Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 10:13:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Filmová nadace ocenila tři historická dramata

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 06.07.2016


Ve scenáristické soutěži FILMOVÉ NADACE letos zvítězil Marek Epstein, který slavil úspěch i v minulém ročníku. Mezi tři nejlepší projekty z celkem 109 přihlášených rozdělila letos nadace 750 000 Kč. Všechny oceněné scénáře tematicky čerpají z české historie a žánrově jde o dramata. Slavnostní předání šeků od partnerů nadace, kterými jsou Česká televize, energetická skupina RWE a Barrandov Studio, se uskutečnilo na 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.


„Vítězné scénáře potvrzují vysokou kvalitu nastavenou v předchozích ročnících. Tentokrát převážila účast zkušených profesionálů oproti začínajícím tvůrcům. Ze 120 žadatelů jich letos 78 uvedlo, že působí jako scenáristé, dramaturgové, režiséři a spisovatelé. Nadace rozdala úspěšným autorům na odměnách již přes osm milionů korun,“ sdělil Petr Tichý, předseda správní rady FILMOVÉ NADACE a generální ředitel Barrandov Studio.

Nadace letos vstoupila do své jedenácté sezony. Za toto období došlo k filmové realizaci sedmi podpořených scénářů. Všechny snímky si získaly přízeň diváků a bodovaly na tuzemské i zahraniční scéně. „V loňském i letošním roce nám dělají mimořádnou radost filmy Domácí péče a Kobry a užovky. Ten první je více úspěšný na mnoha zahraničních festivalech, ten druhý je nejlepším tuzemským snímkem roku 2015,“ připomněl Martin Chalupský, člen správní rady FILMOVÉ NADACE a ředitel komunikace RWE v ČR, a zároveň ujistil: „Projekt energie českého filmu stejně jako podpora nadace budou pokračovat pod novou značkou innogy, kterou jsme představili právě symbolicky v Karlových Varech. Film k nám prostě patří a jeho podporu budeme nyní rozvíjet jako innogy.“

Letos v říjnu dorazí do kin další film natočený podle scénáře oceněného nadací. Bude to hořká komedie ze života s názvem Instalatér z Tuchlovic v režii Tomáše Vorla. „Příští rok se diváci mohou těšit na snímek Monstrum režiséra Viktora Polesného, který uvede Česká televize. Další filmy natáčené podle scénářů ohodnocených nadací se nacházejí v různých fázích vývoje. Jako koproducent stojíme také za chystaným snímkem Dezertér z trilogie Zahradnictví v režii Jana Hřebejka,“ informovala Helena Uldrichová, vedoucí Filmového centra České televize.

„Tatar Marka Epsteina je psychologickým dramatem odehrávajícím se na pozadí velkých dějinných událostí srpna 1968. Propojuje nadčasové lidské příběhy s historickou realitou,“ uvedl k letošnímu vítěznému námětu Ivo Mathé, předseda výboru nadace, a přidal popis dalších oceněných scénářů: „Kristina Dufková v Dobré hodině rozvíjí jeden z vedlejších motivů románu Babička Boženy Němcové, zatímco Kryštof od Kristiána Sudy je střípkem ze smutné části naší poválečné historie, avšak pravdivým a ideologicky nezkresleným.“

O spolupráci při realizaci oceněných projektů jsou připraveni jednat zástupci RWE, České televize a Barrandov Studio. Při předávání grantů vítězům výběrového řízení vyhlásila FILMOVÁ NADACE soutěž pro rok 2017 opět v kategorii „Literární příprava celovečerních hraných filmů – dosud nerealizovaný scénář“. Termínem uzávěrky přihlášek je 28. únor 2017.

Více informací o pravidlech pro poskytování nadačních příspěvků i podrobné podmínky pro zasílání prací jsou dostupné na www.filmovanadace.cz.


Zdroj: Česká televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.07.2016 • Oficiální ozvěny MFF Karlovy Vary představí v Praze a Brně výběr z festivalového programu
04.07.2016 • Punkový návrat do Cannes i svět pohledem autistů
04.07.2016 • Francouzská star Jean Reno natočí v Čechách dobrodružný velkofilm
03.07.2016 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR dňa 1. 7. 2016
01.07.2016 • Nový film, dokument i skečový pořad na festivalu v Karlových Varech
01.07.2016 • Pražské filmové léto nabídne i letos úspěšné filmy uplynulé sezóny za 40 Kč, oblíbená přehlídka se letos opět dočká své odnože v Brně a Hradci Králové

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist