Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 04:32:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Tři skvosty na tento týden

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 25.08.2015


Provezeme vás po železnici bývalým východním blokem, vydáme se na trať do Terstu, která byla součástí velkolepého plánu Františka Josefa, projedeme zemí fjordů i divokým Skotskem. Poznáme životy našich blízkých bratranců šimpanzů a goril, kteří prožívají velkolepá rodinná dramata. Otec moderní oceánografie a potápění nám ukáže, co stojí za to chránit. Prima ZOOM vám předloží dokumentární diamanty.


Užijte si vlak, opice i moře:

25. 8. 17.50 a 18.20 – Po kolejích Evropou
26. 8. 20.00 – Království opů
28. 8. 20.00 – Jak Jacques Cousteau změnil svět


Po kolejích Evropou (4 díly, úterý v 17.50 a 18.20)

Historik Julian Davidson, který je archetypem typického Angličana, cestuje po kolejích ze zmrzlých norských dálav až na prosluněné pobřeží italského Jadranu. Přitom si užívá atmosféru nejdobrodružnějších a nejkrásnějších železnic v Evropě. Davidson překročí nejvyšší železniční bod v celé Evropě, podnikne zajížďku do Flamsbany, nechá se okouzlit vznešeností Vídně a přes italské Trieste, skotské Glasgow, kus parní železnice, jež si zahrála ve filmech s Harrym Potterem expres do Bradavic, maďarskou Budapešť, Turecko a Slovinsko dorazí až do hlavního města Polska, Varšavy.


Království opů (2 díly ve středu od 20.00 – 26. 8. Souboj titánů, 2. 9. Bratr proti bratru)

V prvním dílu přineseme příběh o samci Titovi, který ve svých více než 30 letech vládne své smečce nejdéle, co bylo kdy u gorily zaznamenáno, navíc zplodil největší množství potomků. Jeho říše je velikostně srovnatelná se středním městem, obývá ji velké množství „poddaných“. Titus má početný harém a několik potomků, mezi kterými je i zrádce – prvorozený syn Kuryama. Je mu přes 20 a již 3 roky se snaží svrhnout vládu svého otce. Titus přišel ve 4 letech o svého otce – vládce smečky. Toho zastřelili pytláci a syn zůstal sám. Zřejmě by býval zemřel, ale ujal se ho překvapivě samec, který nepatřil do rodiny. Nyní ho čeká další zkouška ze strany Kuryama, který se blíží se svojí tlupou. Titus se svými poddanými stoupá o více než 1 000 metrů výš do bezpečí. Na hoře je chlad, který je pro mláďata nebezpečný, a Titus dává členům své smečky na výběr – on, nebo jeho syn. Samice jsou nerozhodné a zvažují, ke komu se přiklonit. Kuryama už je také na vrcholku hory, zpět dolů sejde buď on, nebo Titus. Samice odchází po 4 chladných dnech za mladším samcem. Zůstává jen 6 nejvěrnějších. Když Titus slaví 35. narozeniny, ze smečky zbývá už jen 6 goril. Brzy se objevuje další rival – další ze synů, tentokrát Rano. Ten si v minulosti odešel hledat vlastní království, ale teď je zpět. Oproti Kuryamovi i otci je menší a před přímým soubojem raději ustoupí, ale otce i smečku pronásleduje a doufá, že Tita vzhledem k jeho věku unaví. Smečka nemá čas na odpočinek a Titus je po 2 týdnech pronásledování na pokraji sil. Když umírá, smečky se chopí Rano. Těšte se na další příběhy gorilích rodin.

V dalším dílu se vydáme do národního parku Gombe v Tanzanii, kde už přes 40 let sleduje doktorka Jane Goodallová šimpanzí rodinu. Nyní poskytne záběry, které zachycují vývoj smečky a boj dvou bratrů o trůn. Vůdcem smečky je starý samec Froyd, který zpovzdálí sleduje lov menších opic – gueréz. Do akce jde mladší bratr Frodo, který ve spolupráci s ostatními uspěje, ale kořist odevzdá vůdci a ten se o ni podělí s ostatními. Upevňuje si tak svou pozici, což se zřejmě Frodovi nebude líbit donekonečna, zvlášť když s ním se Froyd podělit nechce. Smečka má 50 šimpanzů a 23letý Froyd je vůdcem asi rok. O 5 let mladší Frodo je největším samcem smečky, je samotář a násilník už od malička. Froydovu smečku postihne nepříjemná kožní choroba – svrab, který nemine ani jeho samotného. Nemoc stojí šimpanze hodně sil, paraziti se šíří fyzickým kontaktem. Samotáři Frodovi se ale vyhne a jeho výjimečná síla je teď ještě znatelnější. Pro Froda je to ideální chvíle, a bratra neváhá z jeho trůnu vyhnat. Froyd nemá sílu se bránit a pokorně odchází do ústraní. Po roce vládnutí se stává otcem dvojčat – u šimpanzů vzácné výjimky. Dále míříme do Konga, kde žije trpasličí šimpanz bonobo. Sledujeme mládě, které přišlo o matku, přesto přežilo a udrželo se ve smečce, která je matriarchální – vládne tu královna. Bonobové jsou menší, tráví více času na dvou nohách a spory neřeší souboji, nýbrž sexem. Bonobo předvádí svou inteligenci a schopnost používání nástrojů při louskání ořechů.


Jak Jacques Cousteau změnil svět (repríza 31. 8. v 15.55)

Jacques-Yves Cousteau byl badatelem v různých oblastech, ale především pod mořskou hladinou. Díky jeho vynálezům se dnes lidé můžou pohodlně potápět. Ve své době však používal i kontroverzní metody výzkumu, dnes nepřijatelné, a dlouhé roky mu trvalo, než zjistil, že člověk může moře a oceány svým dobýváním i zničit. Jeho oblíbenou lokalitou bylo Rudé moře, kde v 50. a 60. letech minulého století operoval se svou lodí Calypso a u východních břehů Afriky natočil svůj první film Svět ticha. Byl to tehdy panenský ráj. Instaloval na mořském dně laboratoř, v níž šest výzkumníků pobývalo celý měsíc. V této oblasti je i dnes kypící život, ale chybějí tu některé druhy ryb. Jacques Cousteau se svým týmem vynalezl akvalung, přístroj, který umožňoval volné potápění. Do té doby se potápěči pohybovali v těžkých skafandrech a byli dýchací trubicí spojeni s lodí. Jako první také uložil kameru do vodotěsného obalu, aby s ní bylo možné filmovat pod vodou.

Když v 70. letech minulého století prováděl hloubkové ponory ve Středozemním moři, spatřil téměř neživou poušť, kde kvůli toxickým látkám, odpadním vodám a nadměrnému rybolovu skoro nic nežilo. Šokovalo ho to natolik, že se z něho stal zapálený ochránce přírody. Zasloužil se o vytvoření prvního francouzského podmořského národního parku Port-Cros, v němž dnes kypí život. V roce 1973 natáčel film na Floridě, kde objevil bájné kapustňáky. Po uvedení filmu Zapomenuté mořské panny tu byly zahájeny projekty na jejich zachování. Před 40 lety zde byla divoká příroda, dnes je to vyhledávaná rezidenční oblast, kde jsou kapustňáci ohrožováni lidským konáním. Když v roce 1997 Jacques Cousteau zemřel, bylo mu 87 let. Jeho rodinný podnik zanikl, protože neměl následovníky.

www.prima-zoom.cz – unikátní online magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima, 25. 8. 2015


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.08.2015 • Skupina Nova představila podzimní schéma a oznámila řadu nových projektů
21.08.2015 • Miroslav Donutil ordinuje v Beskydech
20.08.2015 • Zpravodajství televizní stanice TV Barrandov nastupuje s novým vzhledem i novým pořadem
20.08.2015 • Nová řada Čtyř v tom se divákům představí v exklusivní veřejné předpremiéře
20.08.2015 • Detektiv Kuneš z Cirkusu Bukowsky se vrací jako Rapl. Jan Pachl začal pro ČT natáčet stejnojmenný seriál
19.08.2015 • Večer na počest jediného českého televizního tvůrce oceněného v Cannes

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist