Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 23:20:13   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Nastartovat kariéru v pětaosmdesáti - natočit o tom dokument - zvítězit na Zlaté Praze

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 06.10.2015


Mezinárodní festival České televize Zlatá Praha zná své vítězné snímky. Nejvyšší ocenění, Grand Prix Golden Prague, si odnáší německý snímek Život, který miluji - klavírista Menahem Pressler. Na festivalu byly úspěšné ale i české snímky, hned dvě ceny získalo televizní zpracování nového nastudování opery Věc Makropulos z brněnského Janáčkova divadla v nastudování Davida Radoka a televizní režii Jakuba Kořínka.


Vítězný dokumentární snímek, Život, který miluji – klavírista Menahem Pressler, přináší vhled do života zakladatele Beaux Arts Tria. Menahema Presslera představuje nejen jako klavírního pedagoga mladých studentů, ale i jako umělce, který v pětaosmdesáti letech znovu startuje svou sólovou kariéru. K výběru vítězného filmu ředitel festivalu Zlatá Praha a výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl dodává: „Jde o snímek, který zachycuje Presslerův neobyčejný život, včetně uměleckých úspěchů i osobních morálních dramat. Zobrazuje jednoho z nejvíce inspirujících hudebníků světa a měly by ho, jak právem zkonstatovala porota, bezpodmínečně vidět všechny generace.“

Mezinárodní porota, složená z odborníků pěti národností (Japonsko, Německo, Česko, Rakousko a Švédsko) letos vybírala z dvaasedmdesáti nejlepších současných filmů o hudbě a tanci od tvůrců z celkem šestnácti zemí. Českou republiku v soutěži zastupovalo sedm snímků. Nejúspěšnějším byla Věc Makropulos, podle poroty téměř dokonalá televizní interpretace fascinujícího jevištního představení, které v Brně nastudoval David Radok. Získala cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 i cenu Český křišťál v kategorii Performing Arts. Ocenění Český křišťál v druhé z kategorií, Dokumenty o hudbě a tanci, si odnesl snímek Virtuozita ¬- film zachycující odvahu mladého hudebníka ve chvíli, kdy má jít sám na scénu před dva tisíce lidí a statisíce dalších, kteří ho sledují online, a zahrát jedinečnou úpravu jedné z nejtěžších existujících skladeb pro klavír.

Letošní dvaapadesátý ročník festivalu hostila od středy 30. září do soboty 3. října Nová scéna Národního divadla. Doprovodný program poutal také na piazzettě divadla, v kinech Cinestar a na Nákladovém nádraží Žižkov, které se na tři večery proměnilo v prostor představující současné taneční styly street dance, contemporary a swing.

„Letošní ročník přichystal řadu změn, které posunuly festival opět o kus dál. Zlatá Praha se poprvé konala v Národním divadle, jehož Nová scéna nabízí divákům přirozený prostor pro kulturní zážitky spojené s hudbou a tancem. Přizvali jsme přední kulturní instituce a umělecké školy, které program výrazně obohatily, ale především jsme festival otevřeli našim divákům i návštěvníkům Prahy. Kromě tanečních večerů na Nákladovém nádraží Žižkov či sobotního zábavního dne na piazzettě Národního divadla se mohli osobně setkat s legendami, jakými jsou Jiří Kylián nebo Soňa Červená. A k tomu zhlédnout špičkovou evropskou produkci přihlášených pořadů. Festival tak získává nový náboj a stává se nepřehlédnutelnou událostí na kulturní mapě Prahy,“ hodnotí právě skončený ročník Tomáš Motl.


Alžběta Plívová, Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.10.2015 • Bio Oko v rámci OVERHEAD PRAGUE festivalu uvede premiéru velkofilmu HUMAN
06.10.2015 • Food Network získal Hlavní cenu na Tourfilm 2015
04.10.2015 • Baví psa sledování filmů? To zjistíte na festivalu Aero Pes Fest
02.10.2015 • Watersova Zeď strhla divácký rekord, ve 111 kinech ji za jediný večer vidělo přes 21 tisíc lidí
02.10.2015 • Prima exkluzivně odvysílá Road to BlizzCon s českým komentářem
02.10.2015 • V hlavní soutěži MFF Ostrava Kamera Oko zvítězil francouzský film Tři vzpomínky

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist