Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 23:59:13   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Nový celovečerní dokument Miroslava Janka Normální autistický film vstupuje do kin

  Autor: 2media.cz , e-mail: info@2media.cz Přidané: 24.10.2016


Premiérou 9. listopadu v pražském Kině Pilotů vstoupí do českých kin pozoruhodný film Miroslava Janka Normální autistický film. Přední český dokumentarista s unikátním autorským viděním v něm zachytil normální život pohledem pěti normálních dětí, které ovšem společnost opatřila nálepkou „autista“ – Lukáše, Denisy, Majdy, Marjamky a jejího brášky Ahmeda.


Kdo jsou protagonisté Normálního autistického filmu?

Upřímný, přemýšlivý Lukáš má osobitý smysl pro humor, miluje film a píše vlastní scénáře.

Klavírní virtuos Denis dokáže zahrát náročné skladby vážné hudby, je nesmírně inteligentní a sečtělý. Malého prince zbožňuje natolik, že se k němu neustále vrací.

Majda zase ráda rapuje, a jelikož se ničeho neostýchá, okolní svět ve svých textech obnažuje s odzbrojující přesností.

Marjamka dokáže vyprávět dlouhé příběhy v angličtině, její neúnavný bráška Ahmed je zase neobyčejně přátelský….


Vzkaz, který autor Miroslav Janek prostřednictvím záběrů ze života těchto pěti obdivuhodných dětí posílá společnosti, nám, neurotypickým osobám, je jasný: „Přestaňme fenomén autismu jednou provždy vnímat jako lékařskou diagnózu a pokusme se mu porozumět jako fascinujícímu, byť často jen obtížně rozluštitelnému způsobu myšlení. Neboť kdo má určit, co je normální: žít ve spěchu a stresu a přehlížet absurdity moderní doby, nebo spíš ve světě toužebně hledat řád, ticho a klid, tedy podmínky, které kdysi bývaly normou?“

„Když jsme téměř před třemi lety práce na tomto filmu zahajovali, měli jsme jen omezenou představu o tom, jak bude film vypadat. Je nesmírně zajímavé vidět, jak se původní vágní idea díky citlivosti a zkušenostem Miroslava Janka mění ve výsledek, o který jeví zájem festivaly z celého světa,“ dodává producent filmu Jan Macola, z produkční společnosti Mimesis Film.

Normální autistický film bude uveden na 20. Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava (25. – 30. 10.) a v hlavní soutěži 59. Mezinárodního festivalu dokumentárních a animovaných filmů v Lipsku (DOK Leipzig, 31. 10 – 6. 11.). V Lipsku se představí ve společnosti celkem 179 filmů a 6 interaktivních projektů z celého světa, pod nimiž jsou podepsáni uznávaní tvůrci – vedle Miroslava Janka například Vitaly Mansky, Sergei Loznitsa, Heidi Specogna, Serhiy Bukovsky nebo Valeria Bruni Tedeschi.

Letos v létě Normální autistický film reprezentovat Českou republiku v oficiální soutěži dokumentárních filmů na MFF Karlovy Vary a dočkal se mimořádně příznivého přijetí u diváků i kritiky. Například Alissa Simon, filmová kritička Variety, jednoho z nejvýznamnějších a nejčtenějších odborných filmových magazínů na světě, označila Normální autistický film za řemeslně dokonalý, zasvěcený a poučný portrét pěti mladých lidí s Aspergerovým syndromem, který rozhodně stojí za zhlédnutí.


Miroslav Janek

Miroslav Janek (1954, Náchod) začínal jako amatérský filmař. V roce 1980 emigroval do USA, kde spolupracoval s řadou dokumentaristů (mj. Godfreym Reggiem). Od poloviny 90. let znovu pracuje ve své vlasti. Velký úspěch měl jeho snímek o fotografujících nevidomých dětech Nespatřené (1996 – Cena za nejlepší dokumentární film ex aequo na MFF KV). Z Jankovy rozsáhlé dokumentární tvorby jmenujme na MFF KV uvedené filmy Bitva o život (2000, s R. Vávrou a V. Janečkem), Nachové plachty (2001), Chačipe (2005), Občan Havel (2008), Zpověď Kateryny K. (2008). Karlovarští diváci měli možnost vidět i jeho portréty Drahomíry Vihanové (Umanutá; 2012), Olgy Havlové (Olga; 2014) či Vratislava Brabence (Evangelium podle Brabence; 2014) a dokument Filmová lázeň (2015), natočený k 50. jubileu MFF KV.


Mimesis Film

Mimesis Film je produkční společnost zaměřená na vývoj a výrobu hraných a dokumentárních filmů s mezinárodním přesahem. Mimesis Film založil na jaře 2012 producent Jan Macola, jehož producentský debut Cesta ven (režie: Petr Václav) byl uveden na MFF Cannes v sekci ACID a získal sedm ocenění České filmové a televizní akademie Český lev, včetně ceny za nejlepší film udělovaný producentům filmu. Druhý film Nikdy nejsme sami (režie: Petr Václav) byl vybrán na festival Berlinale do sekce Forum, kde získal diváckou cenu čtenářů deníku Tagsspiegel za nejlepší film sekce. Dalšími filmy společnosti Mimesis Film jsou Zpověď zmizelého (režie: Petr Václav), Na Sever (režie: Natasha Dudinski) a nejnověji Normální autistický film (režie: Miroslav Janek). Od března 2016 společnost Mimesis Film provozuje Kino Pilotů v Praze-Vršovicích.

Oficiální FB společnosti Mimesis Film: https://www.facebook.com/Mimesis-Film-198396376958363/


Simona Andělová, 2media.cz, http://www.facebook.com/2media.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.10.2016 • Sny a touhy Idy Kelarové - v šesti exkluzivních premiérách dokumentu O čo ide Idě
20.10.2016 • Divácký komediální hit Toni Erdmann dnes vstupuje do kin
19.10.2016 • TV Nova a Bauer Media vydávají pokračování speciálu Tvoje tvář má známý hlas
18.10.2016 • KISS boří česká kina
18.10.2016 • Rapl získal nominaci na evropského televizního Oscara
17.10.2016 • Aerofilms hledá 100 porotců, kteří vyberou film do českých kin

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist