Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 18:35:30   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Déčko chce děti hlavně vzdělávat, přesto je druhé nejoblíbenější v Evropě

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 02.09.2015


Česká televize spustila svůj dětský kanál před dvěma lety. Dnes je Déčko druhou nejsledovanější veřejnoprávní stanicí zaměřenou na děti v Evropě, zvyšuje podíl vlastní tvorby a jeho webové stránky registrují sedm milionů zobrazení měsíčně. Zároveň je Déčko kanálem, který se podle výzkumů těší vysoké spokojenosti. Dospělí vedle kvality pořadů oceňují zejména bezpečnost vysílání a absenci obchodních sdělení.


„Dnes, kdy dětský kanál vstupuje do třetího roku svého vysílání, mohu říct, že se mu daří naplňovat v podstatě vše, co jsme si při jeho rozjezdu předsevzali. A dokonce něco navíc. Je to bezpečný program, který klade důraz na kvalitu, vzdělávaní, inspiraci k dalším aktivitám, rozvíjí tradici původní dětské tvorby a, hlavně, mírou sledovanosti ukazuje, že děti opravdu baví,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Při vývoji letošního podzimního vysílání jsme mysleli právě na tyto kvality Déčka. Nové pořady tak představují především zábavně-vzdělávací formáty, které se věnují například historii, přírodě, kultuře nebo jazyku.“


Podzim na Déčku

Déčko přichází od září s novými vzdělávacími cykly pro starší i mladší děti. K první skupině patří pořad S Jakubem v přírodě, v němž představuje Jakub Vágner se dvěma dětskými hrdiny výjimečná místa české krajiny. Hned dva nové formáty se pak z různých úhlů věnují české historii. Sám v muzeu s Oldřichem Víznerem a Annou Polívkovou objevuje pro děti exponáty uložené v českých sbírkách a vypráví jejich příběhy. Lovci záhad – země příběhů se zase novou formou snaží připomenout legendy z českých dějin. K současnosti se naopak obrací DVAᶾ. Magazín o tom, jak využít zkušenosti, které si děti osvojují v kreativních počítačových hrách.

Pořady věnované menším dětem se soustředí na rozvoj základních vědomostí a dovedností. Pro Déčko tak vznikla například unikátní dětská animovaná encyklopedie Ty Brďo!, Michalovy barvy s Michalem Nesvadbou nebo Písničkohraní, které zábavnou formou ztvárňuje skladby z dílny renomovaných autorů, jako jsou Jan Vodňanský, Hana Navarová, Lenka Vychodilová a další tvůrci především z divadla Sklep. Novinkou jsou i pohádky čtené Jiřím Lábusem, Václavem Vydrou nebo Matoušem Rumlem. Na Déčku se od září budou objevovat i další oblíbené pořady.

„Mezi nejoblíbenější pořady patří již tradičně Večerníček, výborně si vedou ale i Draci v hrnci, Zprávičky, Planeta Yó nebo Studio Kamarád, které v letošním roce oslaví již pětatřicet let vysílání. Věřím, že podobný úspěch u diváků zaznamenají i naše podzimní novinky,“ říká výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha a dodává: „Daří se nám meziročně zvyšovat i podíl vlastní tvorby. Naší snahou je navázat na tradici české školy animace a dětské dramatické tvorby.“

Televizní vysílání ČT :D přirozeně rozšiřuje webová platforma Decko.cz. „Webové hřiště Déčka nabízí dětem bezpečný, kultivovaný, a přesto šťavnatý, vtipný a inspirativní prostor bez reklam, kde se děti baví a zároveň vzdělávají, aniž by si to uvědomovaly. Decko.cz dokazuje, že i virtuální webový projekt může být poetický, výtvarně přitažlivý a jazykově i jinak obohacující,“ říká vedoucí dětského portálu České televize Štěpánka Sunková.

Na podzim tak i Decko.cz přichází s vlastními cross-platformovými vzdělávacími projekty. Duhový institut věd představuje sérii videí vztahujících se k učivu prvního stupně základních škol. Provázet jimi bude Jitka Ježková coby tajná agentka, která motivuje děti, aby jednotlivými videi procházely a zachytily základní informace, jež obsahují. „Snažili jsme se najít způsob, jak dobře zužitkovat ohromný internetový archiv České televize, a věříme, že tímto projektem přinášíme dětem srozumitelně zpracovaný dramaturgický výběr toho nejzajímavějšího napříč všemi lákavými obory,“ komentuje Štěpánka Sunková. Dalším vzdělávacím projektem je oblíbený Večerníček Bílá paní na hlídání, který web Decko.cz převádí ve spolupráci s Francouzským institutem do francouzštiny a připravuje k němu sérii výukových doplňků.

Vysokou úroveň dětského webu České televize odráží nejen jeho návštěvnost, která meziročně stoupla na dvojnásobek, ale také řada ocenění odbornou veřejností, například několikanásobná nominace v on-line sekci na Prix Europa, umístění na Prix Jeunesse v Mnichově nebo cena Comenius EduMedia za vynikající přínos digitálních vzdělávacích médií.


50 let Večerníčku

Rok 2015 se nejen na Déčku nese v duchu oslav padesátého výročí Večerníčka, který patří stále mezi nejoblíbenější pořady České televize. Ta uvede v letošním roce na obrazovku třiačtyřicet premiérových dílů z celkem šesti večerníčkových cyklů.

Oblíbenost tradičních pohádek na dobrou noc dokládá i návštěvnost výstavy Večerníček slaví 50 let, kterou Česká televize připravila ve spolupráci s Národní galerií a Museem Kampa. „Výstavu ve Valdštejnské jízdárně a Sovových mlýnech do dnešního dne vidělo již přes sto tisíc lidí. Vzhledem k takovému zájmu jsme se rozhodli výstavu prodloužit až do 27. září, aby ji mohli navštívit všichni ti, kteří to během letních prázdnin ještě nestihli,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák během tiskové konference České televize v Galerii kavárny Louvre.


Déčko v číslech:

Dětský kanál České televize začal vysílat 31. 8. 2013.

V roce srpnu byl průměrný podíl Déčka na sledovanosti 26,36 % v cílové skupině dětí od 4 do 12 let. Po švédském Barnkanalen se tak Déčko letos druhým nejsledovanějším dětským veřejnoprávním kanálem v Evropě. A to s velkým náskokem před třetí, německou stanicí Ki.Ka s podílem 15,4 %.

Spokojenost diváků s programem stanice se od začátku vysílání pohybuje na hodnotě 8,3.

Za uplynulé dva roky si uživatelé zobrazili přes 152 milionů stránek na webu Decko.cz. Web Déčka vytvořil za tuto dobu přes 130 vzdělávacích her.

108 416, taková je prozatímní návštěvnost výstavy Večerníček slaví 50 let.


Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.09.2015 • ČT art uvede premiéru trezorového filmu Klec s Janem Třískou
02.09.2015 • Televizní Skupina Barrandov zaznamenala nejlepší měsíc ve své historii
01.09.2015 • ČT art: Nárůst původní tvorby, programové nabídky i sledovanosti
01.09.2015 • Česko Slovensko má talent je zpět
01.09.2015 • Po Přístavu skóruje TV Prima s Vinaři
01.09.2015 • ČT art namísto oslavy předvede absurdní drama. S Polívkou, Vetchým a Burkem

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist