Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 23.04.2024 - 19:31:51   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Poodhalte záhady a bavte se na Prima ZOOM ve 49. týdnu

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 29.11.2015


Ty nejkrásnější záběry přírody, největší dějinné události, záhady historie i vědy, boj se zločinem, cesta vlakem za poznáním a ještě mnohem víc nás čeká na Prima ZOOM! Dokumentární skvosty pro vás: ve Velkém vlakovém putování projedeme Čechy a Bavorsko; znáte jméno zločince, který půjčoval mafii – odpoví vám Největší esa mafie; představíme přírodní krásy pohyblivých písků Kurské kosy, romantickou atmosféru litevského Baltského moře a estonské království ostrovů – Divoký Balt; v rámci Putování po posvátných řekách poznáme Nil a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–02.00 hod.:

30. 11. 18.00 – Přistiženi při činu (Lví masakr)

Nejnovější pokračování velice úspěšné série Přistiženi při činu znovu zachycuje na kameru nejvíce neuvěřitelné a nejméně očekávané chování různých druhů zvířat. Podívejte se na fantastické záběry zvířat, která byla doslova přistižena při činu: ať už jde o lvy, co zlomyslně útočí na hyeny, žraloky bílé vyskakující z oceánu nebo malého hrošíka na úniku před smrtí v čelistech hladové lvice. Akčními scénami nabitá řada zachycuje pozoruhodné chování šimpanzů, leopardů a dalších zástupců zvířecí říše pořízené profesionálními filmaři, správci a průvodci přírodních rezervací i obyčejnými turisty. Poslechněte si zážitky z první ruky doplněné vysvětlením z úst odborníků, díky nimž máme příležitost lépe pochopit fantastický svět divokých zvířat.


1. 12. 18.00 – Velké vlakové putování II (Čechy a Bavorsko)

Dnes se vydáme na dobrodružnou cestu vlakem z Prahy do Mnichova. Průvodcem a společníkem je opět Michael Portillo, vyzbrojený Bradshawovým kontinentálním vlakovým průvodcem z roku 1931. Zjistěte spolu s ním, jestli putování po železnici zůstává stejně exotické i po tolika desetiletích, která uplynula od jeho publikování.


1. 12. 21.00 – Dlouhý stín: Odkaz velké války (Paměť národa)

Už celé století uplynulo od doby, kdy se rozhořela první světová válka. Historik David Reynolds se zaměřil na stín, který vrhla na Evropu i Velkou Británii a který nezmizel ani dlouho po jejím konci. Reynolds kráčí ve stopách válečného odkazu a navštěvuje státy, města a místa napříč celou Evropou od Slovinska a Sudet přes Belfast až po Berlín. Na základě získaných poznatků a zkušeností tvrdí, že důsledky první světové války ovlivňují Evropu až dodnes. Dokumentární seriál Dlouhý stín: Odkaz velké války se zároveň znovu ohlíží za tím, jak hrůzné zážitky pronásledovaly přeživší do konce života. Reynolds ukazuje, že muži jako Benito Mussolini, Eamon de Valera, Philippe Petain, James Ramsey MacDonald spolu utvářeli poválečný mír často nečekanými způsoby.


2. 12. 18.00 – Největší esa mafie (Allen Dorfman: Ten, který půjčoval mafii)

V roce 1979 zahájila FBI rozsáhlou sledovací akci známého zločince Allena Dorfmana. Allen nebyl mafián a jeho zbraní nebyla pistole. Byl to gangster úředník. Vykrádal pro své šéfy miliardový penzijní fond. Allen Dorfman se po druhé světové válce vrátil do Ameriky s vyznamenáním jako námořní pěšák. Nestačilo mu však pracovat za průměrný plat, chtěl víc. Zřídil si pojišťovací agenturu a zaměstnavatelé Dorfmanově agentuře platí pojistné za každého člena. Když se dostane do vedení penzijního fondu, udělá to z něj jednoho z nejmocnějších finančníků v zemi. Stává se bankéřem mafie. Dorfman poskytoval gangsterům podezřele výhodné úvěry, za které dostával tajně provize. Ti využívali peníze na rozvoj kasin v Las Vegas. Pokud byl Dorfman obviněn z krádeží z penzijního fondu, před začátkem soudu mafie zabila svědky. Vláda se chce Dorfmana zbavit, jeho usvědčení by zatrhlo mafii přísun peněz. Agenti FBI začnou s jeho sledováním a odposloucháváním. FBI získá usvědčující důkazy o krádežích finančních prostředků a úplatcích. V roce 1984 je odsouzen k 55 letům vězení. Špičky mafie se obávají, že Dorfman bude vyjednávat s ministerstvem o možném snížení trestu za poskytnutí informací o mafii, a tak ho zastřelí.


2. 12. 19.00 – Bojová umění očima vědy I (Dokonalý bojovník)

Podívejte se na úplného průvodce, který vám prozradí, jak se stát nejlepší bojovou mašinou na světě. První díl adrenalinové dokumentární mini série Bojová umění očima vědy střídá vydařené digitální animace s ukázkami předních mistrů různých bojových umění. Díky tomu představuje fyziku, fyziologii a postupy v pozadí nejmocnějších technik bojových umění. Odhalte tajemství neuvěřitelně vytrénovaných mistrů.


2. 12. 21.00 – Divoký Balt (Jantarové pobřeží)

Tento dvoudílný snímek představuje přírodní krásy pohyblivých písků Kurské kosy, romantickou atmosféru litevského Baltského moře a estonské království ostrovů. Divoká a často nedotčená příroda je zároveň domovem mnoha zvířat. V pravěkých lesích Alutagusy žije více než 360 zástupců medvěda hnědého. Na jaře se národní park Soomaa mění v jedno obrovské jezero a největší vodopád v Evropě najdete v Litvě. Panenskými kouty přírody se prohání divocí koně a nad nimi létá mandelík hajní. Balt poskytuje útočiště a místo k páření pětině celosvětové populace orla volavého a mezi stromy loví tisícovka vlků. Ne nadarmo se Baltu říká divoký.


3. 12. 21.00 – Vojenské letouny (Od letadel k letectvu)

Fascinující historická mini série Vojenské letouny vysvětluje, jak vynález letadla změnil kurz vojenských dějin, přepsal pravidla boje a z nepředstavitelné hrozby smrti shůry udělal drsnou válečnou realitu. Vojenské letouny popisují sto let geniálních pokroků a technologických inovací, kterých dosáhli vynálezci, inženýři a piloti. Čtyři epizody postupně zasvěceně přibližují různá období technologie vojenských letounů, vynálezy, které změnily strategii a následně vedly ke zvětšení rozsahu válečných akcí.


4. 12. 18.00 – Vetřelci dávnověku VI (Božská částice)

V roce 2012 byla objevena tzv. božská částice, která podle všeho stojí za zrodem vesmíru. Tato hmota by mohla lidstvo posunout ve vědě dál. Tento dokument ale tvrdí, že je to spíš znovu objevení. O takové částici se prý psalo už v indických védách. Tyto posvátné texty se za celou dobu existence vůbec nezměnily a četli je i velmi nadaní fyzikové, jako byl Einstein. Pokročilé znalosti měli i v Řecku, kde filozof Démokritos poprvé mluvil o atomu. Ani Mayové nezůstali pozadu, u nich se spekuluje o tom, že všechny jejich znalosti pocházejí od mimozemšťanů. Mayové se velmi věnovali času a měli dokonale propracovaný kalendář. V roce 2012 ale způsobil mayský kalendář paniku, protože končil cyklus a lidé se báli, že přijde konec světa. Podle některých to ale byla ve skutečnosti plánovaná změna, která má posunout lidstvo kupředu. A právě když končil cyklus, objevili vědci božskou částici. Tento objev by tedy mohl znamenat nový začátek. A i Mayové mluvili o vzniku vesmíru. Nyní se vědci pokoušejí o další pokrok ohledně božské částice, ale urychlovač v CERNu právě prochází rekonstrukcí. Vědci chtějí dosahovat vyšší rychlosti částic, takže byly nutné úpravy. Vědci doufají, že z dalších pokusů získají cenná data. Bohužel existují i odpůrci, kteří se bojí, že vědci v urychlovači vytvoří nový vesmír nebo černou díru, která nepohltí jen naši planetu, ale pohltí rovnou celý vesmír.


5. 12. 19.00 – Historická Akta X (Zabijáci upírů a zelené děti z Woolpitu)

V tomto dílu pátráme po upírech, kteří děsí lidstvo už několik tisíciletí. Pátrání nás zavede do České republiky, kde byl odhalen hrob z doby bronzové. Hrobů bylo odhaleno několik a všichni mrtví byli pohřbeni stejným způsobem, ale pak byla objevena kostra, která byla pohřbena úplně jinak a byla zavalená obřím kamenem. Pátrání pokračuje a je zjištěno, že skutečně docházelo k zavalení těl kamenem, aby mrtví nemohli vstát z hrobu. V dnešní době už víme, že se těla mohou v hrobě hýbat, protože se při rozkladu nafukují. Mrtvá těla také zčervenají, což kdysi lidi také vedlo k tomu, že považovali mrtvé za upíry. Pátrání pokračuje i v Rumunsku, kde se dodnes věří na upíry. Dva muži se snaží zjistit více o řádění upíra, ke kterému došlo před osmi lety, ale nikdo z vesnice s nimi mluvit nechce. V další vesnici jim už o upírovi vyprávějí. Muž popsal, že se žena v hrobě hýbala a její tělo zrudlo, mohlo jít tedy o běžný rozklad těla, který někoho vyděsil. Rodina mrtvé si ale stěžovala na návštěvy mrtvé ženy u nich doma a žena jim prý vysávala i krev. Upíři jsou stále velkou záhadou, v Čechách byl objeven hřbitov, kde byli všichni pohřbeni velmi zvláštním způsobem, přezdívá se mu upíří hřbitov, ale s určitostí nikdo nemůže říct, zda jsou pohřbení skutečně upíři.

V druhé části pořadu se pokusíme objasnit fámu o dvou dětech se zelenou kůží, které se ve 12. století objevily v jedné anglické vesnici, a nikdo nerozuměl jejich řeči. Ve vesnici ukázali, kde se asi děti objevily, ale to je samozřejmě už k ničemu. Muž našel stejný příběh i v jiné kronice, takže pátrá dál. Zelená barva by mohla mít lékařské odůvodnění, ale ani v historických knihách nebylo nalezeno nic, co by vysvětlovalo zelenou kůži. Řeč dětí mohla být podle jednoho historika vlámština, ale i to je nakonec vyloučeno. Muž tedy ve svém pátrání nijak neuspěl, ale zároveň nemůže říci, že jde o zcela smyšlený příběh. Dokonce se říká, že i když zelený chlapec zemřel, jeho sestra přežila, zelená barva vybledla a ona se ve vesnici i provdala. Její potomci tedy žili ve vesnici několik staletí, než se odstěhovali. Tu noc, kdy se děti objevily, mělo dojít ke zvláštním astronomickým jevům, ale UFO to prý rozhodně nebylo.


6. 12. 20.00 – Putování po posvátných řekách (Nil)

Simon Reeve se vydal prozkoumat tři největší řeky na světě a dějiny, dobrodružství i cestopis se přitom spojily v jednom. Reeve sdílí příběhy lidí, kteří žijí na březích řek Nil, Jang-c’-ťiang a Ganga a vypráví o jejich obrovském vlivu. Odhaluje, jak spojují, nebo naopak rozdělují některá z nejpozoruhodnějších míst světa. Plavte se od dvojitých věží Abu Simbelu do nilské delty, od gigantického lešanského Buddhy k přehradě Tři soutěsky a dál do Šanghaje nebo po posvátné matce Ganga světem uvězněným mezi starodávnými tradicemi a moderní dobou. Putování po posvátných řekách je poutavou podívanou plnou barev a nečekaných setkání.


Záhady a zábava na Prima ZOOM.

A děkujeme fanouškům za pokoření mety 400 tisíc! - https://www.facebook.com/primazoom.cz/

www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.

Zima ve znamení dokumentů s dvojnásobkem premiér. Premiérový blok rozšiřujeme každý den od 18.00 až do 2.00, čeká vás mnoho zajímavostí z různých žánrů. Prima ZOOM je vaše jednička!


premiérové bloky	18.00 – 20.00 hod.             	20.00 – 22.00 hod.
pondělí Volání divočiny Největší katastrofy
úterý Cestovatelé a dobrodruzi Po stopách historie
středa Zločin pod lupou Fascinující příroda
čtvrtek Tajemství Země a vesmíru Zaostřeno na války
pátek Záhady a konspirace Úžasné oceány
sobota Odkaz dávných civilizací Úchvatná říše zvířat
neděle Zázraky vědy a techniky Život naostro

premiérové bloky 22.00 – 24.00 hod. 00.00 – 02.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Po stopách historie
úterý Zločin pod lupou Fascinující příroda
středa Tajemství Země a vesmíru Zaostřeno na války
čtvrtek Záhady a konspirace Úžasné oceány
pátek Odkaz dávných civilizací Úchvatná říše zvířat
sobota Zázraky vědy a techniky Život naostro
neděle Volání divočiny Největší katastrofy


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 29. 11. 2015


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.12.2015 • Prosincové programové tipy HBO a HBO HD
30.11.2015 • Prosincová porce zábavy na kanálech FilmBox
30.11.2015 • Zastavme vymírání, nabádá dokument, který v prosinci ohromí svět
30.11.2015 • Nejvýznamnější válečné železnice pod drobnohledem na Viasat History
28.11.2015 • TV tipy Universal Channel ve 49. týdnu
27.11.2015 • Nalaďte si v prosinci na National Geographic Channel

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist