Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 14:24:59   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Začína sa premiérový ročník súťaže Týždeň rozhlasovej hry

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 12.10.2015


Tento týždeň sa začína v rádiách RTVS premiérový ročník súťaže Týždeň rozhlasovej hry. Cieľom súťaže je prezentácia a konfrontácia produkcie rozhlasových hier vytvorených v slovenskom jazyku v období od 30. novembra 2013 do 30. júla 2015. Od pondelka do piatka bude TRH rezonovať v Rádiu Devín, Rádiu Slovensko, Rádiu Regina, ale aj v Rádiu_FM.


„Vo vysielaní Rádia Devín v priebehu budúceho týždňa odznie 17 rozhlasových hier, každý večer ponúknu rádiá RTVS program venovaný žánru rozhlasovej hry. Súťaž vyvrcholí slávnostným vyhodnotením, ktorému bude predchádzať workshop, na ktorom vystúpia významní hostia a tvorcovia zo Slovenska a Čiech,“ povedala k prvému ročníku TRH riaditeľka súťaže a šéfdramaturgička Rádia Devín Eva Reiselová.

V odbornej porote súťaže okrem nej o víťazoch rozhodnú aj Martin Ciel, Viliam Klimáček, Daniel Majling a Jana Juráňová. Víťazná hra, mená víťazov individuálnych cien a ceny poslucháča budú zverejnené 20. októbra na vyhodnotení súťaže v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu, ktoré naživo o 19.00 odvysiela Rádio Devín. Hosťom bude víťaz Prix Bohemia 2009 Rádio Ivo, ktoré prenieslo rozhlasovú hru zo štúdia na pódiá.

Súčasťou Týždňa rozhlasovej hry bude po prvýkrát aj workshop o podobách a možnostiach rozhlasovej hry, ktorý nie je len priestorom na analytické uchopenie produkcie Odboru vlastnej tvorby za uplynulé dva roky, ale aj na diskusiu o tom, čo robí umelecké dielo atraktívnym pre súčasného poslucháča, presýteného inými vnemami a zdrojmi zážitkov.

Workshop ponúkne moderovanú debatu s odkazmi na prax pri tvorbe rozhlasovej hry. Pozvanie na workshop prijali dramaturgička Českého rozhlasu Kateřina Rathouská, tvorivá dvojica scenáristu a režiséra Patrika Lančariča a dramaturga, dramatika a vysokoškolského pedagóga Petra Pavlaca, vedúci Katedry kulturológie FF UKF v Nitre Miroslav Ballay, ale aj manažér nových médií RTVS Dušan Jančovič či český hudobník a filmový režisér Petr Marek. Workshop moderuje Zuzana Belková z Odboru vlastnej tvorby Slovenského rozhlasu.

Rozhodnúť o najlepšej rozhlasovej počas súťaže budú môcť aj samotní poslucháči prostredníctvom webovej stránky http://devin.rtvs.sk/trh.



Pozývame Vás na workshop o podobách a možnostiach súčasnej rozhlasovej hry. Tešíme sa na Vás 20. 10. 2015 v komornom štúdiu v budove Slovenského rozhlasu.

10:00 – 10:10 Otvorenie workshopu

10:10 – 11:00 Kateřina Rathouská: Rozhlasové minútové a iné hry. Niekoľko poznámok k aktuálnej dramatickej tvorbe Českého rozhlasu. Od najkratšej po najdlhšiu stopáž.

11:00 – 12:00 Miroslav Ballay: O poetike súčasnej rozhlasovej hry. Komentár k niektorým vybraným aspektom.

12:00 – 13:00 Patrik Lančarič a Peter Pavlac: Divadlo a Rozhlas – Rozhlas a Divadlo. Prienik dvoch výrazových dramatických foriem / obojstranné inšpirácie / úskalia: stereotypy / prenos autorského myslenia v rovine vizuálu do úrovne zvuku / pokus o zhrnutie osobnej skúsenosti: Vtedy v Bratislave; Sedem dní do pohrebu; Čajka a Adamova truhla.

13:00 – 14:00 PRESTÁVKA

14:00 – 15:00 Dušan Jančovič: Nové trendy v médiách alebo Ako zaujať na webe Moc internetu narastá. Aké výhody a nevýhody prináša šírenie audio a video obsahu v online priestore oproti klasickému vysielaniu. V čom je internet špecifický a aké úskalia môže priniesť šírenie obsahu na webe. Pozrieme sa tiež na to, prečo je nutné vedieť odprezentovať svoju prácu na webe, a ktoré nástroje na to ponúka.

15:00 – 16:00 Petr Marek: RADIO IVO: Totálne improvizovaná rozhlasová hra. Radio Ivo je prenesenie rozhlasovej hry na divadelné dosky bez akejkoľvek transformácie. Len s možnosťou vidieť jej vznik. Z nulového bodu.


Zdroj: Rozhlas a televízia Slovenska


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.10.2015 • Show Jana Krause – 14. 10. 2015
11.10.2015 • Česká televize připomene herectví Rudolfa Hrušínského
10.10.2015 • Labyrint diváky pohltil - v pondělí uvidíme poslední, sedmý díl
09.10.2015 • Česká televize odvysílá House of Cards. Labyrint zaujal od Turecka po USA
08.10.2015 • Skupina Barrandov se stala v září meziročně nejrychleji rostoucí televizní skupinou na trhu
08.10.2015 • Seriál Přístav se stal nejsledovanějším pořadem středečního večera

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist