Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 21:39:37   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Parádní porce dokumentů na Prima ZOOM ve 39. týdnu

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 20.09.2015



Troška dobrodružného cestování, které záhy vystřídá boj s mafií i kočkami, ale například také pídění se po tom, jaký je smysl života? Mimo to poodhalíme záhady Měsíce i dětí z hvězd a poznáte další legendy i lví královnu. Prima ZOOM nabízí vždy něco navíc.



Dokumentární skvosty pro vás: vydáme se Pěšky podél Amazonky; ukážeme vám různá Extrémní řešení; provedeme vás Po stopách mafie s Trevorem McDonaldem; seriál Má pekelná kočka II se opět vydává na pomoc zoufalým páníčkům a paničkám; Stephen Hawking: Velkolepý plán se bude zabývat smyslem života; v sobotu odhalíme nejrozmanitější Mýty a legendy a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–02.00 hod.:

21. 9. 18.00 – Pěšky podél Amazonky (Z Peru do Brazílie)

Přátelé, cestovatelé a objevitelé Ed Stafford a Luke Collyer přijali ne zrovna nejlehčí úkol: chtějí se stát prvními, kdo pěšky ušli celou délku řeky Amazonky. Mluvíme o 7 000 kilometrech drsného terénu, který je bitevní zónou drogových klanů a kde se to jen hemží smrtelně nebezpečnými dravci a divokými zvířaty. Ed a Luke budou muset překonat ohromné pohoří And, sestoupit do nejhlubšího údolí na světě a projít jihoamerickými džunglemi daleko od civilizace. Náročná cesta se zároveň stává těžkou zkouškou jejich přátelství.


21. 9. 21.00 – Extrémní řešení (Silnice)

Tam, kde hrozí nebezpečí, nechybí ani kamery této šestidílné minisérie. Dokumenty Extrémní řešení se vrhají po hlavě na nejnebezpečnější místa na světě. Nechybí očitá svědectví šťastlivců, kterým se podařilo přežít, ani nejmodernější digitální triky. Seznamte se s 10 nejvíce extrémními letišti, železnicemi, cestami, tunely, mosty nebo vodními trasami na světě!


21. 9. 22.00 – Messner – 2. část

Poznejte blíže jednoho z největší rekordmanů mezi horolezci. Reinhold Messner jako první získal Korunu Himálaje, jako první zdolal Mount Everest bez kyslíkového přístroje a první také provedl kompletní sólový výstup na Mount Everest bez lan. Na expedici na Nanga Parbat vzal s sebou i svého bratra Günthera, ale ten bohužel nepřežil. Reinhold ho ztratil při sestupu a musel pokračovat bez něj – chtěl se dostat co nejrychleji domů, aby mohl říct rodině, jak to celé bylo. Později byl Reinhold přizván skupinou zkušených horolezců na další expedici na Manaslu. Na této hoře zemřeli dva horolezci při sněhové bouři, jeden z nich byl partner Messnera. Tato dvě úmrtí bývají Messnerovi také vyčítána. Messner se proto rozhodl lézt sám, aby za nikoho nenesl zodpovědnost. Nejprve zkusil Nanga Parbat, ale neuspěl. Pak ho opustila žena, a on těsně po rozchodu zmizel. Dalším cílem byl Mount Everest, kde byl jeho partnerem Peter Habeler. Vrchol zdolali bez kyslíkových přístrojů. Messner získal zpátky ztracenou sebedůvěru, a tak si další rok naplánoval výstup na K2, kterou také zdolal, a pak se vydal sám na Mount Everest. Po Everestu chtěl pokořit Gašerbrum I a II bez sestoupení do základního tábora. Messnerův partner měl velké štěstí, protože se propadl do trhliny, a kdyby rychle nejednal, byl by mrtvý. Potom Messner ztratil v horách dalšího bratra a jeho matka na něj začala tlačit, aby s lezením přestal. To měl ale před sebou poslední dvě osmitisícovky, Makalu a Lhotse. Nakonec dosáhl všech 14 osmitisícovek, a získal tedy Korunu Himálaje. Messner pak zdolával vrcholy, které nikdo před ním nelezl, často posvátné hory. Následně se rozhodl projít slavným průsmykem, kterým před 400 lety prošli Šerpové. To mu dalo novou inspiraci, později přešel pouště, Severní i Jižní pól, Grónsko. U příležitosti výročí smrti Günthera se celá Messnerova rodina vydala na Nanga Parbat, aby tam uctili jeho památku. Na hoře byla nalezena lidská kost a pozdější testy potvrdily, že jde o Güntherovu kost, což celé rodině přineslo klid.


22. 9. 19.00 – Legendární kolesové parníky (Waverly)

Když se Američanovi Robertu Fultonovi podařilo v roce 1807 vybavit lodě parními stroji, začala nová kapitola v dějinách technologických vynálezů. Dnes, více než dvě stě let od prvního vyplutí parníku Clemont na řece Hudson se na kolesové parníky díváme jako na kulturní monumenty, které jsou stále v pohybu. Přestože některé z těchto lodí jsou více než sto let staré, nepřišly o nic ze své krásy a schopnosti plavby. Těžko byste si představili stylovější a romantičtější způsob cestování. Stejně lákavé je však i to, kudy se Legendární kolesové parníky plaví. Ve stejnojmenném dokumentárním seriálu máte možnost navštívit břehy nejkrásnějších řek a jezer i vyslechnout si fascinující příběhy, zúčastnit se zajímavých událostí a poznat místní tradice, které jsou s nimi spojené.


22. 9. 20.00 – Příměří: Konec velké války

Profesor David Reynolds představuje čerstvý pohled na příměří z roku 1918, které znamenalo konec první světové války. Současně odhaluje příběh o ublíženém egu, politických čachrech a ambiciózních strategiích politiků a generálů za předními liniemi, kde až do poslední chvíle bojovali, trpěli a umírali obyčejní vojáci. Profesor Reynolds na své cestě prochází velitelská centra i bitevní pole a odhaluje, proč válka připravila o život nebo zmrzačila půl milionu mužů a co nakonec vedlo k úplné porážce Německa. Příměří se stalo začátkem prokletého míru a vedlo k zápolení o budoucnost Evropy. Byly to právě politické intriky a rivalita, které vedly k ještě hrozivějšími konfliktu – druhé světové válce – o pouhých 20 let později?


23. 9. 18.00 – Po stopách mafie s Trevorem McDonaldem – 1. část

Moderátor a novinář sir Trevor McDonald, který je držitelem prestižního britského filmového ocenění BAFTA, se krok po kroku noří do nitra mýty opředené zločinecké organizace. Přitom se setkává s lidmi, co z vlastní zkušenosti znají bohatství, lesk a násilí spojené s nejslavnějším světem organizovaného zločinu v Severní Americe.


23. 9. 21.00 – Má pekelná kočka II (Larry a Ruby)

V pokračování seriálu Má pekelná kočka se specialista na chováni koček Jackson Galaxy vydává na pomoc zoufalým páníčkům a paničkám, jejichž domovy a vztahy se staly rukojmí jejich divokých šelmiček. Jackson vyzbrojený 15 lety zkušeností, osvědčeným výcvikovým programem a hromadou užitečných hraček pomáhá zničeným majitelům dobrat se k jádru sporu s chlupatými kamarády. Ať už jde o žárlivé čičinky, které ohrožují manželství, huňáče, co škrábou všechno v dohledu, nebo tygry, jimž se v blízkosti dětí nedá věřit, Jackson si umí poradit. Vyřeší i ty nejkatastrofičtější případy, poradí majitelům, jak znovu oživit přátelství se zvířaty a žít spokojeně, aniž by se jich museli zbavovat.


23. 9. 22.00 – Stephen Hawking: Velkolepý plán (Smysl života)

Tento díl se bude zabývat smyslem života. Podle Hawkinga všechno řídí zákony přírody, tedy i smysl života. Všechno je fyzika. I samotné myšlení je fyzikální jev. Již Descartes prohlásil: „Myslím, tedy jsem“ a zároveň dokázal, že tělo a mysl nejsou totéž. Otázkou je, jak je to se svobodnou vůlí. Vědci už přišli na to, že naše rozhodnutí ovlivňuje celá řada faktorů, např. i elektřina. Lékař může pomocí elektřiny ovládat pacienta při operaci mozku, a je tedy možné, že tak jednou budou moci ovládat i naše myšlenky. Pacient si přitom myslí, že to bylo jeho svobodné rozhodnutí. Pokud by svobodná vůle byla jen fyzika, život by neměl smysl. Zda má život smysl nám pomůže pochopit i to, jak vnímáme realitu. Každý má svou vlastní subjektivní realitu, kterou mu vytváří mozek, což nás spíše posouvá k tomu, že život tedy smysl nemá, protože mozek se řídí fyzikou. Lidé jsou velmi složitý biologický stroj, který se chová v souladu se zákony přírody. Mozek díky mimořádné síti neuronů vytváří a udržuje vědomí. Vědomí vytváří trojrozměrný model vnějšího světa. Realita je nejvhodnějším modelem. Modelem v naší mysli je i celá historie lidstva a vesmíru. Smysl života je jen další součástí modelu reality, který si vytváříme v našem vlastním mozku. Náš mozek má schopnost realitu nejen vnímat, ale také jí dávat smysl, a to přesto, že je to jen shluk částic fungujících v souladu se zákony přírody. Smysl může existovat jen v mezích lidské mysli, a proto smysl života nespočívá v něčem vnějším, ale přímo mezi našima ušima.


24. 9. 19.00 – Tajemství vesmíru II (Záhady Měsíce)

Náš nejbližší souputník, Měsíc, se nachází pouhých 384 tisíc kilometrů od Země. Na našem nočním nebi je to nejjasnější těleso. Víme, že ještě před třemi miliardami let byl Měsíc doslova rozžhavený svou vulkanickou činností. Dnes jsme přesvědčeni, že se jedná o mrtvý svět. Jenže Měsíc jitřil fantazii a lidský mozek vždy. Asi nejznámějším úkazem, který však viděl i Armstrong ve chvíli, kdy byl na Měsíci, jsou přechodné lunární jevy. V dějinách se objevovala svědectví lidí, kteří tvrdili, že viděli světélkovat část povrchu Měsíce. Vědci tento jev, který potvrdil i známý kosmonaut, nejsou schopni vysvětlit. Vědecká veřejnost se nedokáže shodnout, zda se jedná o jakýsi projev sopečné činnosti či o její pozůstatky v podobě unikajících plynů. Řada lidí dále tvrdí, že Měsíc v úplňku je větší, když se nachází nad obzorem. Je ovšem dokázáno, že tento jev je pouhou optickou iluzí. Fakt, že Měsíc v úplňku působí na člověka, rovněž nikdy nebyl vědecky potvrzen, ale ani vyvrácen. Mnozí lidé jsou však přesvědčeni, že Měsíc lidskou psychiku ovlivňuje. Tomuto názoru by odpovídaly i údaje z policejních statistik, které se navyšují právě v období úplňku. Jasnou smyšlenkou je i fenomén, který řada lidí označuje jako tvář měsíce. Ať už lidé na Měsíci v jeho skvrnách vidí, co vidí, vždy se jedná jen o tmavé a světlé plochy našeho nebeského souputníka. Pravdou je však to, že s Měsícem a jeho slapovými vlivy skutečně souvisí příliv a odliv na Zemi. Pravdou také je, že Měsíc ovlivnil evoluci. K tomuto působení docházelo hlavně v dobách, kdy se začal vyvíjet život ve vodě. Dokázaný pozitivní vliv je i v případě počasí. Právě Měsíc dokázal výkyvy počasí na Zemi stabilizovat. Měsíc se v lidském životě odráží skutečně v mnoha podobách. Jednou z nich je i ono jitření lidské fantazie.


25. 9. 18.00 – Vetřelci dávnověku VI (Děti z hvězd)

Tento díl se věnuje mimořádně nadaným dětem, které většinou v dětství překonají nemyslitelné. Mnohé z dětí získávají vysokoškolské tituly do věku 12 let. Jiné děti mají nadpřirozené schopnosti, dokážou číst myšlenky, pohybovat předměty pouhým pomyšlením apod. Odborníci na UFO tvrdí, že jde o děti, které nepocházejí ze Země. Mělo by jít o mimozemšťany nebo o potomky mimozemšťanů. Důležité je ale to, že nejde o fenomén pouze moderní doby. Nadané děti najdeme i v historii. Nejzajímavější památkou je lebka dítěte, která je neskutečně velká. Podle mnohých to svědčí o tom, že dítě bylo ve skutečnosti mimozemšťan. I Indiáni mají vlastní příběhy o extrémně nadaných dětech a také oni věří, že nebyly z této planety. Většinou tyto děti disponovaly nadáním pro léčení nemocných nebo pro předpovídání budoucnosti. Dokument dále tvrdí, že postava dalajlámy je vlastně také převtělením mimozemšťana. Pořad nevynechává ani pověsti o zlých dětech s černýma očima, které mají mít taktéž nadpřirozené schopnosti, ale pokud se setkají s člověkem, děsí ho k smrti a většinou mu i smrt hrozí. Podobnou legendu mají i v Thajsku. Jeden jasnovidec, Edgar Cayce, předpověděl, že se ve 20. století objeví nový druh člověka. Mohly by tyto nadané děti být oním novým druhem? Čína tomu možná uvěřila, protože už před pár lety vyhlásila, že hledá mimořádně nadané děti. Ty pak vláda shromáždila a vyučovala je po svém. Je ale pravda to, že se našly děti, které ovládají telekinezi nebo telepatii.


25. 9. 21.00 – Akvária na míru II (Postelové akvárium)

Wayde a Brett se přestěhovali do Las Vegas a pokračují v práci spolu s Waydovou manželkou Heather. Tentokrát je čeká zákazník v Severní Karolíně. Není to nikdo jiný než největší obchod s nábytkem s výstavní plochou 12 ha, jehož majitelé se chystají otevřít nové oddělení „Země spánku“. Právě pro ně chtějí nezvyklé, úchvatné, uklidňující, ale současně překvapující akvárium. Brzy je rozhodnuto o jeho tvaru – bude nad postelí a po jeho obou stranách, takže se bude klenout jako oblouk. Do postelového akvária si zákazníci přejí umístit předměty, jako např. lampy, ty ovšem nemohou být kovové, takže se musí použít speciální voděvzdorný materiál a předměty podsvítit, aby vypadaly, že svítí. Zatímco se pracuje na výrobě, Wayde a Brett jedou vybrat ryby a další věci, které se umístí dovnitř. Pro postelové akvárium vyberou stylově například parmovce pyžamového a rovněž některé druhy pyskounů.


26. 9. 19.00 a 19.30 – Mýty a legendy (Evropské Amazonky; Kámen mudrců)

U Jaderského moře žily Amazonky celá století, ale jen v Albánii se tyto tradice dodržují. Jedná se o zapřísáhlé panny, které se oblékají a žijí jako muži. V současné Albánii žije 46 burnesh. Nesmějí se zamilovat, vdát se a mít děti. První zmínky o Amazonkách se objevují už v antických spisech. Byly to neobyčejně krásné ženy, které uměly bojovat a údajně si nechávaly odstranit jedno ňadro. Hrdinové řeckých mýtů se několikrát s Amazonkami setkávají. Na Ukrajině byly nalezeny archeologické důkazy o tom, že Amazonky doopravdy existovaly. Bylo tu nalezeno několik hrobů žen, které byly pohřbeny jako bojovnice. Takové hrobky ale byly nalezeny po celém světě. Albánie je země, kde ženy nemají stejná práva jako muži a jediným způsobem, jak je získat, je „stát se mužem“. Některé ženy se stávají burneshou z nutnosti, aby mohly nahradit hlavu rodiny. Mohou mít ale různé důvody.

Vincent Bridges se zabývá studiem alchymie. Dokázal rozluštit poznámky slavného Edwarda Kellyho, o kterém se říká, že dokázal vyrobit kámen mudrců. Ten byl středobodem celé alchymie, dal by se přirovnat ke svatému grálu. Kámen mudrců prý měl transmutovat kterýkoliv kov ve zlato a pomoci objevit elixír věčného života. V době Edwarda Kellyho byla mystickým centrem Praha. Císař Rudolf II. se velmi zajímal o okultismus a do Prahy se díky němu sjížděli nejrůznější šarlatáni, ale také opravdoví kouzelníci. Vincent Bridges je přesvědčen, že Kelly byl podvodník, ale zároveň i génius. Alchymisté věřili, že tajemství výroby kamene mudrců se skrývalo v postupu výroby skla. Podle alchymistů jejich předmět zájmu vznikl už ve 13. století př. n. l. v Egyptě. Alchymistické experimenty se neobešly bez magie.


26. 9. 20.00 – Lví královna

Koloběh života v národním parku Liuwa Plains v africké Zambii je úplně zničený. Osadníkům, pytlákům a profesionálním lovcům se prakticky podařilo vyhubit místní populaci lvů. V širokých dálavách divoké přírody zůstala žít jediná lvice. Ale jak dlouho vydrží? A zůstane sama? Ne na dlouho! Tohle je příběh Lví královny Lady Liuwy a kameramana Herberta Brauera, který se jí snažil šest let sehnat druha a podpořit šanci na vznik nové smečky. Je to šest let plných zklamání, překážek, nebezpečí a zmatků, ale také kouzla nečekaného přátelství.


Užívejte dobrodružství na Prima ZOOM!

www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.

Prima ZOOM – svět ještě více zblízka! Od 25. května vám přinášíme dvojnásobek premiér. Premiérový blok rozšiřujeme každý den od 18.00 až do 2.00, čeká vás mnoho zajímavostí z různých žánrů. Prima ZOOM je vaše jednička.


premiérové bloky	18.00 – 20.00 hod.             	20.00 – 22.00 hod.
pondělí Volání divočiny Největší katastrofy
úterý Cestovatelé a dobrodruzi Po stopách historie
středa Zločin pod lupou Fascinující příroda
čtvrtek Tajemství Země a vesmíru Zaostřeno na války
pátek Záhady a konspirace Úžasné oceány
sobota Odkaz dávných civilizací Úchvatná říše zvířat
neděle Zázraky vědy a techniky Život naostro

premiérové bloky 22.00 – 24.00 hod. 00.00 – 02.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Po stopách historie
úterý Zločin pod lupou Fascinující příroda
středa Tajemství Země a vesmíru Zaostřeno na války
čtvrtek Záhady a konspirace Úžasné oceány
pátek Odkaz dávných civilizací Úchvatná říše zvířat
sobota Zázraky vědy a techniky Život naostro
neděle Volání divočiny Největší katastrofy


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 20. 9. 2015


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
19.09.2015 • TV tipy Universal Channel ve 39. týdnu
18.09.2015 • Druhá řada oblíbeného pořadu Recepty pro radost tentokráte od našich babiček už tento víkend
16.09.2015 • Objevte zákulisí evropského fotbalu na svém kanálu NOVA Sport
16.09.2015 • Eurosport: Rekordní sledovanost US Open a Vuelty
13.09.2015 • Krása a dobrodružství na Prima ZOOM ve 38. týdnu
12.09.2015 • TV tipy Universal Channel ve 38. týdnu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist