Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 10:00:26   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Internet a IPTV | Články
 

Průzkum ČRa: 8 z 10 Čechů nikdy neslyšelo pojem Internet věcí. Povědomí o IoT by mohla zvednout soutěž Czech IoT Summer Jam 2016, která startuje dnes

  Autor: České Radiokomunikace , e-mail: info@radiokomunikace.cz Přidané: 01.07.2016


Laická veřejnost téměř nemá povědomí o Internetu věcí a jeho využití. Poukazuje na to průzkum, který vznikl ve spolupráci Českých Radiokomunikací (ČRa) a Nielsen Admosphere. Téměř 83 % dotazovaných odpovědělo, že pojem Internet věcí neznají. Obecně lze říci, že Češi očekávají od Internetu věcí zlepšení životní úrovně, především díky tomu, že se v budoucnosti budou i ty nejobyčejnější věci transformovat na tzv. „smart“.


Více o IoT a zejména směrech jeho využití se veřejnost může dozvědět také díky soutěži Czech IoT Summer Jam 2016, kterou ČRa pořádají od 1. července 2016 a která hledá nejlepší aplikace a možnosti využití této technologie.

Přestože pojem Internet věcí aktuálně silně rezonuje v IT a tech komunitě, pro laickou veřejnost je stále neznámý. 83 % dotázaných v průzkumu společnosti Nielsen Admosphere uvedlo, že si nedokáže pod pojmem Internet věcí nic představit. Zajímavostí je, že téměř každý čtvrtý Čech je zřejmě velkým fanouškem katastrofických sci-fi filmů, protože po vysvětlení pojmu Internet věcí vyvstaly u této skupiny obavy o budoucnost lidské civilizace (39 % dotazovaných). Téměř polovina respondentů si od Internetu věcí slibuje zlepšení produktů a služeb. Pozitivněji smýšlející Češi vkládají velká očekávání do věcí z kategorie chytrých domácností (60 %), chytrých automobilů (59 %) a tzv. „wearables“ – nositelných zařízení (39 %).

ČRa už od roku 2015 budují svou síť pro Internet věcí. Tato síť, postavená na technologii LoRa, je od 1. dubna 2016 dostupná ve všech krajských městech Česka. Již dnes, 1. července 2016 startuje soutěž Czech IoT Summer Jam 2016, ve které budou ČRa přijímat nápady a návrhy pro realizace a aplikace v oblasti IoT.

„Poslední měsíce ukázaly, že Internet věcí je oblast s velkým potenciálem a velmi rychle se v ČR rozvíjí. Laická veřejnost o ní zatím nemá dostatek informací, přitom tato technologie přináší řadu možností a výhod nejen pro oblast průmyslu, ale i pro chytrá města, chytré domácnosti a dopravu – tedy místa, která se nás všech bezprostředně dotýkají. Poukázat na výhody a možnosti Internetu věcí by mohla i naše soutěž Czech IoT Summer Jam,“ dodává k výzkumu a soutěži Martin Gebauer, generální ředitel ČRa.

„Nejzajímavější “věcí” na Internetu věcí je, že jeho potenciál v tuto chvíli nikdo nedokáže plně odhadnout. Není totiž jen o technologiích, ale otevírá možnosti využití technologií pro účely, na které zatím nikdo ani nepomyslel. To je i jeden z důvodů, proč jsme se připojili k soutěži Czech IoT Summer Jam, která je o nových myšlenkách a nápadech, jak a k čemu Internet věcí využít. Jsme rádi, že soutěžícím budeme moci nabídnout naši pomocnou ruku a zkušenosti s uváděním dobrých nápadů do praxe,“ říká David Kesl, partner oddělení IT poradenství společnosti EY.

„Všudypřítomný Internet věcí bude transformovat naši bezprostřední zkušenost a bude proto zajímavé být přitom. Intel v oblasti Internetu věcí nabízí na vlastní platformě komplexní sadu stavebních bloků, díky nimž lze demonstrovat využití chytrých zařízení od průmyslových aplikací nositelné elektroniky přes maloobchod až po chytré budovy. Podporujeme řadu aktivit, které rozvíjejí ekosystém kolem IoT a tato soutěž mezi ně bezesporu patří,“ uvedl Petr Ulvr, obchodní manažer ze společnosti Intel, která soutěž podporuje.

Soutěž je určená studentům a absolventům vysokých škol s technickým zaměřením, ale i start-upům a firmám, které se oblast IoT zajímají. Soutěžním úkolem je vytvoření prototypu aplikace, která bude zpracovávat data ze sensorů přenášená pomocí technologie LoRa. Soutěžící mohou přijít s vlastními nápady na prostředí i parametry, které chtějí sledovat, České Radiokomunikace vybraná prostředí na základě jejich nápadů osadí sensory. Ty budou umístěné i v rámci provozů partnerů soutěže, například společností REKOLA, Personal Green, soukromých lesů a polí a dalších a budou snímat ukazatele v daném prostředí – například měřit teplotu, vlhkost, detekovat pohyb, mapovat polohu apod.

Soutěžní týmy se do Czech IoT Summer Jam 2016 mohou od 1. července přihlašovat na webové stránce pripoj.me. Na ní najdou informace a možnosti přihlášení vlastních nápadů. Soutěž poběží do konce října, vybrané týmy budou prezentovat své projekty před porotou složenou z managementu Českých Radiokomunikací a zástupců partnerů soutěže, kromě již zmíněných společností Intel a EY také Develict Solutions, Averia a dalších. Vítězný projekt bude na náklady organizátorů uvedený do praxe, vybrané projekty získají i finanční odměnu v řádu desítek tisíc korun. Výzkum provedla společnost Nielsen Admosphere. Cílovou skupinou byla internetová populace starší 15 let. Analýza dat byla uskutečněna na vzorku 507 respondentů.

České Radiokomunikace a.s. (ČRa) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. ČRa disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.


Petra Miterová, Neopublic Porter Novelli


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.06.2016 • Průzkum ČRa: Třetina internetové populace v Česku má televizi připojenou k internetu, nejčastěji lidé sledují v TV YouTube
22.06.2016 • Kiki a Maki opět v jednom týmu, vybojují postup do Ria? Kontinentální pohár poběží živě na O2 Sport
20.06.2016 • Mobilný internet aktívne využíva 68% obyvateľov Slovenska
17.06.2016 • Prima PLAY získala ocenění Nejlepší tabletová aplikace roku
07.06.2016 • Štvrtina obyvateľov je pripojených k pevnému rýchlemu internetu
04.06.2016 • Videopůjčovna Banaxi zahájila spolupráci s T-Mobile Czech Republic

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist