Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 11:52:23   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Velké programové změny na Prima ZOOM od 5. týdne

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 31.01.2016


Od února vás čeká lepší premiérové pásmo – 14 rozmanitých tematických bloků najdete nově v době od 20 do 24 hodin. Přidáváme další blok zaměřený na přírodu „Zvířata a lidé“, slučujeme katastrofy a zločin pod nový „Drsný svět“ a vaše oblíbené cestování najdete na obrazovce v pondělí od 20.00. A samozřejmě si vychutnáte spoustu dalších skvělých dokumentárních kusovek i seriálů na Prima ZOOM.

Dokumentární skvosty pro vás: zavítáme do Psí akademie; čeká vás další řada úspěšného seriálu Žena na konci světa V; nebojte se a Zavolejte Cesara Millana II, který je odborníkem na psy; pro další z vás máme Tajemné kočky; pokračujeme ve večerech s dokumentární osobností – David Attenborough: Vzestup zvířat; prozradíme Jak zemřel Tutanchamon a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.

Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!


Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00 – 22.00 hod.:

1. 2., 18.00 a 18.30 hod. – Psí akademie (1. a 2. díl)

V kopcích Walesu se na místě odříznutém od okolního světa ukrývá jedna z nejlepších psích akademií na světě. Nejde o žádnou přípravku pro nejoslnivější pudlíky, kteří by sbírali ceny za plemeno a vzhled. Tady dostávají druhou šanci takoví psi, které nikdo nechce. Společně se svými novými psovody se chystají na ochranu společnosti před nastraženými výbušninami a pašovanými drogami. Hlavní cvičitel Simon Mallin sloužil se psy ve všech koutech světa a nyní vede kurz odpovídající nejvyšším mezinárodním standardům. Seriál Psí akademie popisuje vzestupy i pády budoucích psovodů, kteří zjišťují, jestli na to mají, i jejich svěřenců zakousnutých do snahy splnit zadané úkoly a získat nejvyšší známky. Vítejte do světa Psí akademie.


1. 2., 19.00 a 19.30 hod. – Seznamte se s lenochody (1. a 2. díl)

Dokumentární seriál Seznamte se s lenochody prozrazuje všechno, co chcete vědět o těchto pozoruhodných a roztomilých zvířatech s přirozeným domovem ve větvích stromů. Jeho hrdiny jsou osiřelí a zranění lenochodi z útulku na Kostarice. Nechybí mezi nimi dvojčata bojující o přežití, zraněný, a navíc sexuálně frustrovaný samec zvaný Randy nebo nejstarší lenochod, který žije v zajetí už úctyhodných 20 let. Průvodkyně dokumentem Lucy Cooková strávila v jejich společnosti celý rok. Díky tomu zažila telenovelu o lásce, ztrátách a divoké vášni. Zjistila, že lenochodi sice můžou být pomalí, ale jejich život je plný akce.


1. 2., 20.00 hod. – Velké putování II (Japonsko)

Velké putování dnes začíná v Tokiu, které je hlavním městem Japonska. Největším přepychem v tomto městě je prostor. Město nikdy nespí, v noci se pracuje, ale také se chodí za zábavou. Město žije v rychlém tempu, ale svět gejš má tempo vlastní. Gejši jsou uctívané po celé zemi, ony jsou živým uměním. Dokument divákům ukáže trochu ze života budoucích gejš v Kjótu. Velmi populární záležitostí jsou také komiksy manga. Oblibu získaly po celém světě. Ze světa komiksů se dokument přesouvá na posvátnou horu Koyu a k buddhistickému chrámu. Cesta na horu je obtížná, ale každý rok ji absolvuje přes milion poutníků. Chrámem nás provede jeden mnich švýcarského původu. Pak se opět vracíme do Tokia, kam se podíváme na rybí trh. Je to největší rybí trh na světě. Z trhu pokračuje prohlídka do restaurace, kde se připravuje jídlo ze čtverzubce, což je velmi jedovatá ryba, a pokud ji kuchař připraví špatně, klient může zemřít. Jídlo celkově dominuje v Japonsku, televize je plná pořadů o vaření. Na ostrově Okinawa je jídlo nejspíš tajemstvím dlouhověkosti. Zde se dožívá věku vyššího než 100 let třikrát více lidí než v USA. Zdejší starší lidé mají mnoho koníčků, jsou stále aktivní, a to podle odborníků přispívá k jejich dlouhověkosti. Při návštěvě Japonska nesmíme vynechat technologie a roboty. Představíme vám ty nejmodernější z nich.


1. 2., 21.00 a 21.30 hod. – Žena na konci světa V (Thajsko: Malá bojovnice; Pohled do zákulisí)

Thajský box – Muay thai – je dnes známý po celém světě a lidé na Západě se mu věnují povětšinou ze záliby. Ovšem v samotném Thajsku představuje box pro některé chudé obyvatele – včetně dětí – jeden ze způsobů, jak si vydělat alespoň malé částky, a přispět tak rodině na živobytí. Takovou malou bojovnicí je i čtrnáctiletá Aom-Sasipreeya Pangchimoonová. Aom žije u strýce, v jehož obchodě také pracuje. Do školy chodila v rodné vesnici jen dva roky, teď na to nemá čas ani finanční prostředky, přestože základní školní docházka je v zemi povinná. Ovšem zatímco mnoho dětí se v Thajsku živí prostitucí a v zemi kvete sexuální turistika, provozování boxu, byť nezletilými, lze stále ještě považovat za menší zlo. Její výdělek se ale sotva rovná tomu, co jeden turista utratí za jediný večer v thajských zábavních podnicích. Jejím vysněným cílem je stát se mistryní v thajském boxu. Martyna Wojciechowska má za sebou natáčení už páté řady úspěšného seriálu. Navštívila během něj sedm zemí na čtyřech kontinentech, urazila 81 000 kilometrů a poznala deset výjimečných žen. Vše ovšem nešlo vždy jako na drátku. Stálé přejíždění pochopitelně s sebou nese i přemisťování 150 kg filmařského vybavení, plus vlastních zavazadel. Ta ovšem ne vždy dorazila včas, jako třeba v Belize. Také na Kubu bude mít Martyna obzvlášť živé vzpomínky, ukradli jí tam batoh s dokumenty a penězi, se kterým roky cestovala, a musela si na polském zastupitelství žádat o dočasný pas. Martyna navázala nová přátelství, z nichž mnohá pokračují, zatímco jiné z žen, které navštívila, už nikdy neuvidí. Jedno je ale spojuje: všechny hledají štěstí, jen každá jiným způsobem.


1. 2., 22.00 hod. – Člověk a vesmír (Astronaut, který povstal z opice)

Podívejte se na příběh o lidstvu, který začíná největšími otázkami, jaké si už věky klademe: kde je naše místo ve vesmíru? Jaký je náš osud a osud naší planety? Jak se vyvinul lidský mozek a proč se rozvinulo naše vědomí? Uspějeme v hledání mimozemského života, nebo jsme sami? Dokumentární seriál Člověk a vesmír přináší odpovědi, které nabízí nový, neobvyklý pohled na život.


1. 2., 23.00 hod. – Kosmos: Časoprostorová odysea (Zastavení na mléčné dráze)

Život na Zemi patří k největším nevyřešeným záhadám vědy. Neustále přicházíme na nové objevy, které se týkají toho, co nás všechny navzájem spojuje – ať už jsou sebeúžasnější, sebevíc nečekané nebo rozdílné. Vychutnejte si jeden z nejpovedenějších, nejpůsobivějších a nejrevolučnějších dokumentárních seriálů z produkce National Geographic. Kosmos: Časoprostorová odysea od Carla Sagana je nejen cenami ověnčená, ale také vizionářská podívaná. Seriál přináší příběhy o hrdinném bádání a hledání pravdy, a zároveň přenáší diváky do nových světů napříč celým vesmírem. Přitom není jen o hvězdách nebo o tom, co se rozprostírá mezi nimi. Jedná se o fascinující příběh vědy a života, krásy a odlišnosti, umělého i přirozeného výběru nebo reprodukce a DNA. Kde to všechno začalo? Jak to, že pět katastrofických událostí vedlo k evoluci i vyhynutí druhů? Proč se z vlka stal nejlepší přítel člověka? Pořadem provází renomovaný astrofyzik Neil deGrasse Tyson. Tento seriál je naprostá dokumentární bomba.


2. 2., 21.00 hod. – Do středověku s Kenem Follettem (Černá smrt)

Žádné jiné historické období nepodněcuje fantazii tolik jako středověk. Jde o éru obestřenou tajemstvím, dobu šlechticů a proboštů, mistrů stavitelů, mocných mnichů a obyčejných chudáků, kteří bojovali o přežití. Na denním pořádku byly epidemie, hladomor a kruté čarodějnické procesy. Toho, kdo se pokusil zpochybnit autoritu všemocné církve, čekal nejvyšší trest: smrt. Přesto se našli tací, kteří si ve středověku troufli hájit spravedlnost a zdravý rozum. Tito stateční muži a ženy se v časech temnoty stali symboly světla a naděje. Mistr vypravěč Ken Follett, autor světoznámých knižních bestsellerů Pilíře země a Pád titánů, odhaluje postavy, které ho inspirovaly při psaní úspěšného románu Na věky věků.


2. 2., 22.00 hod. – Zavolejte Cesara Millana II (1. díl)

Cesar znovu zachraňuje! Specialista na výcvik psů a školení jejich majitelů v druhé řadě oblíbeného dokumentárního seriálu vyrazil na pomoc těm, kteří ho potřebují nejvíce. V každém dílu se dostane do jiného města, kam ho zavolali příbuzní, kamarádi nebo kolegové zoufalých paniček a páníčků. Neví si rady, protože jejich milovaná čtyřnohá hrozba jim obrátila život vzhůru nohama. Ať už jde o rozmazlenou čivavu, co se plete do rodinného byznysu, nebo agresivního křížence, který nahání hrůzu celému sousedství, Cesar se jim podívá na zoubek. Využije odborné znalosti i praxí prověřené tipy, aby mezi lidmi a psy znovu zavládla harmonie a pořádek.


2. 2., 23.00 hod. – Tajemné kočky (Svět kočičíma očima)

Odměřené. Přezíravé. Zlomyslné. Nebo kamarádské chundelaté koule, které prostě chtějí být milovány? Názory na kočky se různí, ale jedno je jisté: jsou to mazlíčci, kteří se zabydleli v srdcích mnoha lidí. Ale kolik toho o nich skutečně víme? Fascinující dokumentární seriál Tajemné kočky využívá nejnovější, na zakázku vyrobené technologie a zkoumá každý aspekt života často nepochopeného zvířecího druhu. Podívejte se, jak se pozoruhodné tělo, mozek a smysly kočky vyvíjely v průběhu věků. V minulosti byly kočky dokonalými dravci. V současnosti se naopak z přirozeně samotářského zvířete stal společenský jedinec. Tohle je kompletní průvodce, díky kterému už se na kočky nikdy nebudete dívat tak jako dřív.


3. 2., 21.00 hod. – Magická říše hub

Mykolog Richard Fortey hovoří o významu hub a jasně dokazuje, že jsou skoro všude kolem nás – v různých formách. V lese je hledání hub nejsnazší. Profesor snadno předvádí, jaké je tu množství hub, je jich mnohem více než rostlin v poměru asi 1:10! Jsou tu i korálovité houby, atypické Jidášovo ucho, dokonce objevuje druh, který si odnese do laboratoře ke zkoumání. S biologem Patrickem Hickeym rozdělují nasbírané houby, hovoří o vůni, jedinečných otiscích s výtrusy, o barvě atd. Houby dokonce hrají zásadní roli v přípravě antibiotik. V roce 1928 se náhodou ukázalo, že plíseň dokáže bakterie zničit. Objev způsobil pozdější vznik penicilinu a dalších léčiv. Stadium hub, které se odehrává pod zemí, je tím nejvýznamnějším. Odehrává se tu stěžejní komplikovaný proces, kdy se podhoubí spojuje s okolními rostlinami a vyměňují si obousměrně živiny. Lze to pozorovat ve volné přírodě nebo v laboratoři, kde je proces pod mikroskopem ještě zajímavější. Největším takovýmto organismem je mycelium v oregonských Modrých horách, rozkládající se na 965 ha. Jde o podhoubí václavky, staré asi 2000 let. Jak je však patrné, houba je až příliš agresivní a nenasytná a nevrací dostatek živin stromům. Podobně nebezpečný proces se odehrává také v Norfolku, kde houby likvidují jasany. Kromě konzumace živých rostlin houby likvidují i mrtvé rostliny – přírodní odpad. Slouží tedy k recyklaci, a to velmi rychlé, a k fungování planety zcela zásadně. Odborníkem na rozklad dřeva je hlíva ústřičná, která využívá hlístice, ze kterých čerpá fascinujícím způsobem dusík. Naláká je do smyčky, kterou stáhne, jakmile hlístice prolézají. V závěru filmu objasníme, jaké jedy v sobě houby mají a proč. Slimák si překvapivě z 5 hub vybere tu jedinou pro lidi jedovatou, jemu však chemikálie nevadí. Obranný důvod jedů je tím vyvrácen a skutečný se dále hledá. Housenice je prazvláštní houbou, která žije uvnitř hmyzu a postupně ho zabíjí. Obsahuje však chemikálie, které umí léčit lidské nemoci a je jednou z alternativních léčeb rakoviny, ovlivňuje totiž buňky. Testy ukazují, že rakovinovou buňku umí houba zastavit. Je tedy zřejmé, že houbové buňky mohou značně ovlivňovat ty lidské.


3. 2., 22.00 hod. – Kritická situace (Ozbrojená loupež v Hollywoodu)

Vydejte se do prvních linií situací, které patří k nejkritičtějším v dějinách lidstva. Dokumentární seriál Kritická situace vás zavede do víru bitvy i chaosu smrtících přírodních katastrof. Zjistíte, že nudná rutina se může v malé chvilce změnit v rozhodující okamžik lidského života. Jediná střela nebo jediný krok vede v tu chvíli k tragédii. Kritická situace může mít stejně drtivý dopad na obyčejné lidi jako na dobře trémované profesionály: ať už jde o přestřelku mezi bankovními lupiči a policisty v Hollywoodu, sestřelení pilota stíhačky NATO nad nepřátelskou Bosnou, tragický závod jachet Sydney-Hobart, nehodu letu Apolla 13, vzpouru zajatých Tálibánců, záchranu rukojmí v Sierra Leone nebo odstranění drogového bosse Pabla Escobara.


5. 2., 20.00 hod. – Camargue: Klenot Francie

Přírodní oblast Camargue v říční deltě Rhôny je plná lagun, jezírek a kanálů. Je to ideální místo pro život bílých koní, černých býků a růžových plameňáků, kteří hrdě reprezentují neoficiální národní barvy. Vychutnejte si zvláštní půvaby Camargue a seznamte se se svéráznými místními obyvateli: bydlí tady kovbojové i pozorovatelé ptáků, mistr soli hledá perfektní mořský exemplář, filozofující signalista pravidelně vede svůj vlak po trati přes vysutý most a kapitán otáčí loď na své vlastní ose.


5. 2., 21.00 hod. – Na lovu v pekle (Odvěká rivalita)

Ve světě nebezpečných zaměstnání není nic nebezpečnějšího a extrémnějšího než adrenalinový svět komerčního rybolovu s oštěpem. Stovky metrů v hlubinách Mexického zálivu jsou loviště kaniců a chňapalů, kteří se prodávají za závratné částky. Jenže stejné místo je zároveň domovem smrtelně nebezpečných lidožravých žraloků. V takových hloubkách je navíc lidské tělo vystavené riziku paralýzy a kesonové nemoci. Smrt číhá během každého ponoru. Aby toho nebylo málo, nejchutnější ryby na planetě se musí lovit výhradně oštěpem. Podmořští rybáři zápasí s nepříznivými podmínkami, stresem i rivalitou mezi sebou. Risk je stejně velký jako zisk.


6. 2., 20.00 hod. – David Attenborough: Vzestup zvířat (Z moří do oblaků)

David Attenborough podniká velkolepou výpravu dlouhou 500 milionů let. Jeho cílem je zachytit neuvěřitelný vzestup vertebrat. Začínala jako primitivní ryby, ale obrovské pokroky jim dovolily vydrápat se z vody na souši, a později dokonce vznést se až k obloze. Evoluce zvířat s páteří je jedním z nejskvělejších příběhů celého přírodopisu. Když ho David vypráví, zároveň představuje nové fosilie nedávno nalezené v Číně – tedy oblasti, kterou si dlouho přál prozkoumat a jež představuje hranice moderního paleontologického výzkumu.


6. 2., 21.00 hod. – Tajuplný hrošík

Hrošík liberijský patří k největším tajemstvím přírody. Tento ohrožený druh je samotářský, tajnůstkářský a špatně se hledá, takže vědci o něm skoro nic neví. Dokonce není známo ani to, co hrošík liberijský potřebuje k přežití. Mladý australský ekolog Wei-Yeen Yap se proto rozhodl pokusit splnit misi s prakticky nulovou šancí na úspěch. V odlehlých deštných pralesích západní Afriky zkoumá tajuplný život hrošíka liberijského. Pokud se nepodaří odhalit záhadu jeho existence, hrošík liberijský vyhyne.


6. 2., 22.00 hod. – Austrálie: po stopách předků (Pravěcí nomádi)

Vydejte se do Austrálie do časů před příjezdem kapitána Cooka. Dokumentární film Austrálie: Po stopách předků je dosud nevyprávěným příběhem o minulosti celého lidstva. Minulosti, která se datuje 50 tisíc let před dobu, kdy moderní člověk vkročil na půdu Evropy i Ameriky.


6. 2., 23.00 hod. – Jak zemřel Tutanchamon – 1. část

Takřka století po tom, co se Howardu Carterovi povedl přelomový objev Tutanchamonovy hrobky, se egyptolog, doktor Chris Naunton, vrací k zápiskům svého hrdiny. Mezi tisícovkami popsaných stránek na něco přišel. Odhalení by mohlo být novou stopou, která vede k bizarnímu pálení mumie legendárního chlapeckého krále. Protože samotná mumie je neustále ukrytá pod skleněným sarkofágem v hrobce, příležitost rozlousknout tuto dlouholetou záhadu by mohl poskytnout fragment Tutanchamonova těla nečekaně objevený na půdě Velké Británie.


7. 2., 22.00 a 22.30 hod. – Vědecky prověřeno (Oběd na útěku; Ohnivý kruh)

Rádi se díváme, jak to ostatní zpackají – pokud možno co nejvíce. Dokumentární seriál Vědecky prověřeno ukazuje, jak přesně se z dobrodružství stávají nešťastné příhody. Moderátor Richard Hammond (Top Gear) má po ruce hromadu bolestných příkladů zaznamenaných na videích nešťastníků. Všechny je podrobí tvrdé vědecké analýze. Uvidíte statečné, i když poněkud popletené jedince, kterým „se to nepovedlo“, a díky Hammondovi se dozvíte i to, co bylo příčinou jejich ponížení a selhání. Každý díl obsahuje asi šedesátku klipů, ve kterých se obyčejní lidé dopouští neuvěřitelných chyb. Každá epizoda se také zabývá některým z témat, jako je vzpírání, střílení ze zbraní nebo skákání přes auto. Hammond to všechno rozebírá z hlediska fyziky, chemie i biologie. Tohle je zkrátka Vědecky prověřeno.


7. 2., 23.00 hod. – Hry s časem II (Profesor Šplouch)

Zamíříme na prostranství, kde je vysoká konstrukce, ze které se chystá „profesor Šplouch“ seskočit do bazénku hlubokého pouhých 30 cm. Skákat přitom bude z výšky 10,7 metru! Nejprve sledujeme na zpomalených záběrech skokany do vody, kteří ale dopadají do běžné hloubky. Důležitý je odraz a provedení, ale zásadní je dopad. Skokani si rukama prorazí ve vodě otvor, a čím lépe se jim to podaří, tím menší náraz pak pocítí hlava. Dopadají přitom rychlostí asi 56 km/h. Profesor Šplouch rozbaluje dětský bazének, pod ním bude písek a ochranná žíněnka. Napouští ho vodou a sype dovnitř led, který bude fungovat jako brzda – vlastně zpevní vodu. Už dlouho studuje a trénuje dopady do mělké vody, je držitelem 8 Guinnessových rekordů.

Prima ZOOM je ještě lepší.


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.

nové premiérové bloky   18.00 – 20.00 hod.              20.00 – 22.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
úterý Po stopách historie Zvířata a my
středa Fascinující příroda Drsný svět
čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
sobota Úchvatná říše zvířat Odkazy dávných civilizací
neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 31. 1. 2016


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.01.2016 • TV tipy Universal Channel v 5. týdnu
30.01.2016 • Televize E! přichází s novou realitou show o populární cvičitelce Jillian Michaelsové!
29.01.2016 • VAŠE ÚNOROVÁ PORCE ZÁBAVY - To nejlepší na programech FILMBOX!
29.01.2016 • Pucciniho Turandot v satelitním přímém přenosu MET: Live in HD v sobotu 30. 1.
28.01.2016 • Bohatý tenisový mesiac na Arena Sport
28.01.2016 • Únorové premiéry na HBO Comedy a HBO Go

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist