Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 06:20:47   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Případy 1. oddělení II. od 4. ledna 2016 na ČT1

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 16.12.2015


Osm nových dílů Případů 1. oddělení se opět zaměří na mediálně známé kauzy včetně těch, kdy se veřejnost bez znalosti detailů činu zásadně mýlila v motivaci pachatele. „Nová série hlouběji odkrývá profesní vztahy a zákulisí práce policejního týmu. Na prvním oddělení panuje větší napětí, což ústí v řadu konfliktů. Nové případy jsou výrazně spletitější a náročnější na rozkrytí,“ říká vedoucí projektu Tomáš Feřtek.


Tým 1. oddělení čekají nejtěžší kriminalistické disciplíny, jako jsou případy, kdy schází tělo zavražděné osoby či motiv činu. „V nové sérii ukazujeme, že případ pro policistu nekončí dopadením pachatele, ale až spravedlivým pravomocným rozsudkem. Proto se jeden z případů prolíná hned polovinou série,“ prozrazuje kreativní producent Michal Reitler. Nová řada seriálu je realističtější i tím, že pachatelé jsou odolnější a odmítají se k činům doznat. Tým 1. oddělení proto musí vyvíjet větší úsilí ve fázi dokazování a každá chyba bolí násobně víc, jelikož může znevěrohodnit či dokonce shodit celý proces vyšetřování v očích státního zastupitelství, které má moc rozhodnout o konečném výsledku policejní práce.

„Nové díly ukazují, že tým prvního oddělení se v žádném případě neobejde bez informací a spolupráce kolegů – ať uniformovaných či neuniformovaných, ať už z Obvodních ředitelství či z Krajských ředitelství Policie ČR – a také naznačíme, o čem je práce specialistů odhalujících mravnostní, extremistickou, hospodářskou či majetkovou kriminalitu,“ říká kriminalista Josef Mareš, spoluautor scénáře.

Zcela novou postavou druhé řady seriálu je Dušan Vrána (Igor Chmela), který se zejména kvůli pregnantnímu dodržování zákonných postupů dostává do morálních střetů se svými kolegy operativci, kteří mají sklony jít při práci i za hranu zákona. „Dochází k situacím, kdy mají pravdu obě strany - jedna z pohledu zákona, druhá z pohledu morálního. Zásadní profesní konflikt se odehraje mezi vedoucím prvního oddělení Korejsem a mladším a oblíbenějším vyšetřovatelem Kozákem, což vyústí ve dva odchody a jeden velký návrat,“ doplňuje scenárista Jan Malinda.

Autory scénářů jsou současný šéf pražského oddělení vražd Josef Mareš a novinář Jan Malinda. Režie se ujali Dan Wlodarczyk a Peter Bebjak, kamery Richard Řeřicha a Martin Žiaran.


Přehled epizod druhé řady Případů 1. oddělení:

Slepý svědek (4. ledna ve 20.00 na ČT1)

Vrah, který utloukl dvě pracovnice advokátní kanceláře v centru Prahy, byl usvědčen vyšetřovacím pokusem, který se zapsal do dějin domácí kriminalistiky. Příběh už byl jednou televizně zpracován, ale tentokrát ho diváci uvidí s důrazem na skutečný průběh vyšetřování.


Informátor (11. ledna ve 20.00 na ČT1)

Vražda taxikáře v pražských Kunraticích přivede policisty k překvapivým souvislostem mezi několika zločiny. I nejzkušenější policisté občas chybují, což může zkomplikovat vyšetřování. Případy 1. oddělení pokračují vraždou taxikáře na opuštěném místě v pražských Kunraticích, která souběžně zaměstnává hned několika policejních týmů v hlavním městě, než se vše spojí v jeden případ. Pachatel s mimořádnou dovedností, díky níž dlouho uniká dopadení, byl odsouzen na doživotí.


Súdánský student (18. ledna ve 20.00 na ČT1)

Jeden mrtvý a jeden těžce zraněný student na pražských kolejích. Šlo o vzájemnou potyčku, nebo rasový zločin? Známý případ z konce devadesátých let ukazuje, jak zásadní může být rozdíl mezi pohledem veřejnosti na zločin a skutečnými příčinami toho, co se stalo. Tento díl popisuje vyšetřování vraždy s rasovým podtextem, která rozpoutala mnohatisícové demonstrace.


Děti na odpis (25. ledna ve 20.00 na ČT1)

Školák zabitý v pražském parku. Šlo o oběť pedofila? Nález chlapeckého těla v pražském parku zavádí kriminalisty z 1. oddělení do prostředí pedofilů, pro něž je Praha levnou a bezpečnou destinací, a do prostředí homosexuální dětské prostituce, která s nástupem internetu zažila zásadní změny.


Tělo (1. února ve 20.00 na ČT1)

Pokud se nepodaří kriminalistům najít tělo pohřešované ženy, nelze vraha usvědčit z úmyslného činu. Pohřešovaná žena se zřejmě stala obětí vraha, který ji důvěrně znal. Přestože mají policisté jasné podezření na člověka z jejího blízkého okolí a jsou přesvědčeni, že žena je již po smrti, nenajdou-li její tělo, nemůžou vraždu podezřelé osobě spolehlivě dokázat. A pachatel to moc dobře ví.


Olizovač (8. února ve 20.00 na ČT1)

Nevypočitatelný lupič s pistolí ohrožuje celou Prahu. Dostihne ho policie, než přibude jeho další oběť? Ani porovnání záznamů kamer z kasina, kde lupič s kuklou zastřelil první oběť, se záběry z dalších loupežných přepadení nedávají jasnou odpověď, zda jde o jednoho či více pachatelů, a podle čeho by bylo možné ho dopadnout dřív, než bude znova střílet. Další z mediálně známých kauz v seriálu Případy 1. oddělení.


Krádež století (15. února ve 20.00 na ČT1)

Zmizení půl miliardy korun z pražské bezpečnostní agentury na Žižkově patří k největším krádežím v historii české kriminalistiky. Šokující byl zejména jednoduchý trik, jak pachatel obešel zabezpečení. Mohl však svůj plán zrealizovat sám? Dožil se vůbec požitku z ukradených peněz nebo jen někomu posloužil? Epizoda Případů 1. oddělení popisuje detaily vyšetřování, které se veřejnost z médií nedozvěděla.


Poslední případ (22. února ve 20.00 na ČT1)

Vražda v poklidné pražské vilové čtvrti je pro policisty překvapivá především tím, že nemá žádný motiv. Muž zastřelený neznámým pachatelem v garáži domu v poklidné čtvrti Prahy byl člověk bez jediného stínu. Kdo měl zájem se ho zbavit a proč? Případ, který teprve před rokem soud definitivně uzavřel, policistům zamotal hlavu, protože pachateli chyběl motiv. O to těžší bylo vraha najít a čin mu dokázat. Policisté se museli spolehnout na to, že přece jen někde udělal chybu.


Případy 1. oddělení

Hrají: Bolek Polívka, Ondřej Vetchý, Petr Stach, Miroslav Vladyka, Filip Blažek, Miroslav Hanuš, Igor Chmela a další
scénář: Jan Malinda, Josef Mareš
režie: Dan Wlodarczyk, Peter Bebjak
dramaturgie: Tomáš Feřtek
kamera: Richard Řeřicha, Martin Žiaran
umělecká maskérka: Kateřina Sittová, Nikola Skučková
výprava: Zdeněk Zdobinský
výkonný producent: Matěj Stehlík
vedoucí projektu: Tomáš Feřtek
kreativní producent: Michal Reitler


Marie Havlová, redaktorka, Komunikace a marketing, Česká televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
16.12.2015 • Seriálové stálice televize Nova startují už 2. lednový týden
16.12.2015 • Dnes na ČT2: speciální pásmo dokumentů mapujících uprchlickou krizi
15.12.2015 • Radní RRTV znepokojuje komerční působení v dětských pořadech
15.12.2015 • Skupina Barrandov uvede vlastní dokument o Černobylu
15.12.2015 • Skupina Barrandov během adventu opět posílila
14.12.2015 • Nedeľný večer ovládli Televízne noviny a premiérový triler Tiesňová linka!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist