření 3D HEVC pro 3D video, pokračuje vývoj screen content coding (SCC) rozšíření pro videa, obsahující reenderovanou grafik, text, animace, nebo ve fotoaparátu zachycené videoscény. Kodek HEVC se už úspěšně využívá u 4K Blu-ray Disc video s 60 fps, 10-bit color depth (hloubkou) a datovou rychlostí 50 Mbit/s. Podporovány jsou disky 66/100 GB.


Vraťme se ale zpět k satelitům. Jako první na světě veřejně vysílala ve standardu DVB-S2x a modulaci 256APSK japonská společnost Nippon Television Network Corporation s využitím technologie firmy Newtec už dne 1. 11. 2014. Přenášela signál Nippon TV s využitím šířky pásma 5 MHz, modulací 256APSK a s přenosovou obrazovou rychlostí 25 Mb/s z přenosového vozu Satellite News Gathering (SNG) na družici Superbird-B2 na orbitální pozici 162° východně na transponder JSAT. Vysílání pak bylo přijímáno v sídle společnosti Nippon TV v Tokiu.

Po ukončení podobného testování standardu DVB-S2x providerem SES, uvedl pan Thomas Wrede (Flesh DVB CM-BSS) už na DVB World 2013, že nasazením DVB-S2x očekává zvýšení zisku až o 20% na standardním transponderu, a to i na 30%, pokud jde o SNR.

Což je pro providery velmi lákavá možnost, jak "nafouknout" stávající transpondery a dostat na satelity ještě více televizí, rádií a dat. A tedy i více vydělat. Stejně tak to však bude velká příležitost i pro výrobce a prodejce přijímacích zařízení.

A jsme zpět u nadpisu tohoto příspěvku: Čeká nás brzké přezbrojení... Ano, čeká. A zaplatí to kdo? Inu my, diváci. A v první řadě ti, co chtějí být první a in, a nepočkají si, až bude nová norma DVB-S2x více rozšířenější a technika levnější. Ovšem jednou nás to určitě dožene. Každého...


S využitím zdrojů: Newtec; wikipedia.org, Satkurier.pl a tvtechnology.com připravil Lipra, 1. 4. 2015. Ilustrační obrázek: DSNG DVB-S2x enkodér Harmonic Ellipse3000, prezentovaný na veletrhu IBC2014.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.04.2015 • Brzké přezbrojení z DVB-S2 na DVB-S2x se nás (zatím) netýká...
05.02.2015 • Vysílání aktualizace seznamu kanálů RAPS z družice Astra 1N ukončeno
08.07.2014 • České Radiokomunikace jako první ve střední Evropě spustily testovací vysílání DVB-T2 s kodekem HEVC
30.06.2014 • Changhong u nás bude prodávat 4K televizor za necelých 26 tisíc korun - 55palcová novinka přijde na český trh v srpnu
23.06.2014 • Diváci satelitní televize vidí góly nejostřeji. A jako první
05.05.2014 • Changhong na veletrhu Canton Fair vykročil do éry 5K

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist