Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 00:49:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

S ČT2 budeme moci opět utéct do přírody - tentokrát na Vanuatu, Papuu-Novou Guineu a Maledivy

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 23.05.2015


Od 20. května, vždy ve středu ve 20:00 hod., nasazuje ČT2 reprízu tří dokumentů z cyklu Útěky do přírody. Po jejich odvysílání budou následovat tři nové díly, ve kterých se režiséři Libor Špaček a Petra Doležalová spolu s diváky podívají na Vanuatu, Papuu-Novou Guineu a také na Maledivy.


„Nové díly cestopisné série přiblíží krásy podmořského i pozemského světa Tichého oceánu, fascinující domorodé umění Papuy-Nové Guineje a také křehkost a ohroženost jednoho z posledních pozemských rájů v Maledivách,“ říká kreativní producentka České televize Alena Müllerová. „Série Útěky do přírody ukazuje, že o tuzemské cestopisy je ve světě zájem. Jen v letošním roce si tvůrci odvezli ocenění z festivalů v portugalské Sesimbře, New Yorku, Bulharska a Berlína. V loňském roce pak, mimo jiné, získali ceny v Srbsku, Los Angeles, Azerbajdžánu a Polsku,“ dodává Müllerová.


Útěk na Vanuatu

Pro řadu cestovatelů je magnetem, který je přitahuje na Vanuatu, porcelánový obraz tajemné Lady s jednorožcem ukrytý ve vraku zaoceánského parníku SS President Coolidge. Pro jiné to mohou být pozůstatky válečné historie roztroušené po vnitrozemí souostroví, další lákají legendy či neobvyklá přívětivost místních obyvatel, kteří byli už dvakrát vyhodnoceni jako nejšťastnější národ světa. A to navzdory tomu, že vanuatské souostroví patří mezi nejnebezpečnější oblasti Země z hlediska hrozby přírodních živlů. Tajemná Lady přilákala i australské lékaře, kteří již léta pečují o zdraví místních domorodých obyvatel. Podobně jako mnoho dalších cizinců, kteří unikli hektickému rytmu západní civilizace a rozhodli se zdejším ostrovům pomáhat, tu našli nový domov. O práci těch, kteří místním pomáhají udržovat živé původní tradice, o tajemných obřadech, tabu a přírodní medicíně a samozřejmě o bohatství okolního podmořského života a doposud neprobádaných korálových útesů, vypráví cestopis dvojice českých dokumentaristů Libora Špačka a Petry Doležalové, který je v pořadí již čtvrtým snímkem ze série Útěky do přírody, ověnčené desítkami mezinárodních filmových cen.

ČT2 10. června ve 20:00 hod.


Útěk na Papuu-Novou Guineu

Nejdelší řeka Papuy-Nové Guineje Sepik je živoucím antropologickým muzeem, kde ještě dnes platí přísná kmenová pravidla. Místní lidé jsou duchovně spjati s jejím obávaným a uctívaným obyvatelem – krokodýlem. Některé kmeny doposud praktikují bolestivý a nebezpečný rituál přerodu mladých chlapců v silné „krokodýlí“ muže. Atmosféra vesnice Marap je nabita strachem i očekáváním, domorodci celou noc tančí a hypnotizující dunění bubnů od setmění k úsvitu ohlašuje nadcházející rituál, při němž tisíce řezů pokryjí ornamenty kůži mladíků tak, aby připomínala krokodýlí kůži. Místním ženám je vstup do domu duchů, kde se tento obřad odehrává, zapovězen, dvojice českých filmařů však získává coby první cizinci možnost marapskou tradici zachytit a Petra jako první žena vstupuje do tohoto ryze mužského světa.

ČT2 17. června ve 20:00 hod.


Útěk na Maledivy

Dvě desítky korálových atolů, které tvoří souostroví Maledivy, charakterizuje netradiční vazba mezi ojedinělým ostrovním královstvím a jeho obyvateli pod hladinou i nad ní. V hlubinách oceánu působí korálový útes jako rozkvetlá zahrada, v níž je každý prvek dokonale zapojen do fungování okolního mikrosvěta. Z bohatství tohoto fascinujícího podmořského ráje těží domorodí obyvatelé již po staletí. Maledivy jsou názorným příkladem křehké, avšak léty zpevněné provázanosti života na pevnině a v oceánu. Toto pevné pouto, hraničící až se závislostí, zachytili Libor Špaček a Petra Doležalová v dalším cestopisu ze série Útěky do přírody. Okem kamery objevují maledivské tradice a život na domorodých ostrovech či regulovaný rybolov coby podmínku pro zachování rovnováhy živočišných druhů, aby vzápětí pod hladinou zachytili životní cyklus korálového atolu se stovkami jeho neuvěřitelných obyvatel. Jedno z posledních skutečných hájemství mant a spousty druhů žraloků dělá z těchto ostrovů sen každého potápěče.

ČT2, 24. června ve 20:00 hod.


Tiskové oddělení České televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.05.2015 • Poslední květnový víkend se na ČT1 odehraje příběh starý přes 600 let - trilogie Jan Hus míří na obrazovky
21.05.2015 • Dokument o dokumentaristovi Pavlu Kouteckém odvysílá v sobotu 23. 5. ČT art
21.05.2015 • Turnaj velké čtyřky na ČT sport
20.05.2015 • Dovolená v protektorátu: nová docu reality od soboty 23. 5. na ČT1
20.05.2015 • Jazz klub na střeše Rudolfina a další plány Rudyho Linky odhalí ČT art
20.05.2015 • ČT uvede historickou fresku Jan Hus v exkluzivních veřejných předpremiérách na Kozím hrádku, v Táboře a Husinci

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist