Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 09:25:04   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Oceněný kapustňák v pátek na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 08.07.2015


Kapustňák musí mít neobyčejnou smůlu, aby dostal jméno. Hamilton je toho živoucím příkladem. S 600 kily čistého kamarádství nejsou kapustňáci zrovna zosobněním všech krás mořského světa. Na druhou stranu jsou nepochybně nejpřátelštějšími živočichy, kteří obývají křišťálově průzračné vody floridských řek a pobřeží.


Většinu dne tráví požíráním vodních rostlin. Samice se nesobecky starají o mladé – ať už o vlastní, nebo o cizí. Ale během období páření nastává zvrat: nezřídka se stane, že o jednu samici usiluje několik samců, a může trvat i několik týdnů, než si vybere budoucího otce svých potomků. Jenže svět je plný dalších překvapení a nebezpečí. Hamilton to pocítil na vlastní kůži.


Ještě jako malý přišel o matku a sám přežil hrozivou srážku s člunem za cenu těžkých zranění. Po dvou letech ve specializované nemocnici pro kapustňáky se dočkal vypuštění na svobodu, jen proto, aby jeho život tentokrát ohrozily jedovaté řasy. Ale Hamilton se jen tak nedá. Jeho vůle přežít směřuje k dojemnému happy endu.

Nenechte si ujít snímek, který získal řadu cen (např. Winner Best Film Story 2014 – IFF Water, Sea & Oceans, Special Prize 2014 – Masalu Nature Film Festival, First Prize Professional Film 2015 – International Divers Festival Paf Tachov). Hamiltona musíte vidět na vlastní oči!


Nechte se unést jedním oceněným příběhem: Putování kapustňáka Hamiltona - v pátek 10. 7. ve 20.00 hod., repríza v pondělí 13. 7. v 15.45 hod.


Kapustňák Hamilton žije na západním pobřeží Floridy a pohybuje se mezi Mexickým zálivem a vnitrozemskými řekami. Když kapustňák dostane jméno, znamená to, že ho potkalo velké neštěstí. Hamiltonův příběh začíná ještě před jeho narozením, kdy se jeho matka kvůli těhotenství držela v teplých a klidných vodách Mexického zálivu. Hamilton se narodil mezi pobřežím a ostrovy mangrovníků, kam se jeho matka v těhotenství odebrala. Na začátku listopadu má před sebou Hamilton se svou matkou velké dobrodružství, neboť se vydávají ke třem horkým pramenům v řece Crystel River. V místech kolem pramenů si voda udržuje teplotu 23° C.

Kapustňáci, ačkoliv vypadají, že jsou tlustí, nemají tukovou zásobu, která by je ochránila před chladem. Řeka Crystal River je vyhledávaným místem právě kvůli možnosti potápění s kapustňáky, ale malý Hamilton se potápěčů bojí, a tak s ním matka z říčního bezpečí odpluje. Crystel River je rybářskou řekou a Hamilton, který si hrál s lodním lanem, je zasažen lodní vrtulí.

O několik dní později je v malé zátoce nalezena mrtvá Hamiltonova matka. Osiřelý Hamilton je sledován ochránci, kteří se rozhodnou odvézt ho do nemocnice pro kapustňáky, jelikož je příliš mladý na to, aby se o sebe mohl postarat sám, a navíc je zraněný. Od záchrany Hamiltona u pramenů uplynou dva roky a Hamilton se vrací zpět, se satelitním vysílačem, aby ochránci mohli sledovat jeho pohyb. Hamilton je po návratu nejprve zdrženlivý, ale rychle se rozkouká a zjistí, že může plavat daleko. Navíc se mu líbí přítomnost dalších kapustňáků, a tak si nově nabytou svobodu natolik užívá, že hned v noci zmizí a vrátí se až za rok. Dva roky od Hamiltonova vypuštění na svobodu dochází v zálivu k přemnožení jedovatých řas, proti kterým nemají zvířata obranu, a umírají ve velkém počtu. Hamilton přemnožení řas přežil a je zase k vidění u teplých pramenů…

Nechte se uchvátit mořskou krávou!

www.prima-zoom.cz – unikátní online magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
08.07.2015 • Seriál Kamioňáci na Viasat Explore představuje netradiční způsob stěhování domů
07.07.2015 • Legendární pinkfloydovské album The Wall vtrhne v přímém satelitním přenosu do kin
06.07.2015 • Vykoupejte se v moři dokumentů na Prima ZOOM ve 28. týdnu
05.07.2015 • TV tipy Universal Channel ve 28. týdnu
04.07.2015 • Experti Eurosportu tipují vítěze Tour de France: 50 procent dotázaných věří, že Contador získá žlutý trikot
04.07.2015 • 21 etáp z Tour de France naživo s RTVS

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist