Viasat Nature spouští Operaci lidožrout
Autor: CHILLICOM/Viasat TV , e-mail: info@viasatnature.cz Přidané: 09.10.2015
Kanál Viasat Nature představuje přírodovědný seriál s názvem Operace lidožrout, který sleduje cesty veterináře Marka Evanse po třech kontinentech. Na nich se setkává s nejnebezpečnějšími predátory planety a za pomoci vědeckých poznatků se snaží najít způsoby, jak zajistit harmonické soužití člověka a zvířete. Seriál Operace lidožrout bude vysílat kanál Viasat Nature vždy ve středu od 14. do 28. října 2015 ve 20:05 hodin.


K fatálním střetům člověka s predátory dochází na celém světě, od arktických oblastí až po tropy. První cesta veterináře Marka Evanse zavede do povodí řeky Chobe, která kopíruje hranici Namibie a Botswany, později se vlévá do Zambezi a pokračuje až do Viktoriiných vodopádů. Řeka Chobe bývá mnohdy označována za oblast nejčastějších útoků krokodýla na člověka. Místní obyvatelé se proti nim přirozeně brání a vzájemné střety s obřími plazy tak často končí oběťmi na obou stranách. Mark Evans společně s herpetologem Romulem Whitakerem přijíždí, aby se pokusil situaci zásadně změnit. Jejich cílem je naučit krokodýly, aby si začali spojovat zvuk zvonu s elektrickým šokem a při jeho zaznění se dali na útěk.

Útok ledního medvěda na člověka je sice stále poměrně vzácným jevem, nicméně počty těchto napadení v posledních letech stoupají. Mark se proto na svoji druhou výpravu vydává do Hudsonského zálivu v Kanadě, aby se pokusil ochránit místní obyvatele před medvědy a zabránil jejich vzájemným střetům. Opět vsází kartu na zvuk - konkrétně výstražný systém, který by měl šelmy odhánět.

Ve třetím dílu se Mark vypraví na opačný konec světa, aby si doslova posvítil na žraloka bílého. Ten je u pobřeží Austrálie nejčastějším původcem útoků na člověka. Za rok 2014 zde došlo k jedenácti napadením nezaviněným člověkem, přičemž osm z nich jde na vrub právě této obří parybě. Markovým záměrem je otestovat multi-spektrální fotoaparát, který dokáže zaměřit žraloky i ve chvíli, kdy se nacházejí několik metrů pod hladinou, a monitorovat tak jejich pohyb.


Zajímavá fakta o člověku nebezpečných predátorech:

• Pět druhů krokodýlů aktuálně patří mezi kriticky ohrožené. Jedná se o krokodýla orinockého, filipínského, kubánského, siamského a štítnatého.

• Krokodýl nikdy nepřijde o zuby z důvodu stáří. Jeho chrup se neustále obnovuje, za život tak „spotřebuje“ přes osm tisíc zubů.

• Pepřový sprej funguje proti napadení ledním medvědem účinněji než střelná zbraň.

• Západní Austrálie je nejčastějším místem útoku žraloků na člověka. Z tohoto důvodu vešlo loni v platnost povolení žraloky zabíjet, ačkoli třeba žralok bílý je podle oficiálních údajů IUCN veden jako zranitelný druh.

• I přes nelichotivou statistiku počtu útoků došlo za posledních padesát let v australských vodách jen k 45 smrtelným útokům žraloka na člověka.


Seriál Operace lidožrout bude vysílat kanál Viasat Nature vždy ve středu od 14. do 28. října 2015 ve 20:05 hodin.

Pro více informací o televizním kanálu Viasat Nature navštivte profil na Facebooku s názvem Viasat Nature nebo webovou stránku http://viasatnature.cz/.


O společnosti MTG´s Viasat Broadcasting:

MTG´s Viasat Broadcasting je součástí mezinárodní mediální skupiny Modern Times Group (MTG) pokrývající čtyři kontinenty a zahrnující bezplatné a placené televizní kanály, rádio a produkci obsahu. Společnost Viasat Broadcasting poskytuje bezplatné i placené televizní kanály, které jsou k dispozici na vlastních satelitních platformách Viasat , sítích třetích stran a TV obsah je také distribuován prostřednictvím internetu. Skupina MTG je rovněž největším akcionářem v CTC Media, což je přední ruský nezávislý televizní vysílatel. Modern Times Group je rozrůstající se společnost kotována na Nasdaq OMX stockholmské burze. Pro více informací navštivte www.mtg.se.


Lukáš Kapinus, CHILLICOM

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/22311/viasat-nature-spousti-operaci-lidozrout/