Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 07:55:48   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Mistři mezi staviteli aneb pojďme si postavit hrad

  Autor: CHILLICOM/Viasat TV , e-mail: info@viasathistory.cz Přidané: 23.11.2015


Kanál Viasat History přináší seriál Stavitelé hradů, který nabídne pohled pod pokličku výstavby těchto historických pevností a také zajímavosti o vývoji jejich architektury. Pořad nás seznámí s těžkou prací stavebních dělníků, úchvatnou fantazií designerů i neústupností stavebních inženýrů, kteří nebojácné myšlenky neváhali přeměnit na realitu. Ukáže nám ty nejvýznamnější evropské hrady, a to od francouzského Carcassonne až po welšský hrad Caerphilly.


Jak vznikaly a vyvíjely se dávnověké pevnosti?

Při budování hradu si stavitelé mohli zvolit z mnoha různých typů. Hrad bergfritového, donjonovského nebo podunajského typu, to je jen malý zlomek možností, které stavební inženýři a designéři měli. Hrady se od sebe většinou liší v několika základních prvcích: věži, jádru hradu, či volbou umístění. Věž může být flankovací nebo bateriová, opatřená děly pro obranu hradu. Dále existuje bergfritová věž, sloužící v průběhu bojů jako útočiště, v době míru pak jako vězení nebo hladomorna. Donjon naproti tomu představuje druh obytné věže, nejčastěji čtverhranné. Jádra se mohou lišit počtem, tvarem, případně vzájemným postavením, je-li jich více.

Hrady vždy plnily celou řadu funkcí, mezi nimiž vynikala hlavně role obranná. Období jejich velké slávy trvalo od 12. století až do konce třicetileté války v první polovině 17. století. Největšími zatěžkávacími zkouškami hrady procházely v průběhu válek, kdy byly často obléhány po dlouhá léta. Konec slávy hradů znamenala již zmíněná třicetiletá válka, po níž vojenský význam hradů významně opadl, a to zejména kvůli rozvoji dělostřelby a s tím souvisejícím změnám v taktice boje.

Česká republika je v porovnání s celou Evropou co do počtu hradů velice bohatá. Nejstarším hradem na našem území je Pražský hrad, založený kolem roku 880 knížetem Bořivojem. Možná trochu překvapivě je dvojkou na pomyslném seznamu kamenný hrad Přimda poblíž Tachova, vystavený roku 1121. Dnes z něj však zbyla již jen dobře udržovaná zřícenina. Za doby vlády Přemysla Otakara I. poté vznikaly další královské hrady, například Zvíkov nebo Jindřichův Hradec. Prvním čistě vojenským hradem, který mohl pojmout větší množství vojáků, byl Preitenstein, vystavěný za doby Jana Lucemburského.

Příběhy historicky významných hradů, jejich obléhání, odrážení útoků a vývoj v čase budeme sledovat od 25. listopadu do 9. prosince na kanálu Viasat History, vždy ve středu od 20:00 hod.

Pro více informací o televizním kanálu Viasat History navštivte profil na Facebooku s názvem Viasat History nebo webovou stránku www.viasathistory.cz.


O společnosti MTG´s Viasat Broadcasting:

MTG´s Viasat Broadcasting je součástí mezinárodní mediální skupiny Modern Times Group (MTG) pokrývající čtyři kontinenty a zahrnující bezplatné a placené televizní kanály, rádio a produkci obsahu. Společnost Viasat Broadcasting poskytuje bezplatné i placené televizní kanály, které jsou k dispozici na vlastních satelitních platformách Viasat , sítích třetích stran a TV obsah je také distribuován prostřednictvím internetu. Skupina MTG je rovněž největším akcionářem v CTC Media, což je přední ruský nezávislý televizní vysílatel. Modern Times Group je rozrůstající se společnost kotována na Nasdaq OMX stockholmské burze. Pro více informací navštivte www.mtg.se.


Lukáš Kapinus, Account executive, CHILLICOM


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.11.2015 • Prosincové premiéry na HBO Comedy a HBO Go
23.11.2015 • Prosincové filmové lahůdky na Cinemaxu
22.11.2015 • Utrhněte si dokumentární list na Prima ZOOM ve 48. týdnu
22.11.2015 • Královny reality show jsou zpět v 11. řadě Držte krok s Kardashians od 22. 11. na E!
21.11.2015 • TV tipy Universal Channel ve 48. týdnu
20.11.2015 • Bergova opera Lulu v satelitním přímém přenosu MET: Live in HD v sobotu 21. 11.

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist