Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 12:28:39   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Celovečerní filmy na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 19.07.2016


Prima ZOOM vám přináší dva zajímavé filmy na pozdní středeční večery. Dopřejte si v létě pravdivé příběhy. Vezmeme vás na vrtnou plošinu doprostřed Severního moře, kde půjde o život. A pak vás vtáhneme do ilegálních aktivit v hlubinách internetu. Kde jsou hranice? 20. 7. – Zkáza plošiny Piper Alpha, 27. 7. – Do hloubky webu.


Reálná dramata na Prima ZOOM:

20. 7. 2016, 22.20 hod. – Zkáza plošiny Piper Alpha
27. 7. 2016, 22.20 hod. – Do hloubky webu


Zkáza plošiny Piper Alpha (opakování v sobotu 23. 7. v 15.50)

V červenci 1988 došlo v Severním moři na vrtné plošině Piper Alpha k tragické události, která se stala nejhorší a nejvražednější ropnou katastrofou mimo pevninu. Zahynulo 167 lidí. Přežilo pouze 61 šťastlivců. Dojemné výpovědi, archivní záběry a dramatické rekonstrukce v dokumentárním filmu Zkáza plošiny Piper Alpha odhalují, jak se přeživším navzdory vší pravděpodobnosti podařilo uniknout peklu v plamenech. Dokonce i těm, kteří museli skočit z padesátimetrové přistávací plošiny pro vrtulník do rozbouřeného moře.


Do hloubky webu (repríza v sobotu 30. 7. v 15.50)

Zamíříme do New Yorku, kde 13. ledna 2015 začalo soudní líčení se „šéfem“ Silk Road, což je černý trh v oblasti internetu, zvaného „hluboký web“. Jako trest hrozilo 30 let až doživotí. Hluboký web je všechen neindexovaný obsah – jsou to bankovní data, kódy vlád, společností, univerzit. V létě 2011 se objevila reklama na Silk Road, kde se dalo sehnat vše, především drogy. Asi 13 000 položek obsahovalo např. drogy, falešné doklady, nebo dokonce vraždu na objednání. Trh měl být anonymní díky technologii Tor a platidlu Bitcoin, ale dlouho to tak nezůstalo. Také to dlouho vypadalo, že web a trh založila a vedla komunita, ale později se objevil jeden administrátor, který zvolil přezdívku Strašný pirát Roberts. Ten přispíval do diskuzí, podporoval návštěvníky apod. Nakonec poskytl rozhovor, kde byl pochopitelně velmi tajnůstkářský a sebe označil až za nástupce administrátora. Prvotní myšlenkou byl anonymní trh, poté snížení násilí při prodeji drog – takto mohl drogy nakoupit kdokoliv a snadno. Před 25 lety se v okolí San Francisca scházeli hekři, matematikové a kryptoanarchisté, přezdívaní šifropunkové. Už jim se nelíbilo, že cokoli v elektronické podobě si vláda nárokovala, mohla zkontrolovat a využít. Vznikly první šifrovací nástroje, které měly zajistit anonymitu a anonymní výměnu informací. V srpnu 2012 jely obchody Silk Road naplno, tento černý trh uzavřely protidrogový úřad a ministerstvo spravedlnosti. V říjnu 2013 se objevila žaloba, padlo také jméno Ross Ulbricht.

Ross vyrostl v běžné rodině střední třídy, měl sestru a rodiče pronajímali nemovitosti na pobřeží Kostariky. Byl nadaný matematik a snadno získával stipendia. Po škole začal podnikat, otevřel si antikvariát, jehož část zisku šla na městský program pro mládež a zbylé knihy do věznic na podporu gramotnosti. Obchod ale nefungoval, a tak se rozhodl pro změnu. Napsal, že chce použít ekonomickou teorii ke zničení nátlaku a agrese. Také že vytvoří ekonomickou simulaci, aby měli lidé zkušenost s tím, jak by vypadal život ve světě bez systematického využívání síly. Od r. 2010 žil u sestry v Austrálii, později se vrátil a byl nezaměstnaný. Už když se stěhoval zpět, Silk Road existovala a stabilně rostla. Dostala se do hledáčku úřadů, vznikly speciální skupiny, které pátraly po jakýchkoli podstatných informacích. Někteří prodejci byli nalezeni a vyslechnuti, dokonce se podařilo vypátrat jednoho administrátora. Strašný pirát Roberts využil kontaktů na Silk Road a objednal si jeho smrt, než něco vyzradí. Vražda byla ale jen zinscenovaná, Roberts zaplatil Bitcoiny. V červnu 2013 se Ross přestěhoval, začal si říkat Joshua Terrey. Jeden agent dokázal v té době vypátrat starý e-mail, který pocházel z pevné adresy a dovedl ho ke jménu Rosse Ulbrichta. Následně byla zabavena jedna zásilka, která obsahovala falešné doklady pro Rosse. Ty mu donesli, on popřel, že by byly jeho, a agenti zase odešli. Ross se tak stal hlavním podezřelým. Do systému se zatím naboural další agent, který se dostal až na pozici administrátora. Rosse oslovil, a když mu šel odpovědět z veřejné wifi v blízké knihovně, na místě ho při činu, nalogovaného do Silk Road, zatkli. Rodina sehnala přes milion dolarů jako kauci, ale ta byla kvůli údajné vraždě na objednávku zamítnuta. Této vraždě nikdo nevěří, spíše je reálnější tvrzení, že ji zinscenoval nějaký agent. Také je možné, že účet Strašného piráta Robertse používalo více lidí. Jak to všechno bylo?

Zadívejte se na Prima ZOOM.


Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.07.2016 • Arena Sport získala nové športové práva, iné predĺžila
17.07.2016 • Užívejte si světa s Prima ZOOM v 29. týdnu
14.07.2016 • Prima COOL ve spolupráci s ESL odvysílala rekordní turnaj v Counter-Strike: Global Offensive
12.07.2016 • Dajto prinesie napínavé súboje z prestížnej Ligy majstrov!
12.07.2016 • Atraktivní přátelské fotbalové zápasy na stanici Sport1
10.07.2016 • Letní dokumentární podívaná na Prima ZOOM ve 28. týdnu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist