Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 15:42:20   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Viasat History nabídne unikátní pohled na jeden z nových divů světa – římské Koloseum

  Autor: Chillicom , e-mail: info@viasathistory.cz Přidané: 28.04.2015


Kanál Viasat History odvysílá seriál dokumentující ojedinělý projekt – tříletou archeologickou rekonstrukci 2000 let starého římského Kolosea, která má za úkol obnovit jeho původní krásu. Za použití kamer s nejvyšším rozlišením sleduje tým odborníků, kteří se sjeli do Říma z celého světa, aby pomocí nejmodernějších technologií obnovili bývalou slávu Kolosea a pomohli jej zachovat pro budoucí generace.


Dvoudílný dokument Koloseum: Úplný příběh mimo jiné zavede diváky do dosud nepřístupného podzemí, odhalí výzdobu obvodových zdí skrytou pod nánosy špíny a nabídne unikátní pohledy natáčené kamerami upevněnými na bezpilotních letounech.

Koloseum, čtyřpodlažní eliptická stavba o rozloze 188 x 166 metrů vysoká 48,5 metru, volalo po rekonstrukci již řadu let. Z léta neudržované arény padaly pravidelně kusy zdiva a kamene, ale namísto jeho záchrany probíhaly nekonečné debaty o vlivu znečištění smogem z dopravy. V první fázi rozsáhlého projektu rekonstrukce vyrostla kolem celé památky čtyři patra lešení, z něhož restaurátoři čistí fasádu tlakovou vodou. Poté přichází na řadu mravenčí práce pomocí ručních nástrojů. Při bližším zkoumání již starobylé zdivo vydalo některá svá tajemství – podařilo se odhalit různé fresky, štukaturu nebo vyryté nápisy a obrázky, o nichž dosud nikdo neměl tušení.

Renovační práce probíhají zároveň i v dosud nepřístupném podzemí, jehož značná část byla zasypána v 5. století. Rozsáhlejší průzkum nyní odhaluje cenné archeologické nálezy. Vůbec poprvé budou diváci moci nahlédnout do hrobů, cel a kobek, kde poklady a stopy minulosti ležely nedotčené po mnoho staletí.


Historie Kolosea

Stavbu Kolosea zahájil v roce 72 n. l. císař Vespasián na dně jezera, které bývalo součástí rozsáhlého palácového komplexu císaře Nera (Domus Aurea). Gigantický projekt dokončil Vespasiánův syn Titus o osm let později, v roce 80 n.l. Na stavbě pracovalo na 20 000 otroků a zajatců. Materiál – travertin – podle historických záznamů vozilo z nedalekého kamenolomu po 4 roky denně 200 volských spřežení.

Monumentální stavba s kapacitou 73 000 diváků byla užívána ke gladiátorským zápasům, simulacím lovu exotických šelem i námořních bitev, ale také k veřejným popravám. Počet lidí zabitých v Koloseu při těchto „kratochvílích“ se odhaduje na přibližně jeden a půl milionu.

Čtyřpatrová stavba byla zhotovena z kamenných kvádrů a cihelného zdiva. Byla vybavena obří plachtou sloužící jako střecha na ochranu diváků před nepřízní počasí. Samotná plocha arény byla z dřevěných desek krytých vrstvou písku. V podzemní se nacházely chodby a tunely, v nichž byla držena divoká zvířata a uchováváno různé vybavení užívané při představeních.

Seriál Koloseum: Úplný příběh odvysílá v premiéře kanál Viasat History v úterý 28. dubna a 5. května 2015, vždy ve 21:00 hodin.


Pro více informací o televizním kanálu Viasat History navštivte profil na Facebooku s názvem Viasat History nebo webovou stránku www.viasathistory.cz.


O společnosti MTG´s Viasat Broadcasting:

MTG´s Viasat Broadcasting je součástí mezinárodní mediální skupiny Modern Times Group (MTG) pokrývající čtyři kontinenty a zahrnující bezplatné a placené televizní kanály, rádio a produkci obsahu. Společnost Viasat Broadcasting poskytuje bezplatné i placené televizní kanály, které jsou k dispozici na vlastních satelitních platformách Viasat , sítích třetích stran a TV obsah je také distribuován prostřednictvím internetu. Skupina MTG je rovněž největším akcionářem v CTC Media, což je přední ruský nezávislý televizní vysílatel. Modern Times Group je rozrůstající se společnost kotována na Nasdaq OMX stockholmské burze. Pro více informací navštivte www.mtg.se.


Lukáš Kapinus, CHILLICOM


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.05.2015 • TV tipy Universal Channel v 19. týdnu
01.05.2015 • Nalaďte si v květnu na National Geographic Channel
30.04.2015 • Květnová porce zábavy na kanálech FilmBox
29.04.2015 • Květnové filmové lahůdky na Cinemaxu
28.04.2015 • Květnové programové tipy HBO a HBO HD
27.04.2015 • Objevujte v květnu přírodu na Nat Geo Wild

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist