SpaceX připravena k opětovnému startu rakety Falcon 9 se satelitem
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 03.11.2016
Společnost SpaceX, která dne 1. 9. 2016 ztratila cenný satelit při explozi na palubě jedné z raket Falcon 9, je zřejmě připravena k návratu do letového provozu. Společnost pro starty raket uvedla, že se podařilo napodobit selhání skladovací nádrže naplněné héliem, což je považováno za příčinu exploze. Satelit Amos-6 vlastněný společností Spacecom byl zničen v ohni.


“Příčina poruchy ještě nebyla potvrzena, avšak pozornost se dále zaměřila na jednu ze tří složených tlakových nádob v nádrži [s kapalným kyslíkem],” informovala společnost SpaceX ve svém novém prohlášení. Pan Gwynn Shotwell, prezident a generální ředitel společnosti, uvedl v říjnu 2016, že společnost se "zaměřila" na pravděpodobné problémy, a vždy prohlašoval, že společnost SpaceX snad v listopadu znovu vypustí raketu a určitě dříve než na konci roku.

Pan Josh Brost, ředitel pro rozvoj vládního byznysu společnosti SpaceX, minulý týden na akci americké astronautické společnosti American Astronautical Society řekl, společnost je připravena k vypuštění rakety Falcon 9 během jednoho měsíce od znovu otevření komplexu pro starty raket 39A (Launch Complex 39A) na mysu Canaveral. “39A je místo, kde se vrátíme k letům na východním pobřeží, doufejme, že to bude do konce tohoto roku,” uvedl.


S využitím zdroje: Chris Forrester, Advanced-television.com, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/23926/spacex-pripravena-k-opetovnemu-startu-rakety-falcon-9-se-satelitem/