Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 01:16:57   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Sandálová road-movie Menandros & Thaïs bude mít premiéru na Febiofestu

  Autor: 2media.cz , e-mail: info@2media.cz Přidané: 10.03.2016


Debut režisérského tandemu Antonín Šilar, Ondřej Cikán Menandros & Thaïs bude v České republice poprvé k vidění na Febiofestu. Projekce jsou na programu 21.3 od 19:15., 22.3 od 17:00 a 23.3 od 21:15. Předlohou k novému česko-rakouskému filmu byl román Menandros und Thaïs Ondřeje Cikána, který vyšel v roce 2011 ve Vídni. Hlavní role krásné nevěsty Tháïs a zdrceného hrdiny Menandra hrají Jessyca R. Hauser a Jakub Gottwald.


Menandros & Thaïs: Láska, zoufalství a krvavé bitvy. Tháïs je během své svatby s Menandrem unesena piráty. Ve snaze ji vysvobodit se ženich mění v krvelačné monstrum, jeho koni narostou křídla, čarodějnice jej zaslíbí jiné ženě, král Xerxés ho zbaví mužnosti, ale přesto na konci vše dopadne šťastně. Opravdu šťastně?

Experimentální sandálová, milostná a střílečková road-movie Menandros & Thaïs je neobvyklý film, který vznikl neobvyklou cestou. Scénograf Antonín Šilar (1986) a spisovatel, překladatel, klasický filolog Ondřej Cikán (1985) se sice znají od dětství, ale vyrůstali každý zvlášť ve Vídni a v Praze. V roce 2011 se rozhodli dát společně dohromady velký filmový projekt, inovativní po formální i dramaturgické stránce.

„Nechtěli jsme natočit nejprve krátký film nebo připravovat nekonečné množství různých synopsí a scénářů a lákat produkční firmy s tím, že vlastně ani nejsme režiséři. Chtěli jsme dlouhý film, byť třeba béčkový, a chtěli jsme začít hned. Koproducenty jsme hodlali hledat až posléze s téměř hotovou věcí,“ vzpomínají na vznik filmu Antonín Šilar a Ondřej Cikán. Natáčení se rozjelo záhy po sepsání scénáře a sestavení základního česko-rakouského týmu v létě 2012 a trvalo 60 dnů v rozmezí let 2012–2014. Velmi omezený rozpočet suploval dostatek času, flexibilní plánování, zdravá směs profesionality a amatérské improvizace a nadšení celého tvůrčího týmu. A jak je s nadsázkou poznamenáno v traileru, jde o česko-rakouskou koprodukci antických rozměrů.

Scénář vychází z Cikánova románu Menandros und Thaïs, mísícího antický svět se současností střední Evropy. „Předloha nám umožnila natočit kostýmový film bez toho, abychom museli zobrazovat realistická prostředí dávných dob. Vytvořili jsme tedy heroické antické postavy, Řeky, Peršany, Lýdy, Skythy, Indy, které jsme nechali se prohánět po sice adaptovaném, ale přesto nám všem známém a současném prostoru,“ vysvětlují režiséři.

Tvůrci ve snaze koncepčně vyhovět směsici antických národů – aktérů příběhu, a zároveň propojit rakouské a české prostředí, natočili vícejazyčný film, s převahou češtiny a němčiny. Hrdina Menandros hovoří česky, jeho žena Tháïs německy, pirát Polyploos finsky, jiný pirát vietnamsky… Přesto si ve filmu všichni vzájemně rozumí, jako by si povídali jedinou řečí, což zesiluje snovou povahu filmu.

Česko-rakouský film Menandros & Thaïs vznikl v produkci: Die Gruppe, Nutprodukce, FAMU, Magiclab. Film podpořil Státní fond kinematografie a Rakouské kulturní forum. Scénář je dílem Anatola Vitoucha a Ondřeje Cikána, za kamerou stál Šimon Dvořáček, hudbu složil Hans Wagner. V Praze bude film k vidění od 28. 4. do 4. 5. v kině Pilotů (Donská 19, Praha 10) a ve Vídni 2. 6. a od 4. 6. do 8. 6. v Burgkino (Opernring 19, 1010 Wien).

internet: www.menandros.cz
https://www.facebook.com/MenandrosThais/


Klára Skřenková, Mediální servis, 2media.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.03.2016 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR dňa 8. 3. 2016
09.03.2016 • Tisková zpráva Praha TV: změna vlastnického podílu
09.03.2016 • Více zpráv z regionů - vznikají nová studia v Hradci Králové a v Českých Budějovicích
07.03.2016 • Nechte se vyšetřit! Festival otrlého diváka letos promění kino Aero v Epidemiologické centrum
05.03.2016 • Pri používaní mobilu nezabúdajte na bezpečnostné riziká
04.03.2016 • Tisková zpráva z 5. zasedání RRTV, konaného dne 1. 3. 2016

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist