Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 02:06:25   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Spartakus: Válka ztracených - premiéra poslední řady na AXN Black

  Autor: AXNPress Czech , e-mail: AXNPress_Czech@spe.sony.com Přidané: 27.04.2015



Poslední řada uzavírá Spartakův příběh jednou pro vždy, legenda však přetrvala a Spartakus tak bude žít v příbězích dál… Premiéra poslední řady na AXN BLACK od 27. dubna 2015, každé pondělí od 22:20 hod.



Gaius Claudius Glaber je mrtev. Od jeho porážky uplynulo už mnoho měsíců a rebelská armáda vedená Spartakem a jeho generály Crixem, Gannicem a Agronem pokračuje ve vítězném tažení proti Římu. K povstalcům se připojují další tisíce osvobozených otroků a početné řady rebelů začínají ohrožovat i mocnou římskou armádu.

Spartakus je odhodlán jednou provždy svrhnout Římskou republiku. Po smrti Ashura bojují Naevia a Crixus díky znovunalezené síle a odhodlání opět bok po boku. Gannicus si užívá života naplno, a tak své lože sdílí s krásnou, ovšem nebezpečnou Saxou.

Rebelové se společně pouštějí do jedné krvavé potyčky za druhou a připravují se na nevyhnutelnou válku s Římem. Senát se obrací s prosbou o pomoc na nejbohatšího muže Říma – Marca Crassa. Mocný politik a vynikající stratég ale svého soupeře respektuje a odmítá se dopustit stejných chyb, které zničily Glabera a jeho předchůdce. S pomocí mladého a soutěživého Julia Caesara je Crassus pevně odhodlán rozdrtit Spartaka a jeho vzpouru.

Spartakus: Válka zatracených vyvrcholí v epickou bitvu, jež nemá obdoby

Poslední řada uzavírá Spartakův příběh jednou pro vždy, legenda však přetrvala a Spartakus tak bude žít v příbězích dál a přinese i spoustu překvapen pro seriálové fanoušky.

Spartacus: Blood and Sand - Spartakus: Krev a písek, 13 dílů, rok 2010
Spartacus: Gods of the Arena - Spartakus: Bohové arény, 6 dílů, rok 2011
Spartacus: Vengeance - Spartakus: Pomsta, 10 dílů, rok 2012
Spartacus: War of Damned - Spartakus: Válka zatracených, 10 dílů, rok 2013


POSTAVY:

SPARTACUS (Liam McIntyre)
Thrácký voják, který dobrovolně odchází do římské armády bojovat proti společnému nepříteli Thrákie a Říma. Legatus Claudius Glaber, římský velitel, jej za vzdor proti své osobě odsuzuje k smrti v gladiátorské aréně. Spartakus ale přežije a je prodán do Batitovy gladiátorské školy.
Spartacus – gladiátorem s přezdívkou Nositel deště – po smrti své ženy Sury prahne po pomstě. Jeho armáda tisíců gladiátorů a povstalců chce porazit legie Gaia Claudia Glabera. Spartakus si je vědom, že je zodpovědný nejen za životy každého muže, ženy a dítěte, ale také je inspirací v boji za osvobození od útlaku římského impéria.

CRIXUS (Manu Bennett)
Crixus byl nejlepším gladiátorem Batiatusovy školy a šampionem města Capua. Je sebevědomý a silný, má hluboce zakořeněnou nenávist ke Spartakovi. Dřívější šampion a Spartakův rival se stal jedním z nejdůvěryhodnějších generálů. V Batiatově gladiátorské škole se zamiloval do Neavii, kterou ale potkal strašný osud. Se Spartakovou pomocí ji zachrání. Crixus trénuje Naevii jako gladiátora, aby se mohla sama pomstít Ashurovi. Crixus se soustředí na válku a na poražení římského impéria. Naevia je neustále po jeho boku, ale pak ji opět ztratí…

GANNICUS (Dustin Clare)
Dlouho před příchodem Spartaka byl nadaný válečník Gannicus jedním z mála těch, kteří si v aréně vybojovali vlastní svobodu.
Vrátil se ale zpět, aby čelil Crixovi a gladiátorům, ale místo toho se rozhodl pomoci při jejich útěku.

AGRON (Dan Feuerriegel)
Agron je krutý bojovník a jeden te tří generálů v povstání, který je silně oddaný Spartakovi a jejich společnému cíli. Je rozzuřený ze smrti svého bratra Dura, který byl zavražděn při útěku z Batiatovy gladiátorské školy, a touží po pomstě. Jako Spartakova pravá ruka je zodpovědný za bezpečí svého vůdce v boji za svobodu.

NAEVIA (Cynthia Addai-Robinson)
Naevia je bývalá osobní otrokyně Lucretie. Kvůli románku s Crixem byla vypovězena z gladiátorské školy a poslána do solných dolů, kde panují otřesné podmínky. Když se Crixus dozví o jejím osudu, vydá se ji s pomocí Spartaka zachránit. Naevia požádá Crixa, aby ji vytrénoval jako gladiátorskou bojovnici, aby se mohla sama pomstít Ashurovi.

CRASSUS (Simon Merrells)
Marcus Crassus je jedním z nejbohatších Římanů. Své mimořádné bohatství získal díky svému intelektu, ale vojenský úspěch mu stále unikal. Nyní je Crassus poslední nadějí Římského senátu v poražení Spartakova povstání. Ale aby porazil Spartaka, bude potřebovat víc, než jen peníze. Na pomoc bere mladého a zkušeného Julia Caesara.


HRAJÍ:

LIAM McINTYRE (Spartakus)
Australský filmový, televizní a divadelní herec Liam McIntyre zahájil svoji kariéru jako vedoucí produkce u Shakespearovy hry Něco za něco. Mezi jeho divadelní úspěchy patří také Dvanáct rozhněvaných mužů, Důkaz, Mnoho povyku pro nic a další. V televizi se objevil například v australských seriálech Boj o čas nebo Neighbours. Exceloval v seriálu The Pacific.

MANU BENNETT (Crixus)
Manu Bennett v sobě nezapře své maorské předky. Narodil se v Aucklandu na Novém Zélandu, ale brzy se celá rodina přestěhovala do Austrálie. Během střední školy hrál rugby a zkombinoval ho trochu netypicky s klasickým baletem a hrou na klavír. Herectví vystudoval na University of New South Wales. První zkušenosti s hereckou profesí sbíral především účinkováním v novozélandských filmech a seriálech. Zlom v jeho kariéře přinesla série Spartakus a role Crixe. Krátce nato si zahrál hlavní zápornou postavu v trilogii Hobit a seriálu Arrow.

DUSTIN CLARE (Gannicus)
Australský herec Dustin Clare se narodil v roce 1982 a vystudoval Western Australian Academy of Performing Arts, krátce nato se začal objevovat v krátkých filmech a v menších rolích v australských filmech a seriálech – například McLeodovy dcery nebo Ostré jako břitva. V roli Gannica se objevuje od roku 2010.
Dustin Clare je držitelem australské televizní ceny Logie Award v kategorii objev roku.

DANIEL FEUERRIEGEL (Agron)
Dan Feuerriegel se narodil v australském Brisbane v roce 1981. Krátce po narození mu byla diagnostikována vzácná srdeční choroba a lékaři mu předpovídali klidný život v ústraní. To se ale nestalo a Daniel se vrhl na atletiku, zpíval ve sboru, krátce studoval veterinu a pak absolvoval na katedře herectví na Queenslandské univerzitě. Celosvětovou popularitu mu přinesla role Agrona.

CYNTHIA ADDAI-ROBINSON (Naevia)
Cynthia Addai-Robinson se narodila v Londýně, maminka pochází z Ghany a tatínek z USA, kam se rodina přestěhovala. Objevila v oceňovaném filmu Colombiana režiséra Oliviera Megatona a v řadě televizních seriálů – Kriminálka New York, Kriminálka Miami, FlashForward - Vzpomínka na budoucnost, Vražedná čísla, Dirt a dalších.

SIMON MERRELLS (Crassus)
Britský herec Simon Merrells patří mezi oceňované divadelní herce, ale účinkoval také v mnoha televizních seriálech i celovečerních filmech. Jako mnoha dalším hercům ze série Spartakus, i jemu přinesla role Marca Crassa celosvětovou popularitu.


Dále hrají:

Ellen Hollman – Saxa
Pana Hema-Taylor – Nasir
Jenna Lind – Kore
Anna Hutchinson – Laeta
Todd Lasance – Caesar
Gwendoline Taylor – Sybil
Ditch Davey
Christian Antidormi


SPARTAKUS: VÁLKA ZATRACENÝCH:

Díl 1: Nepřátelé říma”
Scénář: Steven S. DeKnight
Režie: Mark Beesley

Díl 2: Vlci před branami
Scénář: Aaron Helbing & Todd Helbing
Režie: Jesse Warn

Díl 3: Slovo muže
Scénář: Brent Fletcher
Režie: John Fawcett

Díl 4: Decimace
Scénář: Seamus Kevin Fahey
Režie: Michael Hurst

Díl 5: Pokrevní bratři
Scénář: Allison Miller
Režie: TJ Scott

Díl 6: Válečná kořist
Scénář: Jed Whedon
Režie: Mark Beesley

Díl 7: Mors Indecepta
Scénář: David Kob & Mark Leitner
Režie: Jesse Warn

Díl 8: Rozdělené cesty
Scénář: Brent Fletcher
Režie: TJ Scott

Díl 9: Mrtví a umírající
Scénář: Jeffrey Bell
Režie: Michael Hurst

Díl 10: Vítězství
Scénář: Steven S. DeKnight
Režie: Rick Jacobson


SKUTEČNÝ SPARTAKUS (zdroj Wikipedia, zkráceno a upraveno)

- Byl urostlý a měl velmi agresivní povahu
- Do římských legií vstoupil v 17 letech
- Pochází z jihu dnešního Rumunska
- Stal se mladším vojenským tribunem (hodnost pro řadové vojáky obvykle zcela nedostupná)
- Gladiátorem se stal z vlastního rozhodnutí! Za vážný přečin proti nadřízenému dostal na výběr trest bičováním a vyhnanstvím, ale zvolil si raději „kariéru“ gladiátora.
- Spartakovo povstání se uskutečnilo v letech 73 - 71 před n.
- Jeho tělo nebylo nikdy nalezeno a není jisté, jak a kdy zemřel. Byl zabit během bitvy na řece Silarus, ukřižován společně se svými muži, nebo se mu podařilo uprchnout?

Spartakus (120 př. n. l. – 71 př. n. l.) byl otrok a gladiátor, který se stal vůdcem třetího neúspěšného povstání otroků ve starověkém Římě. O jeho životě není příliš mnoho informací.

Předpokládá se, že se narodil v Thrákii či nedaleko města Capua. Do otroctví upadl nejspíš během bojů proti Římanům, anebo během služby v římské armádě.

V sedmnácti letech vstoupil do římských legií pod velením pozdějšího diktátora Sully. V armádě zůstal i po ukončení Sullových válek a táhl do Illyrie. Zde byl údajně potrestán za jakýsi vážný přečin proti nadřízenému a osud gladiátora si zvolil dobrovolně jako alternativní formu trestu, když mu dal přednost před bičováním a vyhnanstvím.

Bojoval v gladiátorské škole nedaleko města Capua, kterou vlastnil římský senátor Lucius Marcius Phillippus. V roce 73 př. n. l. se Spartakus a přibližně 70 dalších gladiátorů vzbouřili a vydali se k Vesuvu. Začali zde rabovat, vypalovat římské statky a osvobozovat další otroky (až 120 000). Spartakus se prý marně snažil rabující gladiátory zastavit.

Senát na povstalce vyslal vojenské jednotky pod vedením Claudia Glabera (asi 3 000 mužů), ale Spartakus je porazil, stejně jako další římské legie. Spartakus po výhře uspořádal gladiátorské hry, ve kterých bojovali zajatí Římané proti sobě. Pak zamířil na sever k městu Mutina (dnešní Modena), kde se ubránil další římské legii.

Spartakus původně nejspíš chtěl odejít do Galie nebo Hispánie, ale rozhodl se k tažení do Itálie. To byla jeho osudová chyba, která vedla k jeho porážce u řeky Silarus. Po této bitvě Římané osvobodili přes 3 000 vojáků, kteří byli vězněni otroky. 6000 zajatých Spartakových bojovníků bylo ukřižováno podél silnice Via Appia z města Capua do Říma, vzdáleného 200 km. Ukřižovaní nebyli nikdy z kříže sundáni a tak zde bylo možno vidět množství křížů po dlouhá desetiletí jako výstraha potenciálním následovníkům.

Spartakovo tělo nebylo nikdy nalezeno, takže lze spekulovat, zda byl zabit již během bitvy na řece Silarus, či jestli byl společně se svými muži ukřižován, případně zda se mu podařilo uprchnout.


Kristina Maixnerová, AXN CZ/SK


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.05.2015 • TV tipy Universal Channel v 19. týdnu
01.05.2015 • Nalaďte si v květnu na National Geographic Channel
30.04.2015 • Květnová porce zábavy na kanálech FilmBox
29.04.2015 • Květnové filmové lahůdky na Cinemaxu
28.04.2015 • Květnové programové tipy HBO a HBO HD
28.04.2015 • Viasat History nabídne unikátní pohled na jeden z nových divů světa – římské Koloseum

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist