Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 23:37:49   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Celý svět jako na dlani nabízí Prima ZOOM ve 4. týdnu

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 24.01.2016


Unikneme smrti, poodhalíme roušku záhad, ponoříme se na dno (ale pozor na žraloky!), přeneseme vás do starověku i do oblak, nebude chybět nářez s Metallicou a legendární přírodovědec David Attenborough, který letos oslaví 90 let. Prima ZOOM vám dá to nejlepší z dokumentárního světa. Dokumentární skvosty pro vás: připomeneme si Zapomenuté povodně; příběh jednoho vědce a sluneční soustavy – to je Případ Galilei; Narodil se žralok a dostal přezdívku Bíla smrt; co zabilo krále Tutanchamona prozradí snímek Tutanchamon: Odhalená pravda; nečekané hrátky s Metallicou v seriálu Hry s časem II a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–02.00 hod.:

25. 1. 19.00 – Pletky s divočinou (Tuleň, který se vrátil domů)

Pletky s divočinou jsou dokumentární seriál plný dojemných příběhů o vzniku nečekaného pouta člověka se zvířetem. Tyto příběhy vypráví o neobvyklých a vzácných příležitostech, kdy došlo k překonání rozdílů mezi našimi druhy. A nabízí pohled do života zvířat, se kterými sdílíme svět.


25. 1. 20.00 – Zapomenuté povodně

Tsunami na asijském pobřeží v roce 2004 připravila tisíce lidí o život. Byla to ohromná přírodní katastrofa. Jak je u tsunami běžné, odehrála se prakticky bez varování. Většina z nás je přesvědčená o tom, že něco tak strašného se v Evropě stát nemůže. Mýlíme se? V roce 1607 se odehrála jedna z největších katastrof v dějinách Velké Británie. Obrovská povodeň zalila Somerset a Monmouthshire. Mnoho lidí se utopilo. Tisíce dalších přišly o živnost. Události byly dlouho připisovány na vrub neobvykle silné bouři. Jenže profesoři Simon Haslett a Ted Bryant se v roce 2003 odvážili tvrdit, že povodeň způsobila právě vlna tsunami. Haslett a Bryant se nechali inspirovat tímto poznatkem a ponořili se hlouběji do britských archivů. Věří, že se jim podařilo najít důkazy o dalších čtyřech příležitostech, kdy na Anglii udeřila tsunami.


25. 1. 21.00 – Minutu po minutě (Peklo v metru)

18. 11. 1987 v 19.30 začal požár ve stanici londýnského metra King´s Cross. Jde o nejvytíženější stanici v Londýně. Vše začalo nenápadným kouřem, který nikoho neznepokojoval. Hasiči byli zvyklí na falešné poplachy nebo požáry odpadků, nikdo nečekal nic velkého. Cestující si dýmu všimli, ale nikdo nepanikařil. Když dým zhoustl, lidé začali po eskalátorech opouštět stanici, ale v 19.45 došlo k výbuchu. Ohnivá koule se prohnala eskalátory a prodejnou jízdenek, kde to nikdo nemohl přežít. V 19.50 byl vyhlášen stav nouze. Hasičům se podařilo získat oheň pod kontrolu před půlnocí. O celé události vyprávějí přeživší, reportéři i hasiči. O život přišlo přes 30 lidí. Pohled na zraněné byl podle lékaře strašný. Vyšetřování bylo veřejné a jeho závěrem bylo, že viníky byly správa metra a správa hromadné dopravy ve městě. Nejvyšší představitelé obou organizací odstoupili a byla zavedena nová pravidla a opatření. Celý požár pravděpodobně začal odhozenou sirkou nebo cigaretou, která zapálila odpadky a olej pod eskalátory.


28. 1. 19.00 – Případ Galilei

Přelomová práce italského vědce Galilea Galilei se v 16. století stala základem moderní fyziky a astronomie. Jenže tento úspěch se neobešel bez toho, aby za něj Galilei nezaplatil obrovskou osobní cenu. Když začal otevřeně podporovat Koperníkovu heliocentrickou teorii, římskokatolická církev ho prohlásila za kacíře. Dokumentární film Případ Galilei spojuje rekonstruované scény a ilustrace s rozhovory s vědci i teology. Zkoumá, jak se Galilei dočkal zavržení a nakonec i rehabilitace. A zajímá se o to, jaký je vztah mezi dnešní moderní vědou a současnou církví.


29. 1. 19.00 – Lovci záhad I (Himmler a Svatý grál)

Svatý grál, pohár, ze kterého pil Ježíš během své poslední večeře a do kterého byla zachycena během ukřižování jeho krev, je podle historiků součástí posvátného židovského pokladu a používal ho již patriarcha židovského lidu, Abrahám. Podle legend má Svatý grál zázračnou moc a svému majiteli má přinést věčný a spokojený život. Po Svatém grálu pátrali křižáci, král Artuš i novodobí hledači pokladů, dosud ho ale nikdo nenašel. Fanatický nacista Heinrich Himmler byl podivín posedlý tajemnými legendami, mystikou, okultismem i prastarými pohanskými bohy, které uctívali jeho germánští předci. Svou jednotku SS formoval podle starých tradic předkřesťanských kmenů a snažil se vytvořit vlastní nacistické náboženství, dokonce i písmena SS měla původ ve starých germánských runách. Ve své podstatě byl Himmler vůdcem pohanského kultu. Svou základnu si zřídil na východoněmeckém hradě, který přetvořil na svůj „Kamelot“, odkud hodlal vést svůj novodobý rytířský řád – elitní jednotku SS. Ke štěstí mu chybělo už pouze jediné, a to Svatý grál. Právě tehdy pověřil Himmler nalezením Svatého grálu mladého chudého spisovatele Otto Rahna, který se o toto téma zajímal intenzivně již předtím. Rahn o grálu napsal knihu, která se dostala do rukou právě Himmlera. Ten nabídl Rahnovi neomezené prostředky k nalezení Svatého grálu, jedinou podmínkou bylo, aby se Rahn stal členem SS. Díky Himmlerovi mohl Rahn vydat druhou knihu, ve které se zaměřil na jeskyně v okolí Montségur. Při pročítání své knihy pak Rahn zjistil, že do textu kdosi vložil antisemitské pasáže. S Himmlerovou podporou cestoval Rahn po celé Evropě, pokračoval v hledání grálu, řídil výzkum a vykopávky a zajímal se o místa, která uctívali staří pohané. Himmler poslal Rahna dokonce i na Island, ovšem ani tam Svatý grál nenašel. Stále tedy zůstává otázka, kde je?


29. 1. 20.00 – Narodil se žralok

Dostal přezdívku Bíla smrt. Většina z nás se ho bojí, protože má pověst chladnokrevného bezmyšlenkovitého zabijáka. Velký bílý žralok stál u zrodu legendy jménem Čelisti. Ale nejdivočejší ze všech žraloků je zároveň nejtajuplnějším zástupcem svého druhu. Nikomu se totiž dosud nepodařilo zjistit, kde se býlí žraloci rodí. Doktor Michael Domeier se to pokusí zjistit s pomocí revolučního sledovacího zařízení. Sestaví tým, se kterým má v plánu zkusit úplně nový a naprosto inovativní přístup. Tato metoda značkování je bezpečnější pro žraloky a rizikovější pro vědce. Často totiž musí zápasit se zvířaty, která bývají těžší než jejich loď.


29. 1. 21.00 – Heracleion: Město z hlubin

Tým mořských biologů odkrývá pozůstatky pozoruhodného Heracleionu. Toto město z hlubin se ztratilo na dně moře a téměř dva tisíce let zůstalo zapomenuto. A to i přesto, že na sklonku éry faraonů byla tato egyptská metropole branou do celé říše a zároveň ohromným přístavem, který neměl obdoby. Heracleion byl architektonicky bohatým náboženským centrem vyzdobeným sochami a sfingami. V druhém století před naším letopočtem však došlo k záhadnému poklesu půdy, město spolklo moře a Heracleion zmizel pod hladinou. Archeologům se v roce 2000 podařilo odhalit přesnou polohu města šest kilometrů od pobřeží Egypta a pouhých deset metrů pod hladinou. Díky zachovalému stavu se Heracleion znovu stal klenotem – tentokrát archeologickým.


30. 1. 18.00 – Tutanchamon: Odhalená pravda

Co zabilo krále Tutanchamona? Chlapecký faraón je nejslavnějším egyptským panovníkem od chvíle, kdy byla objevena jeho hrobka. Ale jeho záhadnou smrt v pouhých devatenácti letech se dosud nepodařilo vysvětlit. Pravdu může odhalit nový vědecký výzkum provedený na Tutanchamonových křehkých ostatcích. Dokumentární film Tutanchamon: Odhalená pravda využívá data získaná CT vyšetřením ostatků a vůbec poprvé předkládá vědecky přesnou podobu královy mrtvoly. Analýza DNA prozrazuje tajemství Tutanchamonova původu a genetická stopa vede k nové teorii o tom, co způsobilo jeho smrt. Tutanchamon: Odhalená pravda je epickým detektivním příběhem o chlapci se zlatou maskou.


30. 1. 19.00 – Hrobka královny Šangů

Objev Hrobky královny Šangů Fu Hao přepsal dějiny. Ne nadarmo se jí začalo přezdívat čínský Tutanchamon. Její válečné úspěchy jsou tak neuvěřitelné, že historici ji dlouho považovali jenom za mytickou postavu. Jenže v roce 1920 byla po třech tisících letech odpočinku znovu otevřena její právě nalezená hrobka. Její obsah způsobil šok v archeologické komunitě po celém světě. Kromě 150 tisíc svitků detailně popisujících události starověku se uvnitř našlo i tělo s na první pohled evropskými rysy a nefrit vytěžený na skoro dva a půl tisíce kilometrů vzdáleném místě. Předtím se předpokládalo, že Čína zůstávala izolovaná od okolního světa až do otevření Hedvábné stezky v druhém století před naším letopočtem. Poklad z Hrobky královny Šangů všechny předpoklady změnil.


30. 1. 20.00 a 21.00 – David Attenborough: Počátky života (Dobytí souše; Cesta Davida Attenborougha)

V sobotní večer vás čeká dvojnásobná dávka legendy. Nejznámější moderátor dokumentárních pořadů o přírodě, sir David Attenborough, a mnoha cenami ověnčená produkční společnost Atlantic Productions pokračují v úžasné cestě nejen kolem světa, ale také zpátky v čase. Díky tomu objevují, jak se na naší planetě vyvíjela první zvířata. Attenborough se potkává s nejlepšími lovci fosílií a přímo na místě se stává svědkem jejich nejvýznamnějších objevů, které změnily naše chápání prvních forem života. Nechybí první sada očí nebo zubů ani první predátoři nebo parazité. Díky přelomovým pokrokům v digitálních tricích tato bizarní stvoření poprvé po téměř 600 milionech let znovu ožívají v brilantních barvách a detailech.


31. 1. 18.00 – Na stopě nesmrtelnosti

Jak by vypadal svět, kdybychom nestárli? To se rozhodlo zjistit několik excentrických biologů. Bill Andrews a Aubrey de Grey opouští ve fascinujícím dokumentárním filmu Na stopě nesmrtelnosti své vědecké poznámky. Vydávají se na cestu po stopách tajemství věčného mládí. Dá se ho dosáhnout? A máme po tom toužit? Jejich přístupy se různí, ale jejich cíl zůstává společný: zjistit, jak se dá žít věčně, nebo při pokusu o to zemřít.


31. 1. 19.00 – Hry s časem II (Metallica)

Dnes se zpomaleně podíváme na slavnou kapelu Metallica. Zamíříme do studia a představíme si jejich členy, poté už se „hráči s časem“ pouští do své práce. Nejprve natáčí zpěváka Jamese, jehož vypětí při zpěvu je až zarážející. Slova ze sebe vykřikuje, doslova vyplivuje. Také lze na záběrech vidět, že se mu tvoří u úst pára. Další, co kamery zachytí, je rockový rituál – ničení kytary. James rozbije pro vědecké účely rovnou dvě. Následuje zopakování děsivé scény z roku 1992, kdy zpěvák James utrpěl při koncertě vážné popáleniny kvůli chybné manipulaci s pyrotechnikou. Tentokrát utrpí újmu veliký kus šunky, tehdy to byly zpěvákovy ruka, tvář a vlasy. Na chvíli Metallicu opustíme a do studia přichází muž, který s motorovou pilou vytváří dřevěné sochy – dokonale přesně a velmi rychle. Jeho práci zde natočí a pustí jak zrychleně, tak tradičně zpomaleně. Poté mu nadhazují ovoce a on ho řeže pilou. Po ovoci přijdou na řadu lahve od piva, dokonce i natlakovaný chladič a poté blok ledu, ze kterého vznikne logo pořadu. Než se vrátíme k Metallice, kapela Blue Grass předvede pár základních akordů/oktáv. Příklepy a odtrhy pak předvádí Kirk Hammett, kytarista Metallicy. Blue Grass hrají kvintu na houslích, kytarista Metallicy pak opět předvede vylepšenou metalovou verzi. Nyní si odskočíme na rozbahněnou trať, určenou pro motokros. Jezdec předvádí skoky a průjezdy zatáčkami, kamery vše monitorují a při zpomalení dokonale zachycují techniku nebezpečné jízdy. Pořad se ve studiu věnuje baskytaristovi Robu Trujillovi, který na base předvádí cval a vybrnkává prsty. Ukazuje techniku „slepingu“, kterou zopakují v Blue Grass. Rob pak basou odpálí reproduktor, tedy alespoň se o to snaží. Aparatura je ale zřejmě až příliš kvalitní a nakonec ji zničí samotnou basou. Zbývá už jen bubeník Lars Ulrich, zakládající člen. Ten uvidí díky zpomaleným záběrům, jak pružné jsou činely a jak pracuje „virbl“, jeho pružiny a brána. Totéž pak natáčí s piánem. Užijte si Metallicu, jak ji neznáte.


31. 1. 21.00 – Airshow II (Dvojí smůla)

Pokračujeme v seriálu Airshow, který zve diváky do zákulisí nejnebezpečnějšího vedlejšáku na světě. Ze země to vypadá nádherně, ale každoročně zahyne více pilotů leteckých show než v jakémkoli jiném odvětví zábavního průmyslu. Aby se člověk udržel ve vzduchu a přežil, musí být částečně obchodníkem, kaskadérem i bláznem. Čím víc se snaží na zemi i ve vzduchu, tím větší je pravděpodobnost, že uspěje. Ale když to přežene, zřítí se. Peněz není nikdy dost a práce je vždycky málo. Airshow představuje životy producentů, performerů a techniků, kteří musí čelit defektům, nepřízni počasí i vlastnímu egu. Těžko věřit, že právě tohle je práce, pro kterou jsou lidé ochotni umřít!


Svět takový, jaký je na Prima ZOOM.

www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc: https://www.facebook.com/primazoom.cz/


Zima ve znamení dokumentů s dvojnásobkem premiér. Premiérový blok rozšiřujeme každý den od 18.00 až do 2.00, čeká vás mnoho zajímavostí z různých žánrů. Prima ZOOM je vaše jednička!

premiérové bloky	18.00 – 20.00 hod.             	20.00 – 22.00 hod.
pondělí Volání divočiny Největší katastrofy
úterý Cestovatelé a dobrodruzi Po stopách historie
středa Zločin pod lupou Fascinující příroda
čtvrtek Tajemství Země a vesmíru Zaostřeno na války
pátek Záhady a konspirace Úžasné oceány
sobota Odkaz dávných civilizací Úchvatná říše zvířat
neděle Zázraky vědy a techniky Život naostro

premiérové bloky 22.00 – 24.00 hod. 00.00 – 02.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Po stopách historie
úterý Zločin pod lupou Fascinující příroda
středa Tajemství Země a vesmíru Zaostřeno na války
čtvrtek Záhady a konspirace Úžasné oceány
pátek Odkaz dávných civilizací Úchvatná říše zvířat
sobota Zázraky vědy a techniky Život naostro
neděle Volání divočiny Největší katastrofy


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 24. 1. 2016


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.01.2016 • Nalaďte si v únoru na National Geographic Channel
25.01.2016 • Objevujte v únoru přírodu na Nat Geo Wild
23.01.2016 • TV tipy Universal Channel ve 4. týdnu
22.01.2016 • Únorové programové tipy HBO a HBO HD
17.01.2016 • Historie i příroda, drama i poznání na Prima ZOOM ve 3. týdnu
16.01.2016 • TV tipy Universal Channel ve 3. týdnu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist