Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 21:16:59   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Toufarův příběh v novém dokumentu České televize

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 26.11.2016


Dramatický osud umučeného římskokatolického kněze Josefa Toufara spojený se záhadným pohybem kříže v číhošťském kostele inspiroval scenáristu Miloše Doležala a režiséra Romana Vávru k natočení snímku Jako bychom dnes zemřít měli. Fascinující i provokující dokument vysílá ČT2 v úterý 29. listopadu 2016 v 21 hodin. Přináší ucelený pohled na jeden lidský příběh i náhled do zákulisí brutálního vyšetřování. Tvůrci v něm mimo jiné využili dosud nezveřejněné unikátní záběry StB pořízené den před Toufarovou smrtí.


Toufarova mučednická smrt v roce 1950 zhatila připravovaný zinscenovaný monstrproces, nezastavila však otevřený útok komunistického aparátu proti katolické církvi. Dokument odhaluje nově zjištěná fakta a svědectví, která se váží k osobnosti Toufara, jeho únoscům, mučitelům a dobovému kontextu. Zachycuje také epizody z jeho studentského i kněžského života a pokouší se nahlédnout do jeho úvah o samotném pohybu číhošťského křížku. „Jde o cestu člověka, který se vymkl svému předurčení, vyvzdoroval si cestu ke kněžskému rouchu, svému osudu i jeho nečekanému naplnění,“ zamýšlí se režisér Roman Vávra.

„Máme k dispozici spisové výpovědi z roku 1968, kdy se vlastně celý případ otevřel veřejnosti,“ upozorňuje dramaturg ČT Martin Polák. Hrané scény dokumentu se natáčely přímo v autentickém prostředí v kostele a na faře v Číhošti či v neblaze proslulé věznici v Brně na Cejlu. Další linky tvoří archivní záběry a vzpomínky pamětníků. „Mezi nezajímavější výpovědi patří vyprávění paní Růženy Lebedové, která je jednou z posledních pamětnic a od únosu Josefa Toufara se dodnes stará o kostel v Číhošti,“ doplňuje dramaturg.

Snímek, který vznikl v brněnském studiu ČT v Tvůrčí producentské skupině Patricka Diviše, zachycuje v uzlových bodech Toufarův životní příběh a jeho lidskou otevřenost. Vychází přitom ze stejnojmenné knihy scenáristy Miloše Doležala a jeho nečerstvějšího počinu Krok do tmavé noci. Spolu s režisérem Vávrou se tématu nevěnují poprvé. V dokumentu Mrtvolu sprovoďte ze světa, který ČT uvedla loni na podzim, zachytili úspěšné pátraní po Toufarových ostatcích. „Náš nový snímek si všímá politických, náboženských, propagandistických i intimních vrstev Toufarova příběhu,“ vysvětluje autor scénáře Miloš Doležal.

V dokumentu jsou použity také záběry z divadelního představení inspirovaného Toufarovým osudem Zpráva o zázraku. Nechybí ani záznam vzniku jeho figurální sochy, na které od loňského roku pracuje sochař Olbram Zoubek. O tom, že Toufarův příběh je neobyčejně živý, svědčí i zahájení beatifikačního procesu, kterým by měl být kněz z Číhoště prohlášen za blahoslaveného.


Alžběta Plívová, Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí České televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.11.2016 • Show Jana Krause – 30. 11. 2016
25.11.2016 • Vyhnání Gerty Schnirch v pondělí na ČT art
24.11.2016 • Cesta Václava Neužila a Ivana Trojana Světem pod hlavou začne v lednu
23.11.2016 • Filmový kanál Prima MAX slaví první narozeniny a roste mu sledovanost
23.11.2016 • Cesty geniálního architekta Josefa Pleskota
22.11.2016 • Kameňák 5 suverénne najsledovanejším programom týždňa!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist