Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 21:48:39   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Dětské zpravodajství je ve světě trendem. Česká televize navíc do vysílání zapojuje i školní štáby

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 03.04.2015


Česká televize patří se svým pořadem Zprávičky mezi pouhou jedenáctku evropských televizních stanic, které se systematicky zabývají pravidelným dětským zpravodajstvím. Mediální gramotnost dětí prohlubuje Česká televize rovněž aktivním zapojením školních televizních štábů do příprav skutečně odvysílaných reportáží. Navíc se již počtvrté za účasti osmdesáti dětí ze všech koutů republiky konal tento týden na Kavčích horách celodenní seminář s názvem Televize v televizi. Přednášky a praktické workshopy umožnily mladým zájemcům o nejrůznější televizní profese zlepšit jejich znalosti a dovednosti a získat zpětnou vazbu od profesionálů v oboru.


Další pravidelný seminář pro školní televize se tentokráte nesl v duchu sportovního zpravodajství. Studenti základních a středních škol se dozvěděli zajímavosti nejen ze zákulisí fungování sportovního kanálu ČT sport, ale především prezentovali vlastní sportovní reportáže. „Velmi přínosný byl rozbor reportáží vedený Miroslavem Langerem, editorem pořadu Branky, body, vteřiny, který nám všem předal řadu cenných rad. Díky spolupráci s Českou televizí žáci rozvíjejí své znalosti a dovednosti, získávají mnoho inspirace i motivace do další práce,“ shrnuje své dojmy ze semináře vedoucí školní televize v Borohrádku Michal Přibyl. Spoluautorka nejlepšího příspěvku ze školní televize v Broumově Pavla Hajpišlová také vystoupila jako host v pořadu Zprávičky: „Cílem našeho videa bylo ukázat lokalitu Broumovska a nabídnout atraktivní a neobvyklý sport highline. Vítězství nám asi zajistila energie a zájem, s jakými jsme natáčení dělali. Jako televizní štáb o pouhých dvou členech jsme toto ocenění nečekali, ale jak se říká i na malém městě se dá hrát velké divadlo!"

Na co vše musí být připraven komentátor sportovního přenosu, jaké nároky jsou kladeny na práci sportovního redaktora či jak dlouho trvá nadabovat nový seriál, to jsou jen některé otázky, které byly zodpovězeny během praktických workshopů. Tato část patří tradičně mezi účastníky k nejoblíbenějším, neboť umožňuje zvolit si seminář dle svého zájmu a získat tak potřebné znalosti a dovednosti od skutečných profesionálů. Kromě sportovně zaměřených profesí a dabingu si děti mohly vyzkoušet i práci režiséra, kameramana, televizního grafika či moderátora.

„Na komentátorském workshopu Tomáše Jílka vládla přátelská tvůrčí atmosféra. Známý komentátor hokeje a cyklistiky hovořil o tom, jak se na přenosy připravuje z dlouhodobého i krátkodobého hlediska, a dokonce nám věnoval i kopii své přípravy na hokejový zápas extraligy Litvínov – Brno,“ říká Filip Martinkovič, redaktor GymTV Příbram. Lukáš Šolc z jilemnické Televize Krkonoše se zúčastnil režisérského kurzu: „Workshop byl super, práce režiséra je velice atraktivní, musí být vždy o krok napřed a být připraven, když se něco stane. Režiséři ČT byli velice zábavní a vždy nad věcí, šéfrežisér nás provedl po studiích, kde natáčí ale i po zákulisí, kde se režisér stará o to, abychom mohli bez chyb vidět obraz v televizi.“

„V regionu střední a východní Evropy jsme společně se Slovinskem jedinou televizní stanicí, která vysílá zpravodajství zaměřené na dětského diváka. Avšak v západních zemích jsou dětské zprávy již desítky let nedílnou součástí programu,“ říká editor pořadu Zprávičky Petr Kopecký a dodává: „V průměru jednou týdně zařazujeme i reportáž připravenou některou ze školních televizí. V poslední době se nám osvědčilo propojení s těmito redakcemi přes tak zvané telemosty, které nejenže umožňují podání informace pro diváka atraktivnějším způsobem, ale navíc dětské redaktory učí jinou formu vystupování a zpracování reportáže. Další praktické dovednosti pak tito naši budoucí kolegové získávají právě na seminářích projektu Televize v televizi, prostřednictvím kterých se nám daří neustále vylepšovat vzájemnou spolupráci.“

Seminář Televize v televizi se uskutečnil již počtvrté a sjely se na něj školní televize z Opavy, Zlína, Borohrádku, Příbrami, Chomutova, Broumova, Jilemnice, Kolína, Liberce, Prahy, Okříšků a Brna. Do budoucna se připravují i další semináře, které jsou opět otevřené všem školním televizním štábům.


Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize, 3. 4. 2015


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.04.2015 • TV Nova nabídne nový pořad technologických novinek Upgrade
05.04.2015 • Show Jana Krause – 8. 4. 2015
04.04.2015 • Tajemství věstonických Venuší
03.04.2015 • Skupina Prima i jednotlivé její stanice v prvním čtvrtletí meziročně rostly
03.04.2015 • Zápasy Fortuna ligy odvysiela v máji aj Dajto!
02.04.2015 • Rocková Chart Show dosiahla rekordné výsledky sledovanosti!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist