Giro di Lombardia na Eurosportu
Autor: Media:List , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 01.10.2016
Giro di Lombardia – oficiálně Il Lombardia a česky Okolo Lombardie – je posledním letošním cyklistickým Monumentem a zároveň posledním závodem kalendáře UCI World Tour. Tzv. Classica delle foglie morte (Klasika padlých listů) se letos jede 1. října. Přenos závodu Okolo Lombardie začíná v sobotu 1. října v 15:45 na programu Eurosport 1, komentuje Štěpán Straka.


Okolo Lombardie se jelo poprvé už v roce 1905, závod má tedy více než stoletou tradici. U jeho začátků stál sportovní novinář Tullo Morgagni. Loňský ročník vyhrál domácí Vincenzo Nibali, nejúspěšnějším v historii je jeho krajan a pětinásobný vítěz Fausto Coppi. V listině vítězů najdeme nejslavnější cyklistická jména, např. Eddy Merckx, Bernard Hinault, Francesco Moser, Tony Rominger, Felice Gimondi.

Celkem 68 ročníků vyhráli domácí Italové, sedm závodníků vyhrálo na silnicích Lombardie poté, co se stali mistry světa. Okolo Lombardie je společně s Giro d'Italia a dalšímMonumentem Milán – San Remo nazýván „italským treblem“. Jen dva závodníci ho dokázali vybojovat a vyhrát všechny tři závody v jednom roce – Fausto Coppi a Eddy Merckx.

Trať závodu se každoročně mění, první ročník měl start i cíl v Miláně, loňský se jel z Bergama do Coma, letos se cyklisté vydají opačným směrem. Tradičně ale na trase čeká cyklisty stoupání na Madonna del Ghisallo (754 m. n. m.), ještě vyšší je vrchol Valcava (1336 m. n. m.). V předběžné startovní listině je pět českých cyklistů – König, Kreuziger, Štybar, Vakoč a Hirt.

Přenos závodu Okolo Lombardie začíná v sobotu 1. října v 15:45 na programu Eurosport 1, komentuje Štěpán Straka.


Vít Rosenbaum, Media:List

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/23775/giro-di-lombardia-na-eurosportu/