Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 01:44:27   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Dokument o filmaři Karlu Zemanovi bude mít ve čtvrtek premiéru v Uherském Hradišti

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 29.07.2015


Ohlédnutí za životem, prací a významem génia světové kinematografie nabízí životopisný dokumentární snímek režiséra Tomáše Hodana Filmový dobrodruh Karel Zeman. Film vznikl v koprodukci České televize. Premiéru bude mít 30. července 2015 na Letní filmové škole v Uherském Hradišti a zároveň bude uvedený i do českých kin.


Karel Zeman patří mezi nejúspěšnější světové filmaře. Jeho Vynález zkázy se v 50. letech promítal v 70 zemích světa, jen v New Yorku v 96 kinech najednou. Triky a postupy, které vymýšlel a kombinoval ve zlínském studiu, se staly základem přelomových filmových děl. V dávných dobách před digitálními efekty a bez počítačů tak zavedl diváky po celém světě na cestu do pravěku, na Měsíc i pod mořskou hladinu.

Dokument Zemana představuje jako tvrdě pracujícího perfekcionistu, který si po celý život uchoval dětské vidění světa plného záhad a dobrodružství. Snímek tak nepřipomíná jen jeho tvorbu, ale také odhaluje inspirující zdroje jeho práce. Tvůrci pracují s archívy a snaží se zjistit, proč jsou jeho snímky stále živé a v mnoha směrech dosud nepřekonané. Ve filmu vystupují světoví filmaři, například Terry Gilliam, Tim Burton a Koji Yamamura a hovoří o své inspiraci Karlem Zemanem.

„Nechtěl jsem jen poskládat fakta a nechat promluvit pamětníky, ale film také oživit,“ říká režisér Tomáš Hodan a vzpomíná na spolupráci se studenty animace Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kteří se na filmu podíleli: „Dali jsme dohromady studentské štáby, které po šedesáti letech rekonstruují Zemanovy triky a divák tak lépe pochopí, kolik práce dalo vytvořit jedinou vteřinu filmu. Budoucí animátoři zvyklí na počítače a 3D efekty dostali staré kamery, filmovou surovinu a pastelky. Přesně jako za Zemana.“ Diváci tak mohou sledovat, jak se počítačová generace vyrovnává s optickými triky a filmovou technikou. A jedna zajímavost: natáčení scény s mamutem z filmu Cesta do pravěku se odehrálo na přehradě ve Fryštáku přesně po šedesáti letech a účastnili se ho tři původní herci z filmové klukovské party.

„Na počátku celého projektu byla spolupráce České televize při vzniku Muzea Karla Zemana v Praze, která se rozvinula v mezinárodní projekt,“ vzpomíná dramaturg České televize Martin Polák a upřesňuje: „Zkoumali jsme filmové archívy a získali několik hodin ojedinělého filmového materiálu, jehož ukázky dávají divákovi možnost nahlédnout do zákulisí Zemanovy tvorby.“

Karel Zeman začínal u firmy Baťa, v době politických represí padesátých let unikl do světa fantazie, zažil uvolnění šedesátých let i tvrdý náraz po příjezdu sovětských tanků. Díky vnitřní upřímnosti a poetice jeho filmy nestárnou. Dokument o něm vznikl v koprodukci Tvůrčí producentské skupiny Kamily Zlatuškové z brněnského studia České televize. Premiéra na Letní filmové škole v Uherském Hradišti je symbolickým návratem odkazu geniálního filmaře do zlínského regionu, z něhož oslovoval celý svět.

Premiérovou projekci si nenechá ujít ani spoluautorka scénáře, filmařova dcera Ludmila Zemanová. Netají se tím, že se na ni moc těší a říká: „Diváci uvidí pravdivý dokument o mém otci. Mimo ukázky z jeho mladého dobrodružného života je v dokumentu i hodně o jeho filmovém objevovaní a o jeho velké lásce k filmu.“


Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.07.2015 • Telekom ďakuje Saganovi zelenou farbou
24.07.2015 • Telekom startuje poriadnu ponuku wearables: fitnes naramky, aj inteligentne hodinky
24.07.2015 • Tisková zpráva z 13. zasedání RRTV, konaného dne 21. 7. 2015
22.07.2015 • Test ukáže, či je potrebná regulácia trhu národného roamingu
16.07.2015 • Měsíční monitorovací zpráva ČTÚ za červen 2015
16.07.2015 • Lucia Kršáková se stane novou výrobní ředitelkou FTV Prima

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist