Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 10:54:03   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Dům z karet, Gomora i 1864 - Česká televize nabídne výběr oceňovaných seriálů

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 03.12.2015


V nové sezoně, která odstartuje na obrazovkách v první polovině ledna příštího roku, zařadí Česká televize do svého programu výběr z nejlepších zahraničních seriálů posledních let. Ve vysílání se tak objeví diváky i kritikou oceňovaný americký seriál Dům z karet, Zlatými glóby i cenami Emmy ověnčení Šílenci z Manhattanu, italsko-německá Gomora, britská Hra, dánský seriál 1864 nebo australsko-britské Stíny nad jezerem.


Novinkou ve vysílání České televize se příští rok stane jeden z nejvýraznějších seriálových počinů posledních let. Dům z karet (House of Cards) sbírá od počátku divácké i odborné televizní ceny, včetně dvou Zlatých glóbů pro hlavní představitele Kevina Spaceyho a Robin Wright. Seriál, který sleduje profesní i osobní život stranického tajemníka Franka Underwooda a odkrývá zákulisí nejvyšších pater americké politiky, vznikl podle románu Michaela Dobbse, bývalého anglického konzervativce a autora několika bestsellerů.

I druhý seriál, který Česká televize divákům nabídne, je adaptací románu. Mafiánská sága Gomora vznikla v roce 2014 a je již druhým filmovým zpracováním stejnojmenné knihy Roberta Saviana, která v roce 2006 otřásla Itálií. Saviano v ní rozkrývá hierarchii neapolské Camorry, její roli v obchodu s drogami a bílým masem i její provázanost s oficiálními mocenskými strukturami. Příběh klanu Savastanových, jeho vnitřních rozbrojů i vnějších bojů o moc si pečlivým a realistickým vykreslením fungování Camorry vysloužil přirovnání k jednomu z nejoceňovanějších seriálů posledních let – The Wire (Špína Baltimoru).

Do minulosti se naopak vrací dánský seriál 1864. Jeho tématem je druhá šlesvická válka, a ačkoli část vyprávění zahrnuje reálné historické figury, jeho základ tvoří příběh dvou bratrů Lausta a Petra, který je rámován linií ze současnosti, jež historii propojuje s aktuální zahraniční misí dánské armády.

Česká televize odvysílá i seriály britské produkce. Čtyřdílná minisérie Fleming sleduje nejdramatičtější etapu života autora knih o agentu Jamesi Bondovi v období, kdy sloužil jako pobočník admirála Johna Godfreye, šéfa tajné služby britského královského námořnictva. Seriálu Hra se vrací do sedmdesátých let, do chvíle, kdy britská tajná služba dostává od přeběhlého plukovníka KGB informaci o připravované rozsáhlé ruské operaci s kódovým označením Sklo a vytvoří uzavřenou pracovní skupinu, která se jí má zabývat. Šestidílná série svým zpracováním a atmosférou odkazuje k mistrovskému špionážnímu thrilleru Tomase Alfredsona Jeden musí z kola ven (2011). Vedle těchto novinek uvede Česká televize na jaře i čtvrté pokračování Pana Selfridge.

Australsko-britsko-novozélandské Stíny nad jezerem (Top of the Lake) jsou autorským projektem světoznámé filmařky Jane Campionové. Formát uzavřené sedmidílné televizní série poskytl novozélandské režisérce a scenáristce mimořádnou autorskou svobodu a ideální platformu pro konstrukci komplexního fiktivního světa. Vrstevnaté drama spojuje postupy thrilleru s prvky symbolické úvahy o bolesti, odplatě i ženské identitě.

Pokračovat novými řadami budou na jaře příštího roku i oblíbené seriály Ve jménu vlasti IV a švédsko-dánský Most III.

Novinkou ve vysílání kulturního kanálu ČT art se stanou Šílenci z Manhattanu (Mad Men, 2007–2015), kteří patří k nejoceňovanějším pořadům americké televizní produkce. Seriál se, kromě dalších cen, může pochlubit například třemi Zlatými glóby v kategorii dramatických seriálů a čtyřmi Cenami Emmy v téže kategorii. Časově je zasazen do šedesátých let a místně pak do prostředí fiktivní reklamní agentury Sterling Cooper, v níž sleduje osudy zaměstnanců a majitelů, včetně kreativního ředitele Dona Drapera – charismatického génia, alkoholika a vraha skrývajícího se za ukradenou identitou.


Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.12.2015 • Chart Show v stredu opäť na čele rebríčka sledovanosti!
02.12.2015 • Rekordním filmem TV Prima se stala pohádka Sedmero krkavců
02.12.2015 • Michal Kubal rozšíří moderátorský tým Událostí
02.12.2015 • Nova Cinema přináší to nejlepší filmovým fanouškům už osm let
01.12.2015 • Benefiční víkend v České televizi přinesl podpořeným organizacím přes 12 milionů korun
30.11.2015 • Show Jana Krause – 2. 12. 2015

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist