Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 08:49:11   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Cestujeme netradičně s Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 02.05.2016


Také máte rádi cesty vlakem? A což taková dobrodružná jízda napříč africkým kontinentem? Poznejte místní železnice v různých zemích. Rozhodně to bude dobrodružství. Čeká vás také pohled na britské souostroví pěkně z výšky… Prostě parádní podívaná na Prima ZOOM.


Vzhůru na cesty:

2. 5. 20.00 – Vlakem napříč Afrikou
2. 5. 21.10 a 21.40 – Británie a Irsko z výšky


Vlakem napříč Afrikou (5 dílů, pondělí od 20.00)

Griff Rhys Jones prozkoumává Afriku během pěti velkých vlakových dobrodružství a postupně odhaluje domov nádherné fauny a flóry, mocných řek, vyprahlých pouští a jedné miliardy lidí. Nezapomenutelná cesta vlakem napříč Afrikou zavede Griffa z pobřežních plání Maroka na severu, přes rozlehlé pouště Egypta a Súdánu na východě, dolů na savany Keni a Tanzanie, hlubokými pralesy Zambie a konečně až na nejspodnější výběžek prosperující Jižní Afriky. Griffova cesta často ubíhá podél slavného Nilu, který je nejdelší řekou na světě, vede oslnivě krásnou krajinou a okolo příbytků pozoruhodných místních obyvatel. Někdy však nepostupuje hladce, protože se Griff musí vypořádat s uzavřenými hranicemi a ujetými železničními spoji. Ale naštěstí všechno bere s nadhledem a užívá si fantastický životní výlet. Afrika je koneckonců místo jako žádné jiné.

2. 5. – Severní Afrika
9. 5. – Keňa a Tanzanie
16. 5. – Zambie a Zimbabwe
23. 5. – Namibie
30. 5. – Jihoafrická republika


Británie a Irsko z výšky (5 dílů, pondělí po 21.00)

Pohled z ptačí perspektivy, kde příroda vytvořila nádherná zákoutí, je fascinující. Některá, nelichotivá, zákoutí však vytvořil člověk, když se snažil dostat k bohatství pod povrchem a po kutání zbyla ohromná díra. Ale i s tím si příroda poradila a déšť naplnil díry vodou. Po celé zemi jsou také historické, ale i novodobé stavby podivných tvarů a postavených z různých důvodů. Pohled z výšky je zajímavý i na přelidněná města, plná moderních vymožeností. Británie a Irsko mají i své negativní stránky, jako je v zimě málo sněhu, v létě hodně deště a bydlení u moře je nejdražším bydlením v celé Evropě. Británie a Irsko jsou malé, ale vyznačují se největším počtem popových hvězd na čtvereční metr, zejména pak město Sheffield, v Jižním Yorkshiru, kde dnes vzniká mnohem víc hudby než kdy dřív. Významné univerzity Oxford a Cambridge jsou nejstaršími univerzitami, které byly až do 19. století jedinými univerzitami v Anglii. Národní park Datmoor je plný rašelinišť, a tak není divu, že právě do této krajiny byl zasazen jeden příběh Sherlocka Holmese, Pes baskervilský. Větrné elektrárny jsou všude, i v Británii, ale elektrárna Whitelee Wind Farm je největší v Evropě.

Pobřeží Británie tvoří na čtyřiatřiceti kilometrech křídové skály, které byly pro dobyvatele v dávných dobách velkou překážkou. Ale tento symbol nedobytnosti přichází každým rokem o jeden centimetr křídy. Edinburgh je městem mozků, neboť právě tady žilo mnoho velkých britských vědců, a nejen to. Z tohoto města vzešli i oblíbení britští hrdinové a padouši. Herec Michael Scheen vyrostl ve starém ocelářském městě, které neláká k návštěvě, ale pro Michael Scheena je toto průmyslové město hezké. Toto místo produkuje také velké množství umělců a herců, k nimž patří i Richard Burton a Anthony Hopkins. Irové a Britové umějí stavět zdi pro stáda ovcí, které jsou z výšky dobře viditelné. Římský císař Hadrián přišel jako první s myšlenkou postavit zeď od břehu ke břehu severní Anglie a podle historiků vystavěl zeď dlouhou 130 kilometrů, která měla Římany oddělit od barbarů. Obří zábavní parky jsou také v hledáčku objektivu a i z výšky vypadají monstrózně. Stonehenge je nejslavnější megalitická památka na světě, ale v Anglii je takových prehistorickým památek mnohem více. Rozhodně se máte na co těšit!

2. 5. – 1. a 2. díl
9. 5. – 3. a 4. díl
16. 5. – 5. díl

Vydejte se na cesty s Prima ZOOM.

www.prima-zoom.cz – unikátní online magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima, 2. 5. 2016


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.05.2016 • Skupina Nova potvrdila své postavení nejsledovanější televizní skupiny na českém trhu
02.05.2016 • Hlas pro římského krále s Kryštofem Hádkem oslaví 700. výročí Karla IV.
01.05.2016 • Česká televize slaví životní jubileum Jiřiny Bohdalové – premiérou nového filmu, divadlem, pohádkami a zábavou
29.04.2016 • Již tuto neděli bude Prima živě vysílat Zprávy z pražského Výstaviště v Holešovicích
28.04.2016 • Semifinále šou Tvoja tvár znie povedome prevalcovalo konkurenciu!
28.04.2016 • Superchlapi zaujmou ženy i muže

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist