Čtvrtek • 09.05.2024 - 08:58:33   satCentrum najdete také na:

TV info - Z domova | Články

Tisková zpráva z 11. zasedání RRTV, konaného dne 7. 6. 2016

Autor: RRTV , e-mail: info@rrtv.cz Přidané: 10.06.2016

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (dále jen "Rada") na svém 11. zasedání projednala 57 bodů programu. Vyhodnotila 36 stížností diváků a posluchačů, vydala 13 upozornění na porušení zákona, rozhodla o zahájení jednoho správního řízení. Rada na svém 11. zasedání uložila tři pokuty.

Provozovateli ČESKÁ TELEVIZE pokutu ve výši 300 000,- Kč pro porušení § 48 odst. 1 písm. h) zákona č. 231/2001 Sb., kterého se dopustil tím, že dne 7. prosince 2015 od 20:01 hodin na programu ČT1 odvysílal pořad Losování SAZKAmobil Šance, který, ač byl pořadem o losování loterijní hry, obsahoval informace, které prezentovaly služby společnosti SAZKAmobil, upozorňovaly na bonusy spojené s těmito službami, a vybízely k využití těchto služeb, jakož zde byl uveden i kontakt na webovou adresu http://milionovedarky.cz/, která je součástí webových stránek SAZKAmobilu. Tím byl sledován reklamní cíl ve prospěch služby SAZKAmobil, která s loterijní hrou a předmětem pořadu věcně nesouvisí. Zároveň tím došlo k uvedení diváků (veřejnosti) v omyl, neboť podpora dané služby byla ukryta v pořadu, nemajícím komerční charakter. Tímto se provozovatel dopustil porušení zákonné povinnosti, podle které provozovatelé vysílání nesmějí zařazovat do vysílání skrytá obchodní sdělení.

Provozovateli ZAK TV s.r.o. pokutu ve výši 10 000,- Kč za porušení licenčních podmínek licence č.j. Ru/32/97 ze dne 17. prosince 1996, prodloužené rozhodnutím Rady sp.zn. 2006/154/sve/ZAK, č.j. sve/3468/06 ze dne 9. května 2006, kterého se dopustil tím, že ve dnech 3.– 4. ledna 2016 vysílal blok programu TV ZAK v 30minutové délce, ačkoliv programová skladba programu TV ZAK podle licenčních podmínek stanovuje 60minutovou rotující smyčku vysílání.

Společnosti CE Media s.r.o. pořádkovou pokutu podle ustanovení § 137 odst. 2 zákona č. 500/2004 Sb., a to ve výši 5 000,- Kč, neboť tato společnost bezdůvodně odepřela podat Radě vysvětlení, jakým způsobem naplňuje či v nejbližší době bude naplňovat ve vysílání programu Mňam TV navýšení podílu vlastní původní produkce na „alespoň 51 % původní produkce tzv. prvovýroby“, jak je uvedeno v licenčních podmínkách programu.

Na 11. zasedání proběhlo veřejné slyšení v licenčním řízení o udělení licence k provozování rozhlasového vysílání šířeného prostřednictvím vysílačů, a to prostřednictvím souboru technických parametrů Karlovy Vary 95,1 MHz / 200 W.

Rada se seznámila s informací Českého telekomunikačního úřadu o vydání krátkodobého oprávnění k využívání rádiových kmitočtů rozhlasové služby na provoz VKV vysílače Plzeň Americká 93,7 MHz.

Rada zaevidovala jednoho nového poskytovatele audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání (celkem tak k dnešnímu dni eviduje 144 zapsaných poskytovatelů těchto služeb).

Rada se seznámila se Studií mediální gramotnosti osob starších 15 let.

Rada se seznámila se studií Monitoring pluralismu v evropských médiích za rok 2015.

Rada se seznámila s návrhem připomínek ve věci novely zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich; ve vztahu ke změnám v zákonech č. 231/2001 Sb. a č. 132/2010 Sb.

Podrobnější informace naleznete v přepisech usnesení Rady na www.rrtv.cz.

Bc. Ivan Krejčí, předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání