Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 10:16:13   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Listopadové dokumentární pochoutky ve 46. týdnu na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 13.11.2016



Proletíme se světem, pochutnáme si, zkusíme zabít Hitlera, poznáte zapomenutá města i nejpodivnější živočichy, odhalíme skutečný příběh o Drákulovi a budete přihlížet souboji Gatese proti Jobsovi. A to zdaleka není všechno – Prima ZOOM nabízí široký výběr.



Dokumentární skvosty pro vás: Letem světem: Velké výpravy směřují za Aztéky; v Planetě jídla se vydáme do druhého nejlidnatějšího města na světě Dillí; Zabijte Hitlera! – celovečerní snímek nabídne další zajímavý pohled na Adolfa Hitlera; poznáte Nejpodivnější živočichy světa; jak se zrodil mýtus o upírovi odpoví Drákula: Skutečný příběh; v Souboji géniů nás tentokrát čeká střet Jobs proti Gatesovi a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.

Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!


14. 11., 20.00 – Letem světem: Velké výpravy (Aztékové a revoluce)

V dnešním dílu Judith Jonesová překročí hranice USA do Mexika a svou cestu povede do země aztéckých dobyvatelů. Touto cestou nás zavede do prehispánského období, ukáže místa, kde vznikalo násilí kvůli vládě, proběhla revoluce a občanské války. Judith nás zavede do státu Chihuahua na místní haciendu. Na počátku 20. století byly rozdíly mezi chudými a bohatými obrovské, a tak revolucionář Pancho Villa vyvolal krvavou mexickou revoluci. Tentokrát zavítáme do koloniálního města Zacatecas. Město se proslavilo, protože zde Španělé před 400 lety objevili stříbro. Judith se podívá také do dolu El Eden, kde v těžkých podmínkách lidé těžili zlato a stříbro. Starobylé město Tula bylo centrem Toltécké říše a dozvíme se zde více o tehdejších principech obětování lidí bohům. Na jezeře Patzcuaro uvidíme tradiční způsob lovu ryb a další zastávkou bude Mexico City. Když Španělé dobývali Mexiko, tak chtěli, aby všichni uctívali jejich boha, a tak zničili místní chrámy. Nedílnou součástí mexické kultury jsou mariachi, kteří zpívají na každém rohu. Poslední zastávkou je Tepotzlan. Mexická žena ukáže, jak se dělají tortily, které jsou základem mexické kuchyně. A na závěr se vydáme s místním mužem k pyramidě postavené v 15. století na počest boha Tepoztecatla.


14. 11., 21.00 – Planeta jídla (Dillí)

Dillí je druhé nejlidnatější město na světě a mísí se zde kultury celé země, což se promítá i do jídla. Bobby Chinn přijíždí do Dillí s rozhodnutím ochutnat všechny místní speciality a začíná se snídaní. Indie je známá hlavně distribucí koření a Bobby se setká s odbornicí na potraviny Gunjan Goelovou, od níž se dozví více i o speciálních neznámých přísadách. Bobby s Gunjan uvaří klasický vegetariánský pokrm a pak navštíví historické památky. Aby se Bobby více dozvěděl o tradičních pokrmech Mughalů, setkává se s historikem a průvodcem po Dillí, Sohailem Hasmim. Bobby zamíří na farmu, kde se pravá mughalská kuchyně připravuje tradičním způsobem a šéfkuchař Virender předvede Bobbymu starodávný pokrm – kuře tandoori. Bobby se pak vrátí do ulic Dillí, kde je rozvinutý pouliční obchod s kvalitním jídlem a od odbornice na jídlo Surekhy Narainové se o trhu i o pokrmech, které ochutnají, dozví více. Bobby navštíví i jeden z nejlepších hotelů v Dillí, kde se vaří kashmirská kuchyně a šéfkuchař Pradeep ukáže Bobbymu jeden z nejslavnějších pokrmů, Rogan Josh. Bobby ještě navštíví hotelovou školu, kam přichází jako hostující kuchař, aby studentům ukázal svůj zdravější postup přípravy indického dezertu. Poslední kuchyní, kterou Bobby navštíví, je ta v hotelu Taj Palace, kde šéfkuchař Rajesh vaří tradiční indická jídla, ale zdravějším způsobem.


15. 11., 20.00 – Zabijte Hitlera!

Celovečerní snímek nabídne další zajímavý pohled na Adolfa Hitlera, který spáchal 30. dubna 1945 ve svém bunkru v Berlíně sebevraždu. Toho dne se mu podařilo, o co se jiní neúspěšně snažili dlouhých dvacet let. Mezi lety 1921 a 1944 došlo k nejméně 30 pokusům o atentát na Vůdce nacistického Německa. Spáchali je dělníci, unionisté, aristokraté, policisté i vysoce postavení armádní důstojníci. Všichni měli stejný cíl: zbavit svět největšího zločince všech dob. Film Zabijte Hitlera! vysvětluje, jak se Vůdci nacistického Německa podařilo přežít všechny smrtící úklady svých odpůrců. A také, jak odlišný mohl být osud mnohých lidí i celé Evropy, kdyby Adolf Hitler neměl z pekla štěstí.


16. 11., 22.00 – Zapomenutá města (Hashima a Gary)

Poslední díl zapomenutých měst nás zavede na ostrov Hashima ležící 15 kilometrů od japonského přístavu Nagasaki. Historie této původně skály sahá do 19. století, kdy bylo pod mořským dnem objeveno ložisko uhlí. Japonská firma Mitsubishi zde zřídila důl, navezla hlušinu, vybudovala ochrannou hráz proti vysokým vlnám a postavila první železobetonové obytné komplexy pro horníky. Za 2. světové války horníci odešli bojovat a na jejich místo nastoupili Číňané a Korejci. Na malém ostrově nebylo místo pro auta, lidé chodili pěšky a domy neměly výtahy. V roce 1959 žilo na Hashimě 5000 lidí a ostrov byl nejhustěji obydleným místem na Zemi. Počátkem 70. let přecházela energetika z uhlí na ropu a v roce 1974 byl důl uzavřen. Horníci našli zaměstnání na pevnině a z Hashimy se stala zakázaná zóna, kterou krok za krokem pohlcují vlny, vítr a slaný vzduch.

Gary v Indianě bylo kdysi nazváno Městem století. Bylo založeno v roce 1906 ocelářskou společností U. S. Steel, která zde vybudovala ocelárny a obytné domy pro vedoucí pracovníky. Dělníci žili v ubytovnách. Postupně přibývala další infrastruktura. Nově postavené nádraží se stalo železničním uzlem Středozápadu. Město, v němž se narodil i Michael Jackson, pulsovalo rušným životem. Nádraží bylo uzavřeno po 2. světové válce, kdy se rozrůstala síť dálnic. Ale město, které mělo největší ocelárny v zemi a v 60. letech 175 000 obyvatel, bylo založeno na sociální nerovnosti a rasismu. Začalo upadat. Vzchopilo se ještě v 70. letech, v době vietnamské války. V 80. letech byly ocelárny automatizovány a potřebovaly o dvě třetiny méně pracovníků. Dnes žije v Gary sice 100 000 obyvatel a ocelárny jsou ještě v provozu, ale výstavní centrum je zcela opuštěné a chátrá.


16. 11., 23.00 – Nedotknutelní: Opojení mocí (Šílený doktor Swango)

Mysleli si, že pro ně zákony neplatí. Napínavý seriál Nedotknutelní: Opojení mocí rekonstruuje příběhy vlivných lidí, kteří spáchali nepředstavitelně hrozné zločiny. Z takzvaných „pilířů společnosti“ se stali obyčejní kriminálníci, kteří navíc zneužili své vysoké postavení. Každá epizoda se zabývá jedním zvráceným případem vlivné osobnosti a jejím pokusem vyhnout se spravedlnosti. Vyšetřovatelé, kteří pomohli dostat tyto provinilce za mříže, objasňují, jak je možné, že provedli něco tak strašného a ještě čekali, že zůstanou Nedotknutelní.


17. 11., 22.00 – Nejpodivnější živočichové světa (Mutanti)

Pták, který pije krev, neúnavný bobr stavitel, vysoká hra veverčích špiónů… překvapivé a šokující chování nejpodivnějších živočichů světa nikde jinde nenajdete! Seriál Nejpodivnější živočichové světa představuje nejbizarnější tvory z království zvířat. Dozvíte se, jak příroda řeší problémy tím, že z divného živočicha udělá ještě podivnější potvůrku: tak jako v případě murény, u které se vyvinula druhá sada zubů, aby vůbec mohla polykat. Uvidíte, jak životní překážky v přírodě způsobují mutace, u nichž platí, že čím jsou zvláštnější, tím jsou lepší. Odhalíte dokonce i to, že některá zvířata se připravují na apokalypsu, jako bobr budující nouzový bunkr. Od Nejpodivnějších živočichů světa, kteří se umí dokonale vyzbrojit a zásobit potravou, se ještě máme co učit!


18. 11., 20.00 – Příběh perlových ostrovů

Příběh perly je plný zvratů a začíná už u samého zrodu civilizace. Magické půvaby a nadpozemská krása této královny drahokamů po staletí svádějí bohaté a mocné z celého světa. Úměrně s touhou po perlách rostl také věhlas ostrova Bahrajn, který je nalezištěm nejkrásnějších kousků na světě. Až do začátku 20. století se muži z Bahrajnu pravidelně vydávali na mořeplavby a hledali poklad v zákoutích Arabského zálivu. Přitom se museli dlouhé měsíce na otevřeném moři potýkat se všemi možnými nebezpečími. Protože se potápěli na jediný nádech, na splnění úkolu měli pouhých pár minut. A tak jejich trofej někdy zůstala skrytá v nitru lastury na dně moře. Příběh perlových ostrovů vypravuje o tom, jak obyvatelé Arabského poloostrova získali díky nejmenšímu ze světových pokladů obrovský věhlas a nesmírné bohatství.


19. 11., 20.00 – Zmrzlá planeta (Na obou koncích Země)

Vydejte se na životní polární expedici ve společnosti slavného přírodovědeckého týmu britské televize BBC. Vede neuvěřitelnou krajinou, kam se většina lidí nikdy nedostane. Ambiciózní a velkolepý dokumentární seriál Zmrzlá planeta je zevrubným portrétem divokých krás Arktidy a Antarktidy zachycených před tím, než zmizí navždy. Nejnovější technologie se poprvé dostaly na nejextrémnější a nejodlehlejší místa na naší planetě. Kameramani si troufli ponořit se hluboko pod ledovou krustu do okouzlujícího světa obrů, potopili se do srdce vybuchující polární sopky a přeletěli nad Jižní polární čepičkou. Seznamte se zblízka s životem charismatických zvířecích hrdinů a staňte se svědky toho, jak se jim navzdory všem nepříznivým podmínkám daří přežít.


19. 11., 21.00 – Bláznivé zvířecí kostýmy

Zvířata nás dokážou zaskočit nejbláznivější podobou. Některá dokonce vypadají, jako by se vystrojila na karneval. Ale bláznivé barvy a modely matky přírody jsou pro zvířata životně důležité. Někdy jim mají pomoct splynout s prostředím, jindy naopak slouží k tomu, aby zvířata vyčnívala nad všemi a vším. Ale ať už je to opice s make-upem nebo mlok s toxickými pruhy, díky Bláznivým zvířecím kostýmům se jejich majitelé mají dobře. „Převleky“ pomáhají během rituálu páření, odrazují nebezpečné soky nebo zachraňují holý život před hladovým dravcem. Zatímco některé podoby a barvy zvířat se vysvětlují snadno, jiné nám stále zůstávají záhadou. Ale i když se nad nimi občas pozastavíme, neměli bychom se jim příliš divit. Na celém světě přece neexistuje žádný jiný živočišný druh, který se tak rád obléká do nejrůznějších pestrobarevných kostýmů jako člověk.


19. 11., 23.00 – Drákula: Skutečný příběh

Víte, jak se zrodil mýtus o upírovi? Kdy proběhla první upíří epidemie a jak inspirovala skotského spisovatele Brama Stokera k vytvoření hlavního antihrdiny jeho nejslavnějšího románu? A proč Drákula od té doby ovládnul celý svět? Skutečný příběh Drákuly nás zavede zpátky do vesniček Transylvánie a okolní pusté krajiny, kde mýtus proslulého upíra zůstává dodnes živý. Ale podíváme se dokonce i na zelené irské louky. Během této vzrušující výpravy vám zamrzne krev v žilách a zároveň zjistíte nové, dosud poměrně neznámé, poznatky o záhadných upírech a jejich úplných počátcích. Kde po sobě upíři zanechali nesmazatelné stopy? Jak se během několika posledních století změnila jejich povaha? Na cestě za hledáním odpovědí na tyto zajímavé otázky se k nám navíc připojí samotný hrabě Drákula.


20. 11., 21.00 – Za hranice lidských možností (Neuvěřitelné fyzické výkony)

Jak může slepý muž jezdit na koni, mnich z Šaolinu ohnout železnou tyč o krk a obyčejný člověk provádět neobyčejné výpočty pouze vlastní hlavou? Poutavá série Za hranice lidských možností vyhledává neznámé osobnosti se zvláštními schopnostmi, které obyčejně považujeme za nemožné. Jeho tvůrci si posvítili na unikátní talent na všechno možné a jeho majitele vystavili vědeckému zkoumání ve snaze vysvětlit, jak to, že dokáže, co jiní ne. Vychutnejte si neuvěřitelné příběhy o tom, jak tito „super hrdinové“ odhalili své unikátní schopnosti a snaží se s nimi žít v naprosto obyčejném světě.


20. 11., 22.00 – Souboj géniů (Jobs proti Gatesovi)

Poznejte největší vynálezce a vědce historie, kteří se utkali o patenty a bojovali o dominanci ve svém odvětví. Tito muži a ženy změnili způsob, jakým žijeme. Jsou to hrdinové, legendární ikony a průkopníci své doby. Díky vlastní ohromující genialitě a velkým vynálezům přetvořili celý svět. Mini série Souboj géniů představuje příběhy nekonečného střetu myslí, ve kterém jedna strana získala věhlas a druhá přišla o všechno. V závěrečné epizodě se podíváme na souboj dvou novodobých představitelů počítačového průmyslu. Jsou jimi Steve Jobs, jenž založil firmu Apple, která vyvinula jedny z prvních úspěšných osobních počítačů, založil také firmu NeXT a pod jeho vedením se proslavila i filmová studia Pixar. Druhým je William Henry Gates III všeobecně známý jako Bill Gates, který je spoluzakladatelem a předsedou představenstva společnosti Microsoft. Patří mezi nejbohatší lidi na světě. Jeho majetek je odhadován na 85 miliard dolarů.

Listopad s Prima ZOOM.


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.

premiérové bloky        20.00 – 22.00 hod.              22.00 – 24.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
úterý Po stopách historie Zvířata a my
středa Fascinující příroda Drsný svět
čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
sobota Úchvatná říše zvířat Odkazy dávných civilizací
neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 13. 11. 2016




  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.11.2016 • „Jízda na celý život“ na Eurosportu
06.11.2016 • Dokumentární výpravy za poznáním ve 45. týdnu na Prima ZOOM
05.11.2016 • Viasat Explore uvede dokumentární seriál Drony
04.11.2016 • FightBox uvádí KOK Hero Series
04.11.2016 • Boxerské bitvy v listopadu na stanici Sport1: Pacquiao si odpočine od politiky v ringu, Las Vegas přivítá duel roku
03.11.2016 • Regionalnitelevize.cz zařadila nový pořad o životním stylu v regionech

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist