Kámasútra na Prima ZOOM
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 20.07.2015
Propadliště dějin chrání tajemství fantastických Ztracených světů od zapomenutých chrámů přes celé civilizace až po sex. Po stopách velkolepých triumfů stavitelství, technologií a kultury vyrazil tým specialistů, odhodlaný vyhrabat dlouho ztracené dědictví zpátky na světlo světa.


V pokračování napínavého dokumentárního seriálu Ztracené světy se tvůrci zabývají kromě architektonických skvostů a zajímavých osobností historie také Kámasútrou (Káma je jméno indického boha milostné touhy a sútra je poučení nebo učebnice). Otevřete s Prima ZOOM učebnici lásky a nechte se provést rozkoší a lidskou sexualitou.


Na Prima ZOOM vám odhalíme opravdu všechno:

21. 7. 21.05 – Ztracené světy II (Kámasútra)

Ztracené světy II (Kámasútra) (repríza 24. 7. v 16.55)


Kámasútra je dnes vnímána jako staroindická učebnice lásky, ale její autor, filozof Vátsjájana, zamýšlel vdechnout textu také duševní podtext. Indové, včetně vládnoucích dynastií, se prostřednictvím sexu snažili dosáhnout duševní rovnováhy. Kámasútra byla velmi respektovanou knihou a řada jejích pasáží inspirovala tehdejší indické umělce při tvorbě výtvarných děl. Jinak tomu nebylo ani v oblasti stavitelství. Ve městě Kadžuráho se nacházejí chrámy, jejichž zdi jsou ozdobeny sochami, které podle vzoru Kámasútry explicitně zobrazují různé sexuální polohy.

Archeologové dále zkoumají pozůstatky pevnosti Kalinjar, která patřila královské dynastii Chandelů. Celá pevnost byla postavena pro královskou dynastii jako pozorovatelna, ze které měla přehled o pohybu v přilehlém okolí. Dokonce se ji podařilo ubránit před útokem nájezdníků, kteří chtěli nechat obyvatele pevnosti při obléhání vyhladovět. Díky skrytým chodbám v chrámu se však podařilo útok nájezdníků odrazit. Lechtivé plastiky lze sledovat i v pevnosti Orča. Tato pevnost byla postavena ve stylu, který převzal určité prvky muslimské architektury. Indové si totiž chtěli předcházet muslimské nepřátele a domnívali se, že je mohou ochromit svými chrámy, a tím odvrátit válku.


Trocha vzrušení na Prima ZOOM!

www.prima-zoom.cz – unikátní online magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.

Fotografie – cenzurováno:-)


Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima, 20. 7. 2015

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/22017/kamasutra-na-prima-zoom/