Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 17:01:35   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Evropská příroda na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 14.09.2016


Okouzlíme vás rozmanitými přírodními krásami evropského kontinentu – ať už to budou blízké břehy Dunaje u našich sousedů, nespoutaná příroda na pomezí moře a pevniny v magických Benátkách nebo úžasná oblast mezi Španělskem a Portugalskem. Poznejte blízké i vzdálenější lokality, které vás nadchnou. Prima ZOOM je váš tip na výlet.


V Evropě je krásně:

14. 9. 2016, 21.10 hod. – Slunné břehy Dunaje
21. 9. 2016, 21.15 hod. – Iberská přírodní hranice
28. 9. 2016, 21.10 hod. – Divoké Benátky


Slunné břehy Dunaje (opakování v sobotu 17. 9. ve 14.50)

Region Wachau je považován za jeden z nejkrásnějších v Evropě. Podnebí je zde mírné a sluncem často zalitá oblast je vhodná pro živočichy, kteří běžně žijí ve Středomoří. Světoznámý region Wachau se táhne v délce 30 kilometrů. Tento dokument zachycuje přírodu v okolí Dunaje, protékajícího tímto územím Rakouska. V zimním období je vše pokryto sněhovou námrazou. Na jaře se k břehům vrací život, rozkvétají první jarní květiny, probouzí se hmyz a další živočichové. Wachau je světoznámý svými vinicemi a také ovocnými sady, ve kterých rostou meruňky a třešně. V této slunné teplé oblasti žije mnoho druhů plazů, kteří mají rádi teplo. Užovka stromová se probouzí v dubnu, není jedovatá, ale dokáže lézt po stromech a spolknout celá ptačí vejce, která později stráví. Daří se zde i ještěrkám a mezi teplými kameny žijí štíři. Kudlanka nábožná, která potřebuje středomořské teplo, se zde také usadila. Běžník žijící na loukách dokáže měnit své zbarvení přesunem pigmentů ve svém těle. Ježci vycházejí na lov za soumraku a svou kořist dokážou vycítit, takže ani nenápadné kudlanky nejsou v bezpečí. Ve Wachau také žijí sysli a vydry. Voda a teplo tvoří ráj i pro mnoho hmyzu a všechny živočichy, kteří se jím živí. Do rakouských řek se díky říční a námořní dopravě dostávají jikry jiných druhů ryb. Z břehů Dunaje se podíváme i na jeho dno, kde žijí například candát, sumec velký či visa velká.


Iberská přírodní hranice (repríza v sobotu 24. 9. ve 14.35)

Mezinárodní park Tagus je chráněnou přírodní oblastí mezi Španělskem a Portugalskem. Je to místo natolik bohaté na život, že na jeho území žije více zvířat a roste více rostlin než v celých mnohých evropských státech. Není divu, že tato oblast byla vyhlášena vůbec prvním přírodním parkem v celé Evropě. Prozkoumejte s námi ekologické rozdíly mezi španělskými a portugalskými břehy rozdělenými řekou Tagus. A staňte se svědky toho, jak zvířata od starověku překračují ohromnou říční hranici a přirozeně se mísí s populací z druhé strany. Připravte se na velkolepý karneval Matky přírody!


Divoké Benátky (nestíháte?, koukněte v sobotu 1. 10. od 14.55)

Italské Benátky jsou městem na vodě, vyrostly na písku v laguně mezi pevninou a mořem. Denně navštíví historické památky města na 50 000 turistů. Skryté jim zůstanou jiné Benátky, v nichž žijí zvířata ve volné přírodě. Ve městě i okolí jsou největší mokřady Středomoří o rozloze 550 kilometrů čtverečních. Benátská laguna je labyrintem neobydlených ostrovů porostlých vegetací, které nevadí slaná voda, kanálů a písčitých břehů. Dvakrát denně v laguně nastává příliv a odliv a výška hladiny se mění až o 60 centimetrů. Během bouří pohlcuje voda z moře mokřiny zcela, což ohrožuje hnízdící ptactvo. Na podzim nastávají vysoké přílivy a voda proniká do města. Laguna je nejsevernějším domovem plameňáků v Evropě, žijí zde nebo sem přilétají hnízdit jespáci, kormoráni, rybáci, ústřičníci, ledňáčci a další ptactvo. Neobydlené budovy na ostrovech si oblíbily poštolky. Ve městě pokrývají zdi a piloty slávky, množí se tu i neoblíbení potkani, kteří se stávají kořistí kuny skalní. Žijí tu nutrie a největším predátorem je liška, která si ráda smlsne na ptačích vejcích. Zahrady města jsou útočištěm malých živočichů, jako jsou gekoni a žáby. Na okraji laguny sídlí rybářství, v nichž po staletí pracují stejné rodiny. Ryby našly svůj domov dokonce i ve frekventovaných kanálech města.

U nás v Evropě a na Prima ZOOM je krásně.


Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.09.2016 • Co je druhým olympijským vrcholem, kterého Lukáš Krpálek nikdy nedosáhne? Odhalí dnes Zlatý muž z Ria
15.09.2016 • Česká televize startuje přípravy na další ročník Eurovision Song Contest
13.09.2016 • Pevnost Boyard – 3. díl v sobotu 17. 9. na TV Prima
13.09.2016 • Rádio Devín na cestách
13.09.2016 • V šedesáti se začaly učit základy baletu - Česká labuť dnes v premiéře na ČT2
12.09.2016 • Tvoja tvár znie povedome opäť na čele diváckeho záujmu!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist