Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 14:53:11   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Po Husovi a Havlovi přichází strýček Archimedes

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 27.05.2016


Francouzsko-německý kulturní program ARTE chystá další projekt s Českou televizí. Nový koprodukční snímek Můj strýček Archimedes se připíše na seznam společných děl, mezi která již patří například dokument o Václavu Havlovi, trilogie o Janu Husovi, dokument o Mozartovi či vybrané přenosy České filharmonie.


„Pro koprodukce se zahraničními partnery hledáme vždy témata, autory i látky, které mohou být sdělné pro celoevropské publikum. Saháme tak často do historie, k osobnostem, které dalece přesáhly hranice naší země. Po Václavu Havlovi nebo Janu Husovi nyní chystáme například projekt o Tomáši Baťovi nebo právě film o pobytu řeckých emigrantů v Československu, Můj strýček Archimedes,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Samotné propojení s německo-francouzským kulturním kanálem ARTE je pak pro Českou televizi jednak prestižním partnerstvím, jednak cestou k novému publiku, ale i zdrojem nemalých finančních investic. Díky nim mohou být naše projekty mnohem ambicióznější, a to po všech stránkách.“

Spolupráce s ARTE představuje pro Českou televizi zahraniční investici doposud přesahující dvacet milionů korun, přičemž o dalších společných projektech se intenzivně jedná. „Spolupráce s tak zkušeným producentem, kterým ARTE je, představuje ale i vstup zahraničního dramaturgického know-how do české audiovizuální tvorby. Navíc získáváme i vítanou novou perspektivu pro hodnocení našich pořadů. Například Jan Hus byl v Německu odbornou kritikou hodnocen velmi příznivě jako 'didaktické drama', což bylo v německém prostředí jasnou pochvalou,“ říká ředitel vývoje pořadů a programových formátů České televize Jan Maxa.

Nový společný film České televize a stanice ARTE Můj strýček Archimedes pojednává o prvním období pobytu řeckých emigrantů v Československu 40. a 50. let. A to na příběhu Řeka Archimeda a Čecha Karla, kteří se přes značnou rozdílnost povah stávají opravdovými přáteli. Film vzniká v režii Georgise Agathonikiadise a v hlavních rolích se objeví Ondřej Vetchý a Miroslav Donutil.

Česká televize spolupracuje s ARTE od roku 2013, první mezinárodní koprodukcí byl biografický film Andrey Sedláčkové Život podle Václava Havla následovaný třídílným snímkem Jan Hus natočeným jako připomínka šestistého výročí upálení římskokatolického kněze a reformátora. Kromě dokumentů a filmů vznikly za dobu spolupráce také například záznamy koncertů České filharmonie, které německo-francouzská stanice odvysílala společně s Českou televizí. Mezi další, již potvrzený a aktuálně rozpracovaný projekt, patří také film o tvůrci světového obuvnického impéria, Tomáši Baťovi, jenž reflektuje originální metody řízení výroby a obchodu i motivaci jeho pracovníků.


Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.05.2016 • Tři zlaté svatby Prodané nevěsty
27.05.2016 • Na obrazovky Primy se vrací soutěž Máme rádi Česko
26.05.2016 • Mourinho, Beckham a Del Piero: místo na trávníku na koncertním pódiu
25.05.2016 • Vymazlený Strauss a hustý Janáček - Česká filharmonie slaví 120 let na ČT art
25.05.2016 • TV Nova zahájila přípravy největší dobrodružné show v její historii – Robinsonův ostrov!
24.05.2016 • Společnost Film Europe přinese už počtvrté v řadě do českých kin vítěze festivalu v Cannes

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist