Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 23:09:10   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

ČT sport slaví 10 let!

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 10.02.2016


Češi milují hokej, objevili biatlon, ale sledují i futsal. Sport má vlastní kanál už 10 let - v pátek 10. února 2006 odstartoval své vysílání tehdy čtvrtý kanál České televize ČT4 Sport. V posledních deseti letech se opakovaně stal nejsledovanějším veřejnoprávním sportovním programem v Evropě a nabídl divákům 730 dní přímých přenosů. Své desáté výročí připomene ČT sport speciálním pořadem ve středu 10. 2. od 21:10 hodin.


Sportovní kanál České televize odstartoval své vysílání se zahájením zimních olympijských her v Turíně v roce 2006, sportovní vysílání má ale v České televizi mnohem delší tradici.

„Už v prvním roce existence tehdejší Československé televize se v programu objevily přímé sportovní přenosy, například hokejové mistrovství světa vysíláme od roku 1953, nejdéle na světě. I díky těmto po generace předávaným zkušenostem je dnes tým sportovní redakce na vysoké profesní úrovni, světové svazy nám dávají ocenění za kvalitu přenosů a mnohdy vysíláme významné sportovní akce do celého světa,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Program ČT sport se pak vyprofiloval jako jeden z pilířů podpory českého sportu, osmdesát procent všech odvysílaných pořadů totiž sleduje právě výkony našich sportovců. Vždy se snažíme být u těch nejpodstatnějších událostí a například výkony všech deseti nominovaných v anketě Sportovec roku viděli diváci právě na ČT sport. Velké sportovní události pak v programu doplňují menšinové disciplíny, které by se jinak k publiku nedostaly, futsal, florbal, kolová, curling, … Právě tato kombinace masových a menších sportů je programovou základnou ČT sport.“

I v roce 2016 přinese ČT sport vrcholné sportovní události. „Letošní rok je z hlediska velkých sportovních akcí naprosto výjimečný. A ČT sport bude na každé z nich, přímo v místě konání, se studiem, abychom měli co nejtěsnější kontakt s českými sportovci a mohli divákům co nejvíce přiblížit nejen jejich sportovní výkony, ale i pohled do zákulisí. Letos tak nabídneme divákům letní olympiádu v Riu, fotbalové Euro i světový šampionát v ledním hokeji,“ říká výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.


Dnes ČT sport ve volném šíření pokrývá většinu sportovních událostí. Zpočátku však vysílal pouze šestnáct hodin denně a dostupný byl jen pro osminu domácností.

„Zcela upřímně, když jsme v únoru během olympiády v Turíně začínali vysílat, málokdo z nás věděl, co vypouštíme do světa. Byli jsme hlavně šťastní. Olympiáda a její celodenní program nám nabídly divácké lahůdky. Pak hry skončily a začalo mistrovství světa v hokeji a mistrovství Evropy v kopané. Šlo to samospádem,“ vzpomíná na zahájení vysílání jeden ze zakladatelů ČT sport a dlouholetý šéfredaktor sportovní redakce Otakar Černý. A dodává: „Přípravy byly rychlé a náročné. Obvykle se před zahájením vysílání zkouší nanečisto, takzvaně do zdi. My jsme ale desátého února zmáčkli start a jeli jsme rovnou. Bez zkoušek.“ Na přípravu sportovního kanálu měl přitom společně s Michalem Dusíkem a dalšími třemi lidmi, kteří tehdejší ČT4 Sport zakládali, vyčleněno pět měsíců.


Ve speciálním dnešním středečním pořadu k deseti letům vysílání sportovního kanálu provedou diváky jeho historií i současností Robert Záruba, Petr Vichnar, Jaromír Bosák, Ivana Chvátalová a Barbora Černošková.


Nejsledovanější sportovní okamžiky

V historii vysílání ČT sport diváky nejvíc lákaly hokejové přenosy. V únoru 2014 zasedlo k obrazovkám přes 2,1 milionu lidí, aby sledovali olympijský boj o postup do čtvrtfinále mezi Čechy a Slováky. Druhý rekord vznikl na pražském mistrovství světa, kdy si zápas mezi Českem a Finskem nenechalo ujít přes 1,9 milionu lidí. Další dvě příčky sledovanosti patří opět olympijským hrám v Soči, a to zápasům Česka proti USA a proti Švýcarsku, pětici nejsledovanějších přenosů uzavírá utkání Česka proti výběru Ameriky na loňském mistrovství světa, které vidělo přes 1,6 milionu diváků.

Dosud nejvyšší týdenní sledovanost ČT sport patřila zimním olympijským hrám v Soči v roce 2014 (průměrný share 18,30 %), mistrovství světa v hokeji v roce 2015 (17,87 %) a letním olympijským hrám v Londýně v roce 2012 (17,52 %).

Zájem ale nemají diváci jen o tradiční sporty, jako je hokej či fotbal. Stále více poutá například i biatlon. Nedávný lednový přímý přenos světového poháru ženské štafety z italské Anterselvy zhlédlo přes 800 tisíc diváků při podílu na publiku 31,19 %.


Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
08.02.2016 • Anglická Premier League zůstane exkluzivně na Nové DIGI TV další tři sezóny
07.02.2016 • Španělská fotbalová La Liga exkluzivně na Nové DIGI TV
07.02.2016 • V únoru vás v 6. týdnu zahřejeme parádními dokumenty
06.02.2016 • TV tipy Universal Channel v 6. týdnu
04.02.2016 • Jubilejní 50. Super bowl už tuto neděli na Sport2
03.02.2016 • Skupina Nova uzavřela víceletou dohodu o vysílacích právech na NHL

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist