Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 08:01:55   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

48. PechaKucha Night Prague: Špinar - Velčovský - Muchow na jednom podiu

  Autor: Aerofilms , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 25.04.2016


V žižkovském kině Aero se ve středu 27. dubna naživo setkají mimo jiné umělecký šéf Činohry Národního divadla Daniel Špinar, který promluví o budoucnosti naší první scény, s hvězdou nejen českého světa designu Maximem Velčovským, který shrne svou 39letou minulost, a stálicí naší hudební scény Janem P. Muchowem, který představí své nejsoučasnější projekty.


Během večera promluví rovněž autoři bestselleru Pražské příběhy Dan Hrubý a Helena H. Zahrádecká, mistři jednoduché architektury ze studia Jaroušek Rochová architekti, finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého Aleš Čermák, architekt Tomáš Koňařík ze studia A69, bytostný malíř Jan Merta, umělec Tomáš Moravec, ilustrátorka Magdalena Rutová, motion designér Jan Sládečko a vizuální umělec Filip Turek.

To vše v rámci 48. večera PechaKucha – 27. dubna od 20:20 hodin.


Původem japonský projekt PechaKucha (čti pečakuča) vnesl v roce 2007 i do našeho prostředí osvěžující možnost rychlého mixu a hutnosti informací, které se vám na jednom místě a během jednoho jediného večera jen tak lehce jinde nepodaří získat: odhalíme Vám tajemství úspěchu architektů z cenami ověnčeného ateliéru A69, výběrem svých obrazů nás provede "zásadní umělec své generace" (citován Jaromír Typlt) malíř Jan Merta, speciální prezentaci si připravuje hudebník Jan P. Muchow, uvidíme to nejsoučasnější z intermediální tvorby v podání Tomáše Moravce a budete mít příležitost naživo vidět jinak poněkud plachého Filipa Turka. Ti nejlepší ve svých oborech pro diváky vybírají to nejlepší, co se zrovna kde děje.

Naživo můžete zjistit, jak se ten který autor vypořádá s nesnadným formátem prezentace, který je přesně daný: 20 obrázků x 20 vteřin. 6 minut 40 čistého času a: "Další, prosím!".

Zajímavé a inspirativní počiny a hosty vybírá sedm dramaturgů: Adam Gebrian - architekt a propagátor architektury, Petr Babák - grafický designér a vedoucí ateliéru grafického designu a nových médií na UMPRUM, Tomáš Luňák - režisér, Cyril Říha - filosof, Jan H. Vitvar - novinář, Alan Záruba - grafický designér, Jana Kostelecká - kunsthistorička a organizátorka PKNP. Jejich výběr je čistě subjektivní a zaměřený na co nejširší záběr tvůrčích oborů a generací.


O PechaKucha Nights v Praze

PechaKucha Nights se konají v Praze pravidelně již od roku 2007 a v archivu na webových stránkách projektu (www.pechakucha.cz) jsou k dohledání audiovizuální záznamy všech proběhnuvších vystoupení. Do dnešního dne si můžete vyhledat a přehrát kterékoliv z 629 vystoupení. Archiv pražské PechaKucha se tak pomalu ale jistě stává archivem soudobého dění v mnoha tvůrčích oborech.

Projekt PechaKucha vymysleli architekti Astrid Kleinová a Mark Dytham z atelieru Klein Dytham architects, který působí v japonském Tokiu. Popularita PK roste neuvěřitelně rychle: dnes se koná ve více než 800 městech světa. Každé město má svého lokálního organizátora a pořádá PK na základě udělené licence. Pravidla jsou jasná: musí se konat pravidelně, mluvčí za vystoupení nesmí být honorováni a musí být dodržen formát 20 obrázků x 20 vteřin.

www.pechakucha.org


Hlavní partner projektu: Somfy (www.somfy.cz)

Podpora: Hlavní město Praha (www.praha.eu)

Mediální partneři: ERA 21 (www.era21.cz), Radio 1 (www.radio1.cz) a Radio Wave (www.wave.cz)

Vstupné: Základní: 220 Kč, Snížené (studenti a senioři): 170 Kč
Vstupenky je možné koupit online na adrese www.kinoaero.cz a na pokladnách kin Aero, Světozor a BIO OKO.


K jednotlivým mluvčím 48. pražské PechaKucha Night:

Tomáš Koňařík (A69 – architekti)
Chutě, vůně, canapé – zákulisí a69: „Neplodné, do sebe zahleděné polohy současné architektury jim nejsou vlastní, ale naopak důsledně sledují zrození nových postojů a hodnot. Projevuje se to typickou vlastností jejich staveb – výraznou, do reality dotaženou koncepčností, často na hranici experimentu. Baroková uvolněnost, funkcionalistická revolučnost, modernistická odvážnost, kinematografická imaginativnost, lidová ironičnost a intelektuální veselost jsou historicky zakódované genetické vlastnosti Čechů, které dokázali odemknout pro architekturu. Tento ateliér má všechny znaky současné „FRESH“ architektury: aktuálnost, atraktivitu, vliv, komunikativnost, popovost a hvězdnost.“ Lábus–Vaško mélangé
https://www.facebook.com/a69backstage/

Aleš Čermák
Umělec a zakladatel nezávislého nakladatelství Ausdruck Books. Absolvoval pražskou AVU a studijní stáž na Cooper Union School of Art v New Yorku. Jeho široký tvůrčí záběr, ať už jde o publikace, výstavní či dramatické situace, charakterizují principy formální otevřenosti, procesuálnosti, participace a performativity – strategie, které mu dávají volnost v angažovaném uchopování kolektivních témat, zejména dopadů proměňujících se globalizovaných sociopolitických podmínek na jednotlivce či komunitu.
http://alescermak.blogspot.cz

Dan Hrubý a Helena H. Zahrádecká
D.H. je publicista, spisovatel, redaktor týdeníku Reflex. V roce 2015 stál u vzniku Nakladatelství Pejdlova Rosička. Je autorem několika knih a dalších publikací o staré Praze. Naposledy obsáhlé knihy Pražské příběhy, Na cestě Malou Stranou, která vyšla vloni na podzim. H.H.Z. je grafická designérka. Studovala SPŠ grafickou, působila v Lidových novinách jako art director příloh, které i redesignovala. V roce 2014 vytvářela obálky pro internetový týdeník Echo, poté přešla do časopisu Reflex, kde připravuje koláže. V roce 2015 spoluzaložila Nakladatelství Pejdlova Rosička. Vede v něm výtvarnou redakci. Je autorem výtvarné podoby knihy Pražské příběhy.

Magdalena Rochová a Radek Jaroušek (JRA Jaroušek Rochová architekti)
Seznámili se během studií na fakultě architektury. Společný ateliér založili v roce 2002. Navrhují soudobé domy, které se nezříkají tradic. Důležitá je pro ně souhra interiéru a exteriéru, s velkým důrazem na každý detail.V roce 2011 byli oceněni cenou Grand prix architektů za novostavbu rodinného domu v Malé Lhotě.
www.jra.cz

Jan Merta
Bytostný malíř. Vítá a akceptuje ovšem rozšíření současného vizuálního umění o nová média, o nové koncepty a postupy. I když někdy zhotoví třírozměrný objekt, zajímá ho především malba na ploše, která podle něj zdaleka nevyčerpala své možnosti. AVU vystudoval v pozdějším věku. Byl členem již zaniklé galerie MXM v Praze. U nás ho zastupuje pražská galerie SVIT, ve Vídni galerie Martin Janda a v Mnichově galerie Rüdiger Schöttle. Letos na začátku listopadu zahájí rozsáhlou výstavu v GHMP v Městské knihovně v Praze.

Tomáš Moravec
V roce 2012 absolvoval AVU v Praze v ateliéru Intermediální tvorby Jiřího Příhody. Jeho práce mohou být popsány jako "prostorové situace" utvářené nejčastěji objektem, videem a instalací. Společné projekty s Matějem Al-Ali, Petrem Dubem nebo Romanem Štětinou prověřují různé formy umělecké spolupráce nebo kriticky zasahují do veřejného prostoru. Moravec je finalistou Ceny Jindřicha Chalupeckého (2008), Ceny Exit (2009) a laureátem Ceny Václava Chada (2015). Absolvoval rezidenční pobyty v Budapešti (2011), v New Yorku (2013) a ve Vídni (2013). Jeho práce jsou prezentovány v českém i mezinárodním kontextu (Biennale Liége, BB15 Linz, Trafó Gallery Budapest, James and Audrey Foster Prize Boston). Žije a pracuje v Praze.
www.tomasmoravec.cz

Jan P. Muchow
V mládí nadějný fotbalista po čtyřech semestrech opustil pražskou VŠE, aby se naplno věnoval hudbě. V roce 1991 založil skupinu The Ecstasy Of Saint Theresa, s níž je jeho hudební život spojen dodnes. Je také členem skupiny Umakart. Mimo své kapely je často vyhledáván jako hudební producent pro jiné interprety (např. Kryštof, Charlie Straight, Načeva, Barbora Poláková, Aneta Langerová) či jako remixér (mimo jiné i pro anglickou skupinu Placebo). V roce 1996 ztvárnil hlavní mužskou roli ve filmu Davida Ondříčka Šeptej, ke kterému rovněž složil filmovou hudbu. Od té doby složil hudbu k více než 20 celovečerním a středometrážním filmům, rovněž skládá hudbu k divadelním představením. Je členem Evropské filmové akademie (EFA).

Magdalena Rutová
Podnikatelka, která se ve zbylém čase věnuje ilustraci. Momentálně investuje do převratných inovací v oblasti fotobankéřství. Vedle vlastní kariéry prohlubuje své dovednosti studiem 
na pražské UMPRUM. Žije a pracuje v Praze.
www.magdalenarutova.cz

Jan Sládečko
Motion designer (animátor), který v uplynulých šesti letech pracoval pro řadu českých i zahraničních firem a nasbíral tak zkušenosti u filmu, televize, hudebních klipů a reklam.
https://vimeo.com/slejdy

Daniel Špinar
Divadelní režisér, od sezony 2015/2016 umělecký ředitel Činohry Národního divadla. Autor mnoha úspěšných inscenací – z poslední doby Shakespearův Hamlet a Othello, Janáčkova opera Z mrtvého domu, Nezvalova Manon Lescaut. V současné době se chystá na dalšího Shakespeara – Sen čarovné noci na jevišti Národního divadla. Je držitelem divadelních ocenění: Cena Alfréda Radoka, Cena Josefa Balvína. Miluje svoji fenku Ágnes, čokoládu, Madonnu, mikrofony a disco-koule.
www.narodni-divadlo.cz

Filip Turek
Post-konceptuální vizuální umělec, který tvoří a vystavuje hlavně objekty, instalace, ready-made, fotografie, reprodukce, digitální obrazy a video-instalace. Okrajově se věnuje i umění performance, profesionálně pak grafice a animaci. Pavel Vančát jednou napsal o jeho výstavě: „Bezelstnost Filipa Turka je už dlouhá léta vražedná. Filip je v podstatě DJ. Remixuje svoje pohledy a vize. Jiří Hrzán, Emila Medková, Cioccolina, Wolgang Tilmans a major Zeman jsou pořád členy jeho party. Jestli se v souvislosti s touto výstavou opakuje jedno slovo, je to "penetrace". Filip proniká nejen různými vizuálními styly, ale nakonec se neostýchá ani penetrovat sám sebe.“

Maxim Velčovský
Designér. Absolvoval pražskou UMPRUM, kde v současnosti vede ateliér keramiky a porcelánu. V roce 2002 spoluzakládal studio Qubus, které v českém prostředí sehrálo významnou roli v popularizaci designu směrem k veřejnosti, podobně jako časopis Blok, v jehož redakci od počátku působil. Je iniciační postavou "nové vlny" českého designu. Jeho práce jsou zastoupeny např. v pražském UPM, Victoria & Albert Museu v Londýně, Neue Sammlung v Mnichově nebo v Design Museu v Lausanne. Je art directorem firmy Lasvit.


Radka Urbancová, Aerofilms.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.04.2016 • Tři soutěžní snímky festivalu Cannes vstoupí do českých kin už na podzim díky přehlídce Be2Can
24.04.2016 • Český animovaný film Happy End režiséra Jana Sasky míří na prestižní festival v Cannes
23.04.2016 • Osm cen pro Českou televizi - Finále Plzeň zná nejlepší filmové počiny
21.04.2016 • Tisková zpráva z 8. zasedání RRTV, konaného dne 19. 4. 2016
19.04.2016 • Na TN.cz mohou čtenáři soutěžit o nové auto!
18.04.2016 • Crème de la Crème III. představí v kině Lucerna největší lahůdky současné francouzské kinematografie

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist