Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 02:57:20   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Neoficiální příjem | Články
 

Patchovať alebo nepatchovať? To je otázka ...

  Autor: Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 20.02.2002


V poslednej dobe sa aj u domácich satelitných fanúšikov udomácnilo slovo patch, resp. jeho slovesný tvar patchovanie. Čo toto slovo znamená, ako sa používa a aké sú výhody a nevýhody samotného patchovania CAM sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Pojem patch alebo crack sa používa už niekoľko rokov v počítačovej terminológii, kde aj vznikol. Označuje sa ním súbor alebo kľúč k programu, ktorý po zadaní dokáže upraviť = vylepšiť software v prospech užívateľa. Ak zadáte správny patch, resp. ak doinštalujete software v počítači patchom, tak zvyčajne získate ďalšiu funkciu daného software. Patchovaním napr. počítačových hier docielite možnosť pohybovať sa vo všetkých jej úrovniach, nesmrteľnosť a ďalšie hrateľné módy, ktoré by ste inak nemali ihneď prístupné. V satelitnej terminológii slovo patch má však trochu iný význam.

Satelitný prijímač už pri opúšťaní výrobnej linky obsahuje niektoré skryté, servisné ”Menu-funkcie”, ktoré v manuáli nenájdete. Pomocou nich sa môžete dostať do rôznych firemných nastavení a meniť systémové a štartovacie hodnoty prijímača.

V mnohých prípadoch potrebujete len správny patch a niekedy dokonca len správnu kombináciu tlačidiel diaľkového ovládania, aby ste mohli vstúpiť do tajného ”Menu” prijímača. Často však určité funkcie prijímačov možno zaktivovať len pomocou počítača a to je už práca pre skúsenejších užívateľov. Nesprávnou manipuláciou totiž aj ten najlepší patch či kľúč môže spôsobiť viac škody než úžitku.

Minulý rok sa objavili prvé fungujúce patch súbory na zabudované aj vyberateľné CA moduly satelitných prijímačov. Tieto počítačové súbory s priemernou veľkosťou 800 - 1 000 Kb majú za úlohu zmeniť software modulu a preprogramovať ho na iný systém. Patchovací súbor je treba do prijímača nahrať. Mnoho užívateľov satelitných súprav si patchovanie odskúšalo už aj v praxi.. Existujú dva spôsoby ako to urobiť.

Prvý spôsob je menej dostupný.

CAM modul je v skutočnosti zariadenie pasujúce do klasickej PCMCIA zásuvky, akú používajú aj notebooky. Dá sa zasunúť do počítača a tam je rozpoznané ako nový hardware od spoločnosti Texas Instruments, ktorá systém PCMCIA vyvinula. Ak počítač rozpozná modul aj v systéme Windows, môžeme sa pustiť do priameho patchovania. Väčšina týchto súborov však pracuje v režime MS-DOS. Iba malé percento dokáže využiť prostredie Windows.

Klasický balík takéhoto softwaru pod MS-DOS by mal obsahovať spúšťací exe súbor, databázovú knižnicu v závislosti od kódovacieho systému a jeho servisný kód.
Je to v podstate jednoduché. Treba mať v zásuvke PCMCIA zasunutý náš CAM, v režime MS-DOS potom spustiť exe súbor a následne pozorne sledovať čo sa deje. Ak modul komunikuje a po inicializácii začne prehrávať vstupné údaje, čo trvá asi 1 - 2 minúty je to dobré. Vtedy dosiahneme korektnú zmenu softwaru v module, náš patch zabral. Ak inicializácia korektne neprebehne, tak riskujeme zničenie CAM. Väčšina CAM má však ochranu pred zničením softwarom, tj. v prípade, ak sa modul do systému korektne neprihlási, ďalšia softwarová manipulácia s ním je automaticky zablokovaná.

Patchom možno meniť kódovacie systémy i verzie modulov. Najčastejšie meníme kódovacie systémy, napríklad Seca/MediaGuard na Cryptoworks a podobne.
V tzv. Free moduloch dosiahneme patchovaním fungovanie viacerých kódovacích systémov naraz. V tomto smere sa osvedčilo hlavne Irdeto - FreeCam rady 1.4 až 1.8 vrátane EuroCamu 4.0.

Niektoré MS-DOS editory povoľujú iba prepísanie softwaru v module. Iné dokážu originál software z CAM prehrať do PC a uchovať si tak originálny software pre prípad, že sa v budúcnosti rozhodnete zmeniť modul na pôvodný.

Aj keď vlastníte klasický počítač bez zásuvky PCMCIA, nemusíte mať ešte hlavu v smútku. Zásuvka sa dá dokúpiť ako ďalšie zariadenie na slot základovej dosky.

Alebo môžete využiť druhý spôsob patchovania.

Každý osobný počítač obsahuje sériový port RS232. Podobne aj veľké množstvo satelitných prijímačov disponuje týmto portom. Port v prijímači ako aj v počítači je vstupno-výstupné zariadenie, jednoducho povedané, komunikuje tam aj naspäť. Pomocou sériového kábla prepojíme digitálny prijímač s počítačom a ak máme správny software, môžeme sa pustiť do programovania. Na rozdiel od prvého spôsobu CAM ponechávame v digitálnom prijímači, prenos dát do počítača zabezpečuje sériový kábel. Tento spôsob programovania je bezpečnejší, nakoľko sa modul nedostáva do cudzieho prostredia, v ktorom by musel byť inštalovaný.

Pri tejto zmene systému potrebujeme tiež príslušný balík software so súborom, v ktorom sú nahraté patche pre zvolený kódovací systém. Balík sa trochu líši od toho pre PCMCIA, tento nemusí obsahovať exe súbor, iba databázovú knižnicu so zvyčajnou veľkosťou neprevyšujúcou 1 000 Kb. Musí mať však editor pre prijímač a modul. Pomocou editora pre programovaný prijímač a uvedenej databázovej knižnice zmeníme potom software v CAM. Editor podporuje zvyčajne aj funkciu vrátenia modulu do pôvodného stavu, nie vždy to však musí fungovať!

Občas sa však stane, že ani týmto spôsobom modul nenaprogramujeme. Pre prípad, že by sa nám programovanie nepodarilo, prenechajme ho radšej odbornej firme.

Obidva spôsoby sú po porovnaní

všetkých kladov a záporov bezpečné len zčasti. Z vlastnej skúsenosti viem, že niektoré moduly programovanie jednoducho ”neznesú” a bez varovanie systému sa zničia. Ďalšie prípady zničenia modulu som zaevidoval pri snahe o opätovné vrátenie softwaru do pôvodného stavu. Modul sa nedal naprogramovať na predošlý systém napriek tomu, že som si originálne dáta z neho uložil do počítača. Niekedy môžete teda viac stratiť ako získať.

Pomocou patchu možno meniť aj samotný ovládací software prijímača. Klasický prípad upgrade hlavného softwaru v prijímači je z Humaxu 5300 na 5500, prípadne na 5700. Vtedy patchujeme preprogramovateľnú softwarovú základňu prijímača a prijímač sa nám po reštarte bude prihlasovať ako iný typ. Výhody tohto prípadu sú obrovské. Prijímač dokáže napríklad spracovať viacero kódovacích systémov naraz, alebo pracuje s Fun kartami na iný kódovací systém.

V krátkosti som vám predstavil dva najpoužívanejšie spôsoby patchovania. Do podrobností zachádzať v dnešnom článku nebudeme, nakoľko každý kódovací systém a každá verzia modulu má svoje špeciálne nastavenia a tie by sme v krátkosti popísať nedokázali.

Viaceré patche sú nedokonalé a niektoré sú na internete dokonca ako podvrh, ktorý nebude nikdy fungovať. Ak sa už raz rozhodnete zmeniť software, tak sa vyvarujte neznámym súborom a nesprávnym nastaveniam priamo pri programovaní. Úpravy firmware majú totiž za následok väčšinou stratu záruky a niekedy môže dôjsť i k zničeniu komponentu.

Veľa šťastia pri patchovaní!


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 7   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.01.2002 • France Telecom zaplátal Viaccess [ 1 ]
22.11.2001 • Kódování a karty: čemu věřit? [ 8 ]
03.08.2001 • Kto má strach z pirátov? [ 3 ]
27.07.2001 • Čo nalomí hackerov? [ 12 ]
24.06.2001 • Piráti v Poľsku zlikvidovaní? [ 2 ]
01.06.2001 • Postrach zvaný EuroCAM

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  otazocka 

17.03.2002 16:24 • Vlado
Chcel by som sa informovať co treba na Humax 5500 ako by som ho mohol patchnut na 6 in 1, aci tam pojde aj Conax. dakujem za odpoved. s pozdravom vlado.
 
 
  Dodatok k patch na irdete 

28.02.2002 08:30 • JOZEF
Sorry, zabudol som uviest ”malickost”, pouzivam d-box Nokiu 9200-9500. Dakujem vopred za odpoved.
 
 
  Môj príspevok 

27.02.2002 09:00 • Jarda
to jako ze v HUMAX 5500 jdou s funkou 6 in 1 bez irdeto free camu ???
 
 
  Odpoved 

27.02.2002 08:46 • Dusan Scepka ml.
Neviem aky prijimc pouzivate, ale pokial je tam Nagra, tak CW by tam nemusel fungovat. To sa vsak nevztahuje na prijimace Humax 5500, kde sa uz bezna da zrealizovat patch 6 in 1, s pouzitim niekolych Fun kariet.
 
 
  patch na irdete 

26.02.2002 10:14 • JOZEF
Momentalne mam na module Irdeto patch na Betacrypt,Viaccess, Nagra,Mediaguard/Seca. Je mozne pridat nejakym sposobom aj Cryptoworks? Dakujem za info.
 
 
  Reakcia 

21.02.2002 20:45 • Dusan Scepka ml.
Ano je to mozne, robi sa to, len si na to ani ja netrufnem. Hard patch existuje, niektore prijimace nemenovanej firmy sa tak aj patchovali, ale to chce mikropajku, dostatok odvahy, schemu a hlavne trpezlivost. Pre bezneho hackera je to vsak bohuzial nedostupna metoda, aj ked v skutocnosti je najucinnejsia.
 
 
  A co este "hard" patch ? 

21.02.2002 07:16 • dbart
rozobrat CAM, vyletovat flashku, naprogramovat a vratit spat ? Na inych forach sa to urciteho casu dost preberalo.
 
 
Celkový počet komentářů: 7 / zobrazují se: 1 ... 7

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist