Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 00:31:26   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Květen na CS film TV: konec II. světové války v československém filmu

  Autor: Československá filmová společnost , e-mail: info@csfilm.cz Přidané: 20.04.2015


Kdo se nepoučil z dějin, musí je znova prožívat. /Jean-Paul Sartre/. Druhá světová válka… Tři slova, která na papíře už šustí dějinami a dobou dávno minulou, ale která je nutno připomínat. Už proto, že šlo o dosud největší globální konflikt, ve kterém zahynulo více než 60 miliónů lidí a který v nevídané míře provázely zločiny proti lidskosti a válečné zločiny, kruté zacházení s válečnými zajatci a civilním obyvatelstvem a genocida milionů lidí, především šesti milionů evropských Židů.


Ke světovým oslavám sedmdesáti let od jejího konce se připojuje i CS film, který v květnu a počátkem června nabídne tyto filmy:

7. 5. ve 20:00 hod. Tanková brigáda (1955, režie: Ivo Toman)
Výpravný válečný film mapuje osudy tankové posádky na nejtěžším úseku bojové cesty První československé samostatné brigády.

7. 5. ve 22:00 hod. Ta chvíle, ten okamžik (1981, režie Jiří Sequens)
Psychologické drama z období Protektorátu s hereckým koncertem Františka Němce, Daniely Kolářové a Luďka Munzara.

9. 5. ve 22:00 hod. …nebo být zabit (1985, režie Martin Hollý ml.)
Válečné drama odehrávající se na samém konci války. Neprávem skoro zapomenutý film režiséra Hollého z koncentračního tábora, kde se dva vězni rozhodnou pro útěk. Strhující výkon Milana Kňažka je doplněn i výborným herectvím osmnáctiletého Miroslav Zounara.

14. 5. ve 20:00 hod. Dny zrady I., II. (1973, režie Otakar Vávra)
O nás, bez nás a proti nám. Tak by se dal shrnout děj dvou velkofilmů Otakara Vávry o traumatickém období československého národa – o roce 1938 a podpisu Mnichovské dohody.

16. 5. ve 21:45 hod Osvobození Prahy (1975, režie Otakar Vávra)
Dvoudílný film Otakara Vávry zachycuje jednu z nejdůležitějších kapitol naší historie. Líčí události z májových dnů 1945 v bývalém Protektorátu, kdy se německá vojska chystala učinit z české kotliny poslední baštu odporu proti vítězícím Spojencům.

21. 5. ve 20:00 hod. Zbraně pro Prahu (1974, režie Ivo Toman)
Snímek byl realizován k příležitosti 30. výročí konce druhé světové války. Váže se k pražskému povstání v roce 1945, kdy venkovští železničáři vezli střelivo na pomoc bojujícímu městu a ani střet s nacisty je nezastavil. Životní role Karla Hlušičky, který zde dokonce řídí lokomotivu bez zastoupení.

21. 5. ve 21:45 hod. Sokolovo (1974, režie Otakar Vávra)
Válečný velkofilm se odehrává v letech 1942 - 1943 a líčí historii vzniku vojenské jednotky v Sovětském svazu a účast českých a slovenských vojáků v bojích na východní frontě. V titulní roli Ladislav Chudík.

23. 5. ve 22:00 hod. Praha nultá hodina (1962, režie Miloš Makovec)
Ve třicátých letech dvacátého století, po nástupu Hitlera k moci, nalezlo mnoho německých antifašistů politický azyl v demokratickém Československu, které však muselo po mnichovské dohodě v září 1938 Německu postoupit svá pohraniční území. Příběh se odehrává těsně před 15. březnem 1939, před okupací zbytku Československa německou armádou.

28. 5. ve 20:00 hod. V týlu nepřítele (1981, režie Igor Gostev)
Námětem filmu se stal partyzánský odboj v letech 1944 -1945. Plukovník Mlynskij (Vjačeslav Tichonov) se pokouší znemožnit výrobu raket V-2 na německém území.

30. 5. ve 22:00 hod Až do konce /1984, režie Antonín Kopřiva)
Československé válečné drama, jehož děj je zasazen do posledních dnů války, kdy se zbývající německé jednotky ocitají v naprosto bezvýchodné situaci. Poslední dny války v Čechách viděné očima německých vojáků. Skvělý Eduard Cupák v roli kapitána SS a neméně výborný Vítězslav Jandák jako ostřílený frontový veterán.

4. 6. ve 20:00 hod Boj o Moskvu: Agrese (1985, režie Jurij Ozerov)
Ruský režisér Jurij Ozerov se proslavil několika válečnými epopejemi, první část velkofilmu Boj o Moskvu zachycuje grandiózní boje o ruské hlavní město, končící porážkou hitlerovských vojsk. Film ohromuje výpravnými scénami. Z české strany bylo poskytnuto technické zázemí, pomocným režisérem byl Otakar Fuka, český dabing pořídil K. M. Walló. Film se zčásti natáčel ve starém Mostě, odsouzeném k demolici. Jde o poslední film herce Jaroslava Drbohlava, premiéra filmu se uskutečnila až několik měsíců po jeho předčasném skonu.

11. 6. ve 20:00 hod. Boj o Moskvu: Tajfun (1985, režie Jurij Ozerov)
Závěrečný díl dvoudílného filmu o bojích operace Barbarossa. Hitlerem schválený útok na Moskvu, který byl zahájen 6. října 1941, dostal kódové jméno operace Tajfun. Operace Tajfun měla být podle Hitlerových slov pronesených k bojujícím jednotkám rozhlasem "poslední velkou a rozhodující bitvou války". Německý plán selhal, a to znamenalo jeden z nejdůležitějších bodů zlomu v průběhu války.


Máj byl ovšem nejen války čas, ale je i, a to především, lásky čas. Proto bude 1. květen na CS filmu lehce romantický: mimo jiné nabídne tyto filmy:12.00 hod. Pohádka o putování, 16.00 hod Pohádka máje, 18.00 hod Maskovaná milenka, 20.00 hod Bylo to v máji.

CS film nabízí každou druhou hodinu celovečerní český nebo slovenský film. Opírá se o promyšleně a vyváženě namíchaný programový mix, kterým se nemůže pyšnit žádná podobná televize: filmová dramata, komedie, detektivní příběhy, perly ze zlatého fondu české kinematografie, obnovené premiéry filmů slavné české vlny šedesátých let, filmy na přání. Programová skladba je dále doplňována o Filmové noviny (denní aktuální denní zpravodajství ze světa filmu), o zapomenuté i věčně živé Filmové písničky, podvečerní okénko dětských animovaných filmů a také o filmy o filmu a filmové soutěže. Těší se dlouhodobě rostoucí oblibě, zvláště ve věkové skupině 35 až 64 let. Vysílá denně ve všech významných českých a slovenských kabelových, satelitních a IPTV televizních sítích.


PhDr. František Malina, Československá filmová společnost


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.04.2015 • Prima ZOOM v 17. týdnu plný zajímavostí
17.04.2015 • TV tipy Universal Channel v 17. týdnu
17.04.2015 • National Geographic Channel míří ke hvězdám
16.04.2015 • RTVS: Majstrovstvá sveta v hokeji 2015 [ 2 ]
13.04.2015 • Česká televize vysílá hokejové šampionáty nejdéle na světě - letos po padesáté
13.04.2015 • Co nás čeká v úterním a středečním zápase LM UEFA?

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist