Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 16:32:50   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Dnes vstupuje do kin loňský vítěz Berlinale TAXI TEHERÁN Jafara Panahího

  Autor: 2media.cz/Film Europe , e-mail: info@2media.cz Přidané: 11.02.2016


Přesně v den zahájení 66. ročníku festivalu Berlinále vstupuje do české distribuce jeho loňský vítěz: akt rafinovaného vzdoru vůči íránské cenzuře jménem Taxi Teherán. Snímek slavného tvůrce Jafara Panahího si odbyl svou tuzemskou festivalovou premiéru v rámci přehlídky Be2Can a po vyprodané projekci na Festivalu íránských filmů míří do tuzemských kin.


Renomovaný íránský tvůrce Jafar Panahí se ve svém druhém snímku natočeném v rámci nuceného domácího vězení proměnil v taxikáře, který prostřednictvím rozhovorů s rozličnými klienty nabízí vytříbeně kritický pohled na íránskou společnost. Panahí tu bez jakékoli sebelítosti a s odzbrojujícím humorem nastoluje otázku, jak se má chovat umělec v zemi, která mu neumožňuje svobodu projevu. S kamerou připevněnou za předním sklem svého vozu natočil Panahí film výmluvnější než mnohé sociopolitické studie.

Džafar Panahí původně začínal jako dokumentarista a asistent velikána íránské kinematografie Abbáse Kia-rostamího, podle jehož scénáře ostatně natočil jeden ze svých nejúspěšnějších snímků Bílý balónek (Zlatá kamera na MFF v Cannes, 1995). Jeho filmy se na půdorysu prosté zápletky vyjadřují k nejpalčivějším otázkám íránské společnosti a zároveň dovedou být přirozeně modelové a univerzální.

Téma potlačování ženských práv v rodné zemi zpracoval v dalších vysoce ceněných titulech Kruh (2000) a Offside (2006), v brilantní realistické sondě Šarlatové zlato (2003) se pro změnu zaměřuje na osudy válečného invalidy, který je konfrontován se světem bohatých a privilegovaných. Od roku 2010, kdy mu bylo íránskou vládou na dvacet let zakázáno vykonávat režisérskou profesi, natáčí filmy v omezených podmínkách domácího vězení.

Film loni nadchl publikum i kritiku na prestižním festivalu Berlinále, kde nakonec získal i hlavní cenu Zlatý medvěd. Darren Aronofsky, předseda poroty, odůvodnil rozhodnutí těmito slovy: „Taxi Teherán je milostný dopis kinematografii… plný lásky k umění, své zemi i komunitě.“

Trailer s českými titulky: https://www.youtube.com/watch?v=Aonx0Ph8e6k


Misí Film Europe je evropský a festivalový film

FILM EUROPE MEDIA COMPANY s týmy v Praze, Bratislavě, Londýně a v Cannes nakupuje, koprodukuje, v kinech, na VoD a DVD distribuuje a ve vlastních televizích vysílá evropský a festivalový film. Do programů českých, slovenských, maďarských a polských kin a festivalů přinesla od roku 2009 více než 400 špičkových filmů. V roce 2011 spustila vysílání FILM EUROPE CHANNEL – první evropské filmové televize, s 800 filmy výhradně evropské kinematografie. V září 2013 otevřela v Bratislavě festivalové KINO FILM EUROPE. V roce 2014 zahájila v České republice a na Slovensku festival francouzského filmu Crème de la Crème a festivalovou přehlídku soutěžních filmů z Cannes, Berlinále a Benátek - Be2Can. V roce 2015 založila přehlídku severské kinematografie SCANDI a spustila DVD a BR edici FESTIVAL 12. Film Europe je evropským lídrem nákupu, festivalových uvedení, kinodistribuce a televizního vysílání evropského a festivaloveho filmu.

Oficiální stránky Film Europe: www.filmeurope.cz


Zdroj: Klára Skřenková, 2media.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.02.2016 • Saulův syn vstupuje dnes do kin v rámci limitované distribuce v kinech skupiny Aero
11.02.2016 • Akademie věd ocenila moderátora ČT - Daniel Stach je nejmladším laureátem Medaile Vojtěcha Náprstka
10.02.2016 • Ještě týden máte šanci přihlásit se do 3. ročníku Ceny Neuron Prima ZOOM o nejlepší vědecké video
09.02.2016 • RTVS sa v prestížnej ankete Najzamestnávateľ 2015 umiestnila v top 10
08.02.2016 • Prime Time Kino: dva dny před celosvětovou TV premiérou uvidí čeští diváci pilotní díl seriálu Vinyl na plátně kina
04.02.2016 • Tisková zpráva z 3. zasedání RRTV, konaného dne 2. 2. 2016

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist