Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 04:56:36   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

ČT art představí legendy české kultury - narozeniny oslaví týdnem premiér

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 03.08.2015


Týdnem speciálních premiér oslaví na začátku září ČT art dva roky od svého spuštění. Zahájí tak zároveň podzimní programovou sezónu, ve které představí legendy české kultury, osobnosti jedné z nejvýznamnějších českých divadelních scén, filmové tvůrce šedesátých let i české architekty, kteří zásadním způsobem ovlivnili současnou podobu největších brazilských měst.


„Najít převažující tematickou nebo žánrovou linku podzimního vysílání ČT art je podobně nemožné, jako najít něco takového v kultuře samotné. Art měl jako nový kanál od počátku ambici věnovat se všem uměleckým disciplínám, výlučným i těm, jež oslovují masové publikum. Jediným společným jmenovatelem vždy byla kvalita. Diváci Artu si tak pečlivě vybírají své formáty v programu, ve kterém se vystoupení rockových kapel střídá s koncerty klasické hudby nebo artovými filmy v původním znění. Podobně pestrý bude i letošní podzim,“ vyjmenovává výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Mezi hlavní novinky ČT art patří tři původní cykly mapující významné segmenty české kultury - divadla, filmu a architektury. V šestidílném dokumentárním cyklu Magický Činoherní klub se Josef Abrhám mladší pokouší zmapovat padesátiletou historii jedné z nejvýraznějších pražských divadelních scén – Činoherního klubu. Cyklus Zlatá šedesátá II. navazuje na významný počin filmového historika Jana Lukeše z roku 2009, který se zaměřil na tehdy žijící a většinou stále ještě tvořící filmaře šedesátých let.

Stranou zůstali ale ti, kteří už bohužel svá poselství přímo předat nemohli. Také oni si však zaslouží podobné svědectví, třebaže už „jen“ očima druhých, kolegů, spolupracovníků, rodinných příslušníků a přátel. Na portréty velikánů českého filmu, jakými byli třeba František Vláčil, Karel Kachyňa či Ester Krumbachová, vždy bezprostředně ve vysílání navážou filmy, na kterých se tyto osobnosti podílely.

Třetí novinkou je premiérová řada divácky oblíbeného cyklu Šumné stopy - tentokrát z exotické Brazílie. Architekt David Vávra nachází například města, která zde založil podnikatel a vizionář J. A. Baťa, nebo se vydává do brazilského hlavního město Brasília, postaveného díky spolupráci architekta Oscara Niemeyera a brazilského prezidenta českého původu Juscelina Kubitschka.

„Významnou součástí programové nabídky ČT art zůstávají i nadále výjimečné dokumenty, koncerty, filmy a konkrétní umělecké zážitky. Tyto premiérové lahůdky nabídneme symbolicky už v prvním týdnu, kdy oslavíme dva roky vysílání. Diváci se mohou těšit například na koncertní comeback Michala Hrůzy, hořkou komedii Hasta la vista, oscarový dokument Pátrání po Sugar Manovi či rockový nářez legendárních Deep Purple z největšího heavymetalového festivalu Evropy,“ dodává Tomáš Motl.

Premiérové solitéry se v nabídce objeví i během podzimu. Například dokumentární film Martina Štrby Vlna vs. břeh se věnuje slovenským fotografům, kteří se začátkem 80. let potkali jako studenti fotografického oboru na pražské FAMU a vytvořili výjimečnou generaci tzv. Slovenské nové vlny.

Rockové fanoušky potěší vzpomínkový koncert na frontmana Psích vojáků Filipa Topola, příznivce divadla legendární inscenace Studia Ypsilon Prodaná nevěsta aneb Pojď domů, ona brečí a milovníky opery Janáčkova Věc Makropulos v nastudování Davida Radoka.

Novinkou v podzimním schématu je vysílací okno nazvané Podzim s Arte, které nabídne pořady z produkce francouzsko-německé kulturní stanice, se kterou Česká televize už před dvěma lety uzavřela smlouvu o spolupráci. Chybět mezi nimi nebude třeba pětidílná řada o evropských architektonických památkách či seriál nahlížející na slavné obrazy vystavené v galerii Louvre očima světově uznávaných odborníků.


Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.08.2015 • Televizní Skupina Barrandov významně posiluje a opět láme rekordy sledovanosti
02.08.2015 • Čtyři nové seriály a série nových formátů - ČT1 na podzim nabídne pořady napříč všemi žánry
01.08.2015 • Televízia Dajto pokračuje vo vysielaní zápasov Fortuna ligy!
01.08.2015 • Fortuna liga sa vracia na obrazovky RTVS
31.07.2015 • ČT2 nabídne přehlídku současného dokumentu. A kultovní seriály!
31.07.2015 • Déčko posiluje formát vzdělávacích pořadů - malé diváky zavede do přírody, světa počítačových her či muzea

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist