Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 16:53:45   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Skutečné příběhy

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 26.04.2016


Vydejte se s námi do nedávných britských dějin a připomeňte si korunovaci královny Alžběty II., nejdéle vládnoucího panovníka v dějinách Spojeného království. Cesar Millan se zase z chudého nelegálního imigranta stal slavným psím trenérem a lehce kontroverzní televizní hvězdou. Poznejte dvě rozmanité osobnosti na Prima ZOOM.


Poznejte Alžbětu II. i Cesara:

26. 4., 21.10 – Korunovace královny Alžběty
26. 4., 22.05 – Cesar Millan: Skutečný příběh


Korunovace královny Alžběty (repríza v pátek 29. 4. v 16.55)

2. červen 1953 zůstane v paměti všech obyvatel Velké Británie jako datum, kdy byla korunována tehdy sedmadvacetiletá půvabná Alžbeta. Korunovaci zhlédly na tři miliony lidí a korunovační výbor na jejích přípravách pracoval dvanáct měsíců. Událost ale poznamenalo ještě jedno prvenství: poprvé po 1 000 letech konání tohoto téměř neměnného ceremoniálu byly záběry přenášeny živě televizní stanicí BBC, takže svou novou královnou mohli sledovat všichni občané. Ke korunovaci, probíhající tradičně ve Westminsterském opatrsví, bylo vybráno šest družiček, které si dodnes na slavnou událost rády vzpomenou, stejně jako další dosud žijící účastníci. Bylo postaveno 43 km tribun pro diváky a na bezpečnost kromě 8 000 policistů dohlíželi i dobrovolníci z řad vojáků. Přímý přenos, který na rozdíl od oficiálních záběrů nebyl barevný, si doslova vymohl producent BBC Peter Dimmock, a to navzdory námitkám členů korunovačního výboru. Aby se na veřejnost nedostaly záběry případných „trapasů“, konalo se množství zkoušek, včetně té závěrečné – den před samotnou korunovací. Té ovšem příliš nepřálo počasí, takže lidé, kteří čekali, aby si zajistili dobrá místa, museli být řádně oblečeni a vybaveni pláštěnkami, protože deštníky nebyly povoleny. Na korunovaci přijely desítky delegací ze zemí spadajících pod britskou korunu a v korunovačním procesí kráčelo celkem 29 200 lidí. Hned ráno v den korunovace zapršelo. Bylo zajištěno 30 000 míst pro školáky a stánky s občerstvením, protože diváci se shromažďovali a čekali od brzkých ranních hodin.

Westminsterské opatství za normálních okolností pojme 2 000 lidí, tentokrát se jich tam ale muselo vejít přes 8 000. Vnitřní prostory vypadaly zcela jinak kvůli změnám, které si vyžádal tak velký počet účastníků. Na místě byli pochopitelně také zdravotníci, ale i přenosové štáby rozhlasu a televize a štáb BBC. Nechyběl orchestr a sbor zpěváků. O ochranu korunovačních klenotů se starala speciální stráž a královna měla svou vlastní eskortu. Díky televiznímu přenostu se odhaduje, že ceremoniál jen ve Velké Británii sledovalo na 20 milionů diváků, zatímco záznam letecky dopravený do Kanady a USA kolem 87 milionů lidí. Doprovodný komentář byl přeložen do 41 jazyků, na místě bylo 2 000 novinářů a 500 fotografů. Sám obřad začal v 11 hodin. Od dob první korunovace krále Edgara v roce 973 přitom nedoznal žádných podstatných změn. Královna se posadila na trůn, uchovávaný od roku 1308, kdy byl korunován Edward I. Po tříhodinovém obřadu se královna uchýlila do speciálního přístavku, kde jí bylo podáno malé občerstvení a na jiném místě se mohli občerstvit i hosté. Když se ve 14.53 dalo na pochod procesí, opět začalo pršet. Nejváženější hosté ze 129 delegací měli jet v kočárech, kterých byl ale po válce nedostatek, takže bylo nutno jich několik vypůjčit z filmových rekvizitáren. Po skončení ceremoniálu, poté, co se královna ukázala s rodinou na balkoně Buckinghamského paláce a pronesla děkovnou řeč, zatímco nad hlavami přítomných prolétla letka RAF, se všude v zemi konaly lidové oslavy. Korunovace britské královny Alžběty II. se všem vryla hluboko do paměti. Připomeňte si tuto fascinující událost nejdéle vládnoucí panovnice Británie.


Cesar Millan: Skutečný příběh (repríza v pátek 29. 4. ve 13.55)

Cesar Millan vypráví vlastní životní příběh, a nebere si přitom žádné servítky. Poprvé se dozvíte o tom, jak se ze zchudlého nelegálního imigranta stal slavný psí trenér a mezinárodní televizní superhvězda. Millan vzpomíná, co vedlo k tomu, že se díky vlastním výjimečným schopnostem stal vyhledávaným „zaříkávačem psů“. Zároveň reaguje na kritické výtky k jeho metodám. Stranou nezůstává ani to, jak se hektické cestování po celé zemi podepsalo na Millanově osobním rodinném životě nebo co vedlo k dosud nejtemnějšímu období jeho života.

Cesar Millan (rodným jménem César Felipe Millán Favela) nazývaný „Zaříkávač psů“ (el Perrero) se narodil 27. srpna 1969 v Culiacánu v Mexiku. Proslavil se vlastním televizním pořadem (Našeptávač psů nebo Vůdce smečky Cesara Millana), vysílaném na stanici National Geographic. Vydal také několik knih a vychází jeho časopis Cesar's Way. Lidé z celého světa za ním jezdí, aby jim Cesar jako psí psycholog pomohl s jejich psím mazlíčkem. V Kalifornii dokonce založil Psí psychologické centrum. Přitom jako jednadvacetiletý překročil ilegálně hranice do USA bez znalosti angličtiny a americkým občanem se stal až v roce 2009.

S Prima ZOOM poznáte skutečný svět!


Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.04.2016 • Česká televize uvede na Prvního máje film s Jiřinou Bohdalovou Každý milion dobrý
26.04.2016 • Horná Dolná tradične kraľovala pondelkovému večeru!
26.04.2016 • Show Jana Krause – 27. 4. 2016
26.04.2016 • Skupina Nova v minulém týdnu zaujala 41,09 % diváků 15-54 u obrazovek
25.04.2016 • Tvoja tvár znie povedome zabávala rekordných vyše 800-tisíc divákov!
24.04.2016 • 45 let divadla Sklep: ČT uvede premiérový Böhmen und Mähren i legendární sklepácké inscenace

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist