Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 09:52:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Internet a IPTV | Články
 

Dostupnosť internetu vo vlakoch na Slovensku

  Autor: RÚ SK , e-mail: info@teleoff.gov.sk Přidané: 26.07.2016


Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) zisťoval dostupnosť prístupu k internetu a k ďalším elektronickým komunikačným službám vo vlakoch na Slovensku. Vykonané merania preukázali, že steny železničných vozňov spôsobujú pomerne veľký útlm signálov mobilných sietí.


Pokrytie vnútorných priestorov železničných vozňov signálom je možné riešiť použitím opakovačov (alebo tzv. pikobuniek) na zosilnenie signálu alebo poskytnutím pripojenia prostredníctvom WiFi pre cestujúcich. RÚ požiadal poskytovateľov osobnej dopravy na železnici o vyjadrenie, ako toto riešia alebo plánujú riešiť.

Poskytovatelia osobnej dopravy na železnici spoločnosti Arriva vlaky, LEO Express, RegioJet a Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informovali RÚ, že vychádzajú v ústrety cestujúcim a poskytujú im bezplatné pripojenie prostredníctvom WiFi. Pripojenie pre poskytovateľov osobnej dopravy na železnici zabezpečujú mobilní operátori.

Český telekomunikačný úrad (ČTÚ) vykonal meranie útlmu stien železničných vozňov pre signály mobilných sietí. ČTÚ detailne testoval 9 najpoužívanejších typov železničných vozňov. Podľa výsledkov meraní steny železničných vozňov spôsobujú pomerne veľký útlm signálov mobilných sietí, čo môže až znemožniť používanie služieb poskytovaných prostredníctvom sietí mobilných operátorov. Staršie typy vozňov prepúšťajú signál lepšie, ako zmodernizované alebo nové typy.

RÚ požiadal Dopravný úrad o stanovisko, či je vzhľadom na používané vozne, možné výsledky meraní využiť aj na území Slovenska. Podľa vyjadrenia Dopravného úradu je výsledky týchto meraní možné využiť aj na území Slovenska. RÚ z tohto dôvodu a z dôvodu šetrenia výdavkov nevykonal vlastné meranie a využil výsledky meraní ČTÚ.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Arriva vlaky, spoločnosť získava externé pripojenie prostredníctvom sady HSPA/LTE modemov a využíva pokrytie viacerých mobilných operátorov súčasne, čím je teoreticky zaistená dostatočná priepustnosť spojenia aj pre využívanie služieb typu VoIP (hlas prostredníctvom IP protokolu).

RegioJet informoval RÚ, že v ich vlakoch používa železničné vozne s dostatočným podielom sklenených a priepustných plôch a nezaznamenali väčšie problémy cestujúcich s príjmom mobilného hlasového a dátového signálu mobilných operátorov. Okrem toho poskytujú bezplatné WiFi pripojenie, ktoré nedávno upgradovali a je silnejšie a stabilnejšie. Na Slovensku aktuálne evidujú v priemere cca 5 GB stiahnutých dát denne prepočítaných na jeden železničný vozeň.

ZSSK informovala, že vozne, ktoré meral ČTÚ nevlastní. Na Slovensku jazdia len vybrané typy vo vlakoch, ktoré sú zostavené z vozňov Českých dráh. ZSSK v súčasnosti disponuje so 140 železničnými vozňami s WiFi. Majú 2 alebo 3 uplinky na vozeň. Výnimkou, kde WiFi nie je, sú nočné vlaky. V bežný pracovný deň sa cestujúci pripájajú na 7 až 9 tisíc zariadeniach. Cestujúci si môžu nájsť presné informácie o vozňoch s WiFi pripojením na webe spoločnosti. ZSSK okrem toho informovala, že v spolupráci so spoločnosťou Slovak Telekom, a.s. testovali využívanie opakovačov na zosilnenie signálu mobilnej siete vo vlakoch ZSSK.


V Bratislave 26. júla 2016, Ing. Roman Vavro, tlačový hovorca, Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.07.2016 • Divácká anketa Primy: HbbTV sledují v průměru 2 diváci
25.07.2016 • Telekom pokryl LTE sietou uz 80,5 percent populacie Slovenska
14.07.2016 • O2 Sport se změní na O2 TV Sport
01.07.2016 • Průzkum ČRa: 8 z 10 Čechů nikdy neslyšelo pojem Internet věcí. Povědomí o IoT by mohla zvednout soutěž Czech IoT Summer Jam 2016, která startuje dnes
23.06.2016 • Průzkum ČRa: Třetina internetové populace v Česku má televizi připojenou k internetu, nejčastěji lidé sledují v TV YouTube
22.06.2016 • Kiki a Maki opět v jednom týmu, vybojují postup do Ria? Kontinentální pohár poběží živě na O2 Sport

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist