Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 11:37:28   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Jája a Pája, Včelí medvídci, Rákosníček, Bob a Bobek a další hrdinové večerníčků obsadí Valdštejnskou jízdárnu a Museum Kampa

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 27.05.2015


Originální dochované loutky Jáji a Páji nebo Včelích medvídků, ale i původní kulisy z večerníčků a další cenné náčrty, kresby a fotky. Navíc interaktivní pohádkové zážitky, možnost reálně vstoupit do Krakonošovy zahrádky či třídy Macha a Šebestové, svézt se na Hvězdném drakovi ze seriálu Rákosníček a hvězdy, skočit do klobouku Boba a Bobka, to vše a mnohem více nabídne svým rozsahem unikátní výstava České televize k padesátému výročí vysílání Večerníčku.


V prostorách Valdštejnské jízdárny a Musea Kampa přivítá první návštěvníky již v sobotu 30. května.

Výstava „Večerníček slaví 50 let“ je svým zaměřením a koncepcí určena pro celou rodinu. Tomu odpovídá i hlavní záměr celé výstavy, která je přehlídkou toto nejzajímavějšího, co dětské pohádky na dobrou noc za padesát let své existence divákům nabídly. „Večerníček je fenomén, na kterém vyrostly a stále vyrůstají celé generace. A proto je tato jedinečná výstava nejen oslavou dětského světa fantazie, ale také jakýmsi holdem a poděkováním umění českých animátorů, výtvarníků i scenáristů a režisérů," říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Nesmírně si cením i toho, že se nám podařilo získat řadu unikátních exponátů včetně původních loutek a scén, které zapůjčili sami autoři nebo jejich dědicové. Některé originály tak bude moci veřejnost spatřit vůbec poprvé."

Na své si přijdou jak příznivci tradičně pojatých výstav, pro které je určena především expozice v Sovových mlýnech pražského Musea Kampa, tak milovníci interaktivních zážitků a originálních instalací, jejichž kroky by měly směřovat do Valdštejnské jízdárny Národní galerie. Zde na ně čeká kouzelný svět pohádek, kterého se mohou doslova dotknout a stát se alespoň na jeden den jeho součástí. „Nosnými tématy celé výstavy jsou prožitek, dětský svět a svět fantazie, ale také důležité informace k pozadí tvorby večerníčků a prezentace odkazu české animované tvorby pro děti jako jednoho z pokladů české kultury. K tomu jsme navrhli množství scén a výňatků z nejznámějších pohádek, které se budou nalézat pod hvězdným nebem Večerníčka ve velkolepém prostoru Valdštejnské jízdárny. Představíme i nejznámější autory, animátory, dabéry, režiséry a skladatele hudby, a to v Museu Kampa,“ odhaluje koncept výstavy její autorka Jana Sommerová.

Výstava Večerníček slaví 50 let potrvá od 30. května do 13. září 2015. Víkendové programy obohatí řada doprovodných akcí: tvůrčí dílny s dabingovým studiem, školičky animace či setkání s tvůrci večerníčků a projekce pohádek. Patronát nad výstavou přijali výtvarníci Adolf Born a Zdeněk Smetana, animátorka a režisérka loutkových snímků Vlasta Pospíšilová a kameraman animovaných filmů Jiří Malík.


Tiskové oddělení České televize





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.05.2015 • Večerníček ve Zlíně otevře své kino, výběr festivalových animáků bude i na webu Déčka
26.05.2015 • Prima FRESH Festival v Plzni navštívilo 33 tisíc milovníků gastronomie
20.05.2015 • Marek Singer opouští vedení MTG, bude se plně věnovat skupině Prima
20.05.2015 • Český rozhlas zve na den otevřených dveří dne 23. 5. 2015
16.05.2015 • Hlasy z večerníčků pokřtily pohádkový špalíček
15.05.2015 • RTVS vyhlasuje 31. ročník pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist