Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 20:10:30   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Show Jana Krause – 25. 11. 2015

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 23.11.2015



Herečka Alena Antalová, jazykovědec Karel Oliva a spisovatelka Sylva Lauerová se představí v Show Jana Krause. Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause uvidíte ve středu 25. listopadu ve 21.35 na Primě.


Alena Antalová – herečka, která se na vrcholu své kariéry rozhodla odejít z úspěšného seriálu a během několika let porodila čtyři děti. V současné době hraje roli Mary Poppins ve stejnojmenném muzikálu. Ten se nyní vrátil podruhé a zřejmě již naposledy do Prahy do divadla Hybernia, kde bude reprízován v listopadu a prosinci. Představení má původní kostýmy, choreografii i létací zařízení pro chůvu, jde tedy o skvělý zážitek z londýnského muzikálu v českém provedení.

Karel Oliva – svérázný jazykovědec, který umí vysvětlit mj. to, proč se dnes mluví sprostě, proč dnes dívky mluví vulgárněji než kluci, kde se vzalo české oslovení „ty vole“ a proč už dnes neexistují příjmení jako Prdel, Pozřihuovno nebo Nasralvhrnec. Docent Oliva vystudoval matematiku, pracuje jako ředitel Ústavu pro jazyk český, mluví plynně pěti jazyky, částečně mluví třemi dalšími jazyky a pasivně ovládá všechny současné slovanské jazyky i esperanto. Se svými šedivými dlouhými vousy padajícími až na prsa, částečně holou hlavou a stříbrnými brýlemi s kulatými obroučkami působí poměrně excentricky, ale rozhodně ne jako vědec zabývající se celý život češtinou. Přiznává, že někdy v překvapení řekne „ty vole“, ale nepoužívá to jako oslovení. O čem vypovídá to, jaké vulgarismy lidé používají? „O tom, kde vyrůstali. S nadsázkou se říká, že spisovná čeština je první cizí jazyk, kterému se ve škole učíme,“ říká vědec. Kde se podle něj vzala nadávka „vůl“? K prvnímu použití „ty vole“ – ve funkci oslovení – prý došlo někdy ve 20. letech při rozvoji trampingu, v 50. a 60. letech došlo k jeho masovému rozšíření. Dodává, že si sprostými slovy a nadávkami třeba ve vypjaté situaci, kdy jsou použita jako ventil emocí, můžeme ulevit. Ale musí zůstat rezervována pro podobné situace. „Když bychom je používali každodenně, bylo by to nepatřičné. To je jako s čuráním nebo se souložením na veřejnosti. Taky to mezi lidmi neděláme. Kdo nepřestal mluvit sprostě, jako by se neodpoutal od puberty,“ vysvětluje vědec. Dodává, že sprostá a vulgární slova se ale častějším používáním stávají běžnější, zatímco některá, která se nám nelíbí – třeba slova močit nebo moč – se z našeho slovníku vytrácejí, a to jen proto, že se nám nelíbí. „Kdo ví, třeba se zase vracíme ke středověké češtině. Tehdy zase třeba existovala příjmení, která už dnes nejsou běžná – příjmení bylo Prdel (v 15. století žil v Praze známý pekař toho jména), existovalo i příjmení Pozřihuovno nebo Nasralvhrnec. Možná se po slušných 18., 19. a 20. stoletích vracíme zase někam, kde budou tato příjmení normální,“ přemýšlí. Kromě vulgarizace jazyka mu vadí, že si řeč zaplevelujeme i jinak, výrazy typu: Mějte hezký den, jsem za to rád, něco je o něčem atd.

Sylva Lauerová – spisovatelka, o které se píše: „...je tajemná, záhadná a mystická žena.“ Její prvotinu Hračka četly snad všechny ženy tajně. Zatím byla prodavačkou, právničkou, modelkou, spolumajitelkou realitní kanceláře, učitelkou jógy. Teď je zrovna spisovatelkou. Zásadně nic nemíchá dohromady, nemá ráda složité kombinace. Ani v jídle ne: Jí jen bílou rybu a salát, nebo kuře a vařené brambory. Miluje kvalitní moravská vína, barokní hudbu a voňavé charakterní muže a ženy. Žije se svým německým mužem Klausem na Seychelách a do Česka, nejraději do Brna, jezdí vždy, když vydá další knihu. Její knihy jsou o lásce, vášni, sexu, romantice, mystice a takových těch věcech, ve kterých často hrají hlavní roli muži. Právě vydává novou knihu Sexy strategie.

Premiérový díl Show Jana Krause uvidíte ve středu 25. listopadu ve 21.35 na Primě.

Jan Kraus, jak ho znáte, v úspěšné show! Aktuální hosté, témata bez cenzury a ta nejlepší late night show každou středu večer na Primě.


Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.11.2015 • Tři večery, tři opery - z Londýna, Baden-Badenu i Brna
21.11.2015 • Kapela SLZA hostem sobotního pořadu New Look na Prima Love
20.11.2015 • Skupina Nova rozzáří Vánoce premiérovými i tradičními pohádkami
20.11.2015 • Víkendový maraton nezávislého filmu na Sundace Channel
20.11.2015 • Pohádky pana Donutila provází hravé tlumočení do znakového jazyka
19.11.2015 • Na obrazovky televizní stanice TV Barrandov přichází Osmany Laffita

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist