Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 03:26:27   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Od pásma Ku k pásmu Ka - větší šířka pásma pro satelitní televizi

  Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 05.08.2016



V současnosti se na všech satelitních pozicích zatím využívají pro televizní vysílání z v Evropě obvyklé kmitočty od 10,7 GHz do 12,75 GHz v pásmu Ku. V budoucnosti větší kapacitu nabídnou kanály v pásmu Ka od 17,7 GHz do 22,2 GHz.


Probíhající přechod veškerého satelitního vysílání na televizi s vysokým rozlišením (HDTV) se postupně dotkne všech, tedy i lokálních programů nebo vysoce specializovaných tematických stanic. A půjde to dále: např. už dnes Pearl TV - prezentační kanál elektronického zásilkového domu, nebo Fashion TV dokonce vysílají v rozlišení UHD (Ultra HD).

Avšak i s nejefektivnějším kódováním potřebuje UHD TV s rozlišením 4K cca čtyřnásobnou šířku pásma oproti "normální" HD TV - a to je opět čtyřnásobek dřívějšího rozlišení ve standardu PAL. A to chtějí další, nové stanice vysílat své programy, i když už současná nabídka stanic je pro mnoho diváků "přítěží".

Aktuálně je v Evropě pro přímý satelitní televizní příjem DTH užívané pásmo Ku s přijímacími kmitočty od 10,7 do 12,75 GHz, které je i přes technické triky (např. vícenásobné obsazení kmitočtů s horizontální a vertikální polarizací) už "plné".
Úplný přechod skutečně všech stanic na HDTV proto není uskutečnitelný, budoucí přesun na 4K, nebo dokonce na 8K - UHD TV tím spíše.


Větší šířka pásma pro UHD

Jako řešení se nabízí zdvojnásobení satelitních kmitočtů, neboť pásmo Ka od od 17,7 GHz do 22,2 GHz sice neumožňuje čtyřnásobnou, avšak alespoň dvojnásobnou šířku pásma.

Přijímací technika by se ale proto měla výrazně uzpůsobit: díky vyššímu kmitočtu se sice dá vysílání lépe směrovat do úzkých svazků, avšak útlum na trase obzvláště při špatném počasí je také výrazně vyšší. Anténní díly, tedy LNC a parabola, také musí být přesnější než dosud vyráběné.

Ani nynější satelitní příjem nemůže být nadále plně využíván, ačkoliv ten skutečně zpracovává stejně jen signál ze směšovače na nižším kmitočtu. Zde by se tedy mělo učinit ještě hodně práce, dříve než toto kmitočtové pásma bude významné pro veřejnost.
Pro amatéry to nyní už může být zajímavé, přijímat v tomto ještě exotickém kmitočtovém pásmu televizní vysílání.


Možnosti příjmu

V pásmu Ka už existuje několik televizních přenosových kanálů, které je ovšem možné přijímat ve střední Evropě jen velmi těžko - kvůli malé zóně ozáření (Footprint) satelitního vysílání v pásmu Ka. K tomu lze připočíst distribuční trasy a internetové poskytovatele pomocí satelitu. Toto vysílání lze sice vyhodnotit jako signál, avšak je využitelný jen pro klienty příslušného poskytovatele programu.

Jako první televizní stanice, zahájil irský vysílatel RTE před čtyřmi lety šíření všech svých programů na satelitu Eutelsat Ka-Sat 9A na orbitální pozici 9° východně. To je ovšem svazek s úzkou zónou ozáření (Spotbeam), který ve střední Evropě není možné přijímat: na jedné straně je zbývající úroveň signálu příliš nízká, na druhé straně jsou kmitočty už obsazeny jinými svazky (Beam), které překrývají signál určený pro Irsko.

Pracovní skupina "Dr. Dish" podle /1/ (od minuty 12) se pokusila přijímat úzký irský svazek (Spotbeam) s anténou o průměru 13 metrů pro pásmo Ka na pozemní stanici DLR ve Weilheimu (Horní Bavorsko), avšak neuspěli ani s touto velkou parabolou.


Vysoce směrový paprsek (Spotbeam)

Transponder tohoto satelitu většinou využívají poskytovatelé internetu. Proto je k dostání LNC za zajímavou cenu pro spotřebitele už od 40 eur, např. model White Ka značky Inverto.

Ten však přijímá jen přesně tu část pásma Ka, tedy od 19,7 GHz do 20,2 GHz, na které je realizováno zmínění vysílání RTE pro Irsko. Pro první experimenty je však jistou možností, kdežto cena profesionálních LNC se rychle vyšplhá na desetinásobek až dvacetinásobek.

Televizní vysílání ve střední Evropě tím nelze přijímat, poněvadž vedle kmitočtu není vhodná polarizace: model White Ka přijímá signál s kruhovou (cirkulární) polarizací, kdežto námi přijímaný televizní program je vysílán lineárně polarizovaný. Existuje ovšem LNC pro pásmo Ka s přijímacími kmitočty vhodnými pro televizní vysílání s cenou pod 200 eur.

Feed v pásmu Ka není součástí LNC, nýbrž se musí koupit zvlášť. Feed v pásmu Ka má však vnější rozměry - v důsledku poloviční vlnové délky - kompaktní. Proto je velmi vhodná trychtýřová anténa 24 GHz pro amatérské aplikace, třebaže se vyznačuje obdélníkovým průřezem a montážní materiál pro satelitní instalaci obvykle předpokládá kruhovou přírubu.

Přepínač polarizační roviny, který je známý z konvertorů LNC pro pásmo Ku, bychom také hledali marně. Ani v pásmu Ka žádný LNC nepřijímá šířku pásma větší než 1 GHz, Tudíž k pokrytí celého pásma Ka je potřebných několik LNC - nebo model s přepínáním, který je ale stále velmi drahou raritou.


Nákladná přijímací technika

Parabolická anténa vhodná pro pásmo Ku se nedá vždy využít pro pásmo Ka, protože musí - jak již bylo uvedeno - pracovat přesněji. Plastové zboží se začleněným kovovým pletivem tady nebude fungovat.

Stabilní parabolickou anténu z kovu od značkových výrobců např. Kathrein - s příslušným jiným montážním materiálem - lze však použít. Požadavky na velikost paraboly jsou mírné, průměr od 70 cm do 90 cm by měl stačit.

Parabolická anténa kvůli směrovějšímu svazku signálu však musí být přesněji seřízena. Obyčejné otočné paraboly k přejíždění na různé satelitní pozice proto nejsou pro pásmo Ka vhodné.

Příjem je také závislejší na počasí, snížení úrovně signálu při silném dešti se tudíž projeví výrazněji. Příjem silně ruší i dešťové kapky a sníh na parabolické anténě nebo LNC; které často nestačí jen setřít, aby problém byl vyřešen.

Na straně přijímače je někdy problémem jiné kódování satelitního signálu Ka: na některých satelitech se využívá nižší přenosová rychlost Symbol Rate (SR), jsou tedy úzkopásmovější, a s vyšší nosnou frekvencí. Např. orbitální pozice 7° východně a 16° východně nabízí televizní signál s docela dobrou úrovní.

V tomto případě rychle nastupuje nynější standardní receiver se svým AFC a jen podmíněně kmitočtově stabilní LNC. Tyto využívají dielektrický rezonátor (DRO) a jsou nevhodné pro úzkopásmové, jednotlivé nosné (SCPC), které se nyní často nachází v pásmu Ka.

Dnešní užívané přijímače jsou však naopak projektovány na více nosných (MCPC), jako je obvyklé u televizního vysílání v pásmu Ku. Lepší jsou PLL LNC, avšak stojí mnohonásobně více (nad 1000 eur).


Transceiver pro internet

Internetové služby se satelitní podporou potřebují dokonce vysílací/přijímací jednotky místo pouhého přijímače LNC. Ty nelze koupit jednotlivě, neboť bez smlouvy s poskytovatelem stejně není možný žádný přístup k vysílání. Pro profesionální nároky lze získat mobilní satelitní transceiver jako kufříkové řešení včetně parabolické antény (viz /2/).

Na straně přijímače jsou pro experimenty ve výhodě řešení s počítačem PC. Mohou být provozovány pomocí tzv. softwarového Blindscan a manuálního nastavení, kdežto běžný satelitní přijímač postupuje podle kanálového rastru. K flexibilním výjimkám patří reciever Dreambox s alternativním softwarem.


Výhled

Je pravděpodobné, že v budoucnu se bude využívat pro přímé televizní vysílání v pásmu Ka více nosných, jako je nyní běžné v pásmu Ku. Náklady na potřebné přijímací vybavení při adekvátních počtech kusů budou pak srovnatelné se současnými cenami. I využití přijímaných signálů s jednoduchým vybavením bude pak velmi nízké.

Celkově se však již dnes vysílá na téměř všech obvyklých pozicích v pásmu Ka, včetně klasické pozice družice Astra 1 (19° východně): tam je aktivní satelit Astra 1L, který byl vypuštěn v roce 2007.

Jeho zóna ozáření (Footprint) sice dobře pokrývá Evropu, ale s jeho vysílacím pásmem od 18,2 GHz do 19,2 GHz je opět potřebný jiný LNC. Vedle kódovaných programů lze aktuálně najít jen dva volně přijímatelné (FTA) programy na obou transponderech Ka. Pro srovnání: v pásmu Ku na stejném satelitu může být aktivních až 29 transponderů.

Kdo by chtěl přijímat satelitní televizní signál v pásmu Ka, potřebuje oproti současnému běžnému vybavení o něco dražší přijímací zařízení. Amatéři, kteří jsou aktivní v amatérském pásmu 24 GHz, mají výhodu - mohou využít tuto parabolu a zkusit experimentovat s příjmem v pásmu Ka.


Literatura:

/1/ Dr. Dish magazín, číslo 20 ze dne 31. 3. 2014 (Dr. Dish Magazin, Folge 20 vom 31. 3. 2014); www.youtube.com/watch?v=c_I-Z0sKbvw

/2/ ViaSat: Zařízení pro satelitní internet z kufru (Satelliten-Internet-Anlage aus dem Koffer): www.youtube.com/watch?v=ZpKL393d6EI

/3/ Riegler, T: Pásmo Ka, Vydavatelství pro techniku a řemesla (Das Ka-Band, Verlag für Technik und Handwerk), Baden Baden 2014


S využitím zdroje: Dipl. Ing. Wolf-Dieter Roth - DL2MCD, Funkamateur, č. 7/2016, s. 614 až 615, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.05.2016 • EVOLVEO Omega T2 - multimediální HD DVB-T2 rekordér s podporou H.265/HEVC
16.04.2016 • Chystáte se kupovat novou televizi DVB-T2? Buďte obezřetní
06.04.2016 • Seznamte se: Satelitní přijímač pro abonenty FLIX TV [ 1 ]
02.04.2016 • Den internetu "z oblaků" u nás Den ptactva jen tak brzy nenahradí...
01.04.2016 • Psali jsme na Apríla: 1. 4. 2016 - den internetu "z oblaků" [ 2 ]
27.09.2015 • Sky přechází na transpondery DVB-S2 - příjem jen s receivery HD

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist