Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 20:46:34   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Přichází šesté masové vymírání druhů? Sledujte seriál Masový zánik druhů: Život na pokraji na Viasat Nature

  Autor: CHILLICOM/Viasat TV , e-mail: info@viasatnature.cz Přidané: 25.07.2015


Kanál Viasat Nature představuje nový americký přírodovědný seriál Masový zánik druhů: Život na pokraji, v němž vědci vysvětlují, co v historii vedlo k hromadnému vymírání živočišných druhů a jak probíhající změny klimatu ovlivňují život na Zemi v současné době. Proč na Zemi několikrát téměř vymizel veškerý život a kdy a jak vymizí dnešní fauna a flóra? Nový přírodovědný seriál klade více znepokojujících otázek, než může být leckomu milé...


Kanál Viasat Nature představuje nový americký přírodovědný seriál Masový zánik druhů: Život na pokraji, v němž vědci vysvětlují, co v historii vedlo k hromadnému vymírání živočišných druhů a jak probíhající změny klimatu ovlivňují život na Zemi v současné době.

Život na Zemi stál nejméně pětkrát na pokraji zániku, mimo jiné po katastrofické srážce s asteroidem nebo extrémních sopečných erupcích. Seriálem Masový zánik druhů: Život na pokraji provádí biolog Sean B. Carroll, který o různých aspektech, příčinách a souvislostech vymírání druhů diskutuje s vědci dalších oborů, předkládá důkazy v podobě fosílií a geomorfologických jevů a pomocí počítačových animací historické události ilustruje. Zkoumá také to, jaké si můžeme z historie vzít ponaučení pro naši budoucnost. U šesté vlny vymírání druhů totiž není otázkou, zda hrozí, ale kdy přijde.

Dinosauři zmizeli z povrchu zemského před 66 miliony let, zhruba 190 milionů let po předchozím, tzv. velkém vymírání, při němž zaniklo ještě více druhů. Éru dinosaurů pravděpodobně ukončil dopad obřího asteroidu o průměru nejméně 10 km, letícího rychlostí okolo 22 kilometrů za sekundu. Při jeho dopadu poblíž poloostrova Yucatán v Mexickém zálivu se uvolnila energie odpovídající 100 milionům jaderných bomb. Dopad způsobil vlnu tsunami o výšce 300 metrů, která se řítila nesmírnou rychlostí na pevninu. Zároveň bylo vyvrženo velké množství přehřáté horniny na oběžnou dráhu Země, odkud její kusy postupně „pršely“ zpět – došlo k extrémnímu skokovému globálnímu oteplení, při němž se mnoho dinosaurů doslova uvařilo zaživa během několika hodin. Hořící zbytky hornin mohly uvolnit do ovzduší velká množství jedovaté síry a kyseliny dusičné, což vedlo k narušení ozónové vrstvy a kyselým dešťům. Znečištění atmosféry prachem a chemickými látkami zabránilo pronikání slunečního světla a mnohaletá zima zničila většinu zbývajících ekosystémů.

Složitějším mechanismem a pomaleji dnes vymírá například medvěd grizzly v Yellowstonském národním parku ve Spojených státech, což je jedno z nejpřísněji chráněných přírodních území na světě. Ochrana území je však bezmocná proti miniaturnímu nepříteli, který vymírání medvědů způsobuje. Stavy medvědů v posledních desetiletích stouply ze 150 na 600, avšak dnes se největší zdejší šelma vrací opět na seznamu ohrožených druhů. Klimatické změny přispívají k zániku jednoho z jeho hlavních zdrojů potravy - olejnatých semen borovice bělokmenné, na jejichž porosty útočí určitý druh kůrovce. Ten sice žil na tomto území odjakživa, avšak oteplování klimatu způsobuje, že se šíří i do vyšších nadmořských poloh, kde dříve nedokázal přežít, a ničí zde rozsáhlé lesní porosty. A bohužel postupuje velmi rychle.


Seriál Masový zánik druhů: Život na pokraji začne vysílat kanál Viasat Nature ve čtvrtek 30. července 2015 ve 20:05 hodin.


Pro více informací o televizním kanálu Viasat Nature navštivte profil na Facebooku s názvem Viasat Nature nebo webovou stránku http://viasatnature.cz/.


O společnosti MTG´s Viasat Broadcasting:

MTG´s Viasat Broadcasting je součástí mezinárodní mediální skupiny Modern Times Group (MTG) pokrývající čtyři kontinenty a zahrnující bezplatné a placené televizní kanály, rádio a produkci obsahu. Společnost Viasat Broadcasting poskytuje bezplatné i placené televizní kanály, které jsou k dispozici na vlastních satelitních platformách Viasat , sítích třetích stran a TV obsah je také distribuován prostřednictvím internetu. Skupina MTG je rovněž největším akcionářem v CTC Media, což je přední ruský nezávislý televizní vysílatel. Modern Times Group je rozrůstající se společnost kotována na Nasdaq OMX stockholmské burze. Pro více informací navštivte www.mtg.se.


Lukáš Kapinus, CHILLICOM


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.07.2015 • Objevujte v srpnu přírodu na Nat Geo Wild
27.07.2015 • Srpnové laskominy na AXN - aneb krásky, mrtvolky a labužníci
27.07.2015 • Srpnové premiéry na Viasat Explore, History a Nature
26.07.2015 • Žádná okurka na Prima ZOOM, ale jedna premiéra za druhou
25.07.2015 • TV tipy Universal Channel ve 31. týdnu
22.07.2015 • Osobnosti na Prima ZOOM ukazují svět

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist