Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 11:07:01   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

V hlavní soutěži MFF Ostrava Kamera Oko zvítězil francouzský film Tři vzpomínky

  Autor: 2media.cz , e-mail: info@2media.cz Přidané: 02.10.2015


Severomoravská metropole od 25. září do 1. října hostila sedmý ročník Mezinárodního filmového festivalu Ostrava Kamera Oko (OKO). Vítězkou hlavní soutěžní sekce Oficiální výběr se z rozhodnutí mezinárodní odborné poroty stala kameramanka Irina Lubtchansky za francouzský snímek Tři vzpomínky režiséra Arnauda Desplechina. Film zanedlouho vstoupí do českých kin.


Ocenění v Krátkometrážní soutěži získal kameraman Marek Dvořák za svou práci na filmu Posedlost. V rámci podzimních ozvěn OKO bude v Praze k vidění exkluzivní kolekce vybraných festivalových filmů.

Návštěvníkům MFF Ostrava Kamera Oko se letos poprvé otevřelo nové festivalové centrum s dvousálovým kinem Cineport v areálu Dolu Hlubina. Zahájení festivalu s projekcí snímku Tři vzpomínky se odehrálo v Sálu Kupelwieser ve Světě techniky v Dolních Vítkovicích. Promítalo se také v ostravských kinech Minikino, Art a Luna, ve Frýdku-Místku v kině Vlast a v Havířově v kině Centrum.

Na festivalu bylo uvedeno šest desítek hraných, dokumentárních a krátkometrážních filmů. Hlavní soutěžní sekce Oficiální výběr v české premiéře představila celovečerní filmy Láska z Khon Kaen (Thajsko, r. Apichatpong Weerasethakul, k. Diego García), Rodinný film (Česká republika, r. Olmo Omerzu, k. Lukáš Milota), Srpnový vítr (Brazílie, r. a k. Gabriel Mascaro), Tři vzpomínky (Francie, r. Arnaud Desplechin, k. Irina Lubtchansky), Zamyšlení (Izrael, Francie, r. Elad Keidan, k. Yaron Scharf) a Zimní píseň (Francie, Gruzie, r. Otar Iosseliani, k. Julie Grünebaum). Tři z těchto filmů (Láska z Khon Kaen, Rodinný film a Tři vzpomínky) budou v následujících měsících uvedeny do běžné české kinodistribuce.

Mezinárodní porota udělila Cenu Ostrava Kamera Oko kameramance Irině Lubtchansky za to, že ve filmu Tři vzpomínky (Trois souvenirs de ma jeunesse) dokázala "stvořit obraz citlivý, troufalý i vášnivý". Cenu za nejlepší kameru získal Marek Dvořák za film Posedlost (r. Tomáš Klein, Tomáš Merta). Porota Krátkometrážní soutěže ocenila "odvážné využití nestandardních kamerových výrazových prostředků, jako jsou neostrost, světelné kompozice a ruční kamera, které podpořily režijní záměr".

V mezinárodní porotě zasedl vítěz loňského ročníku, španělský kameraman Jimmy Gimferrer, norský kameraman Philip Ogaard a představitel rumunské nové vlny, kameraman Tudor Mircea. Porotu Krátkometrážní soutěže tvořili kameramani Jiří Maxa, Tomáš Sysel a David Cysař.

Festival hostil i řadu dalších tuzemských a zahraničních filmových tvůrců. Z USA přijela do Ostravy představit svůj nový film a knihu dokumentaristka a filmová teoretička Alexis Krasilovsky. Největší zastoupení mělo letos na festivalu Norsko. Kameraman John Andreas Andersen, mj. autor obrazu thrilleru Lovci hlav, vedl na festivalu Masterclass, jeho kolega Kjell Vasdall přednášel o norské kameramanské škole. Z českých hostů nelze opomenout tvůrce Rodinného filmu – režiséra Olma Olmerzua, kameramana Lukáše Milotu a dokumentaristu Ondřeje Provazníka nebo porotce a kameramana Jiřího Maxu, jemuž festival věnoval retrospektivu.

Festivalové Ozvěny v Praze se budou konat od 8. do 11. října ve vršovickém kině Pilotů. Každý večer se bude promítat jeden film ze speciální profilové přehlídky současné norské kinematografie Polární záře nad Ostrava Kamera Oko. OKO bude mít svůj odraz i v programu kina Světozor – pravidelné „dokupondělky" 5. října uvedou film Ženy za kamerou. Během podzimu se ozvěn OKA, konkrétně filmů Grey City a Ženy za kamerou, dočkají i příznivci kvalitní kinematografie v Brně.

VII. Mezinárodní filmový festival Ostrava Kamera Oko finančně podpořily Ministerstvo kultury ČR, EHP – Norské fondy, Státní fond kinematografie a Statutární město Ostrava. Příští ročník festivalu se uskuteční v Ostravě od pátku 23. do čtvrtka 29. září 2016.


Klára Šebestová, Mezinárodní filmový festival Ostrava Kamera Oko
Alice Titzová, Senior account manager, 2 media.cz, 1. 10. 2015



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.10.2015 • Watersova Zeď strhla divácký rekord, ve 111 kinech ji za jediný večer vidělo přes 21 tisíc lidí
02.10.2015 • Prima exkluzivně odvysílá Road to BlizzCon s českým komentářem
30.09.2015 • Tanec na budově Národního divadla, recitál Soni Červené a 5555 minut filmů z celého světa
29.09.2015 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR dňa 29. 9. 2015
29.09.2015 • Koprodukčné projekty RTVS budú bojovať o Oscary
27.09.2015 • ACCENT bestCOOLfest ovládla loňská trojka Let It Roll

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist