Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 02:36:41   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Rekordní podpora Fondu kinematografie odstartovala realizaci filmu Il Boemo o zapomenutém hudebním géniovi Josefu Myslivečkovi

  Autor: 2media.cz , e-mail: info@2media.cz Přidané: 29.11.2016


Petr Václav, který před pár dny obdržel na MFF v Káhiře (15. – 24. 11.) z rukou německého režiséra Christiana Petzolda cenu za Nejlepší umělecký přínos (Best Artistic Contribution) za snímek Nikdy nejsme sami, připravuje k realizaci nový film podle vlastního scénáře – Il Boemo. Od Státního fondu kinematografie získal projekt Il Boemo příspěvek ve výši 23 milionů Kč, což je nejvyšší částka, jaká byla dosud na výrobu filmu přidělena.


Rada Fondu projekt Il Boemo vyhodnotila jako nejlépe připravený po autorské i producentské stránce, s potenciálem českou kinematografii výrazně zviditelnit v zahraničí. Celkový rozpočet filmu o hudebním skladateli Josefu Myslivečkovi, jeho závratné kariéře a následném pádu, přesáhne 100 milionů Kč. První klapka by měla padnout začátkem roku 2018, s uvedením do kin se počítá v roce 2019.

„Začíná zásadní období, ve kterém postavy dostanou konkrétní tváře. Pro mne i pro producenta Jana Macolu začíná velmi důležitá fáze života, kdy sestavíme skupinu lidí, z jejichž společného úsilí, nadšení a výjimečného nadání vznikne film o jednom z nejvýraznějších umělců, kteří se kdy v Praze narodili," reagoval režisér Petr Václav a zároveň odpověděl na otázku, jak daleko je s výběrem představitele hlavní role: „Zatímco estetika filmu a jeho obrazy, které chci spolu s kameramanem Štěpánem Kučerou vytvořit, jsou mi víceméně naprosto jasné, casting je tou nejdůležitější a nejvíce vzrušující fází příprav, které mne čeká hned od prvních dní roku 2017.“

„Díky velkorysé podpoře Státního fondu kinematografie jsme se po pěti letech, kdy na projektu pracujeme, a čtyřech filmech, které jsme společně s Petrem Václavem natočili, konečně dostali do situace, kdy nás naši zahraniční koproducenti začínají brát vážně. Univerzálně srozumitelný a lidský příběh Josefa Myslivečka má najednou otevřené dveře," dodal producent Jan Macola ze společnosti Mimesis Film.


Petr Václav, autor doma i v zahraničí oceňovaných filmů Cesta ven a Nikdy nejsme sami, na Il Boemo pracuje už od roku 2010, kdy byl rok stipendistou v Římě ve Villa Medici a intenzivně se zabýval shromažďováním materiálů o Josefu Myslivečkovi a jeho době. Il Boemo, jeden z největších a nejnáročnějších projektů české kinematografie, vzniká ve spolupráci s italskými, francouzskými a německými koproducenty.

Natáčet se bude převážně v Itálii a částečně v Čechách a v Německu. Základní tvůrčí tým zůstává stejný jako u předchozích projektů režiséra a scenáristy Petra Václava a producenta Jana Macoly: Štěpán Kučera – kamera, Florent Mangeot – střih, Tereza Kučerová – kostýmy, Daniel Němec – zvuk. Osvědčenou sestavu posílil dirigent Václav Luks, respektovaný znalec a dlouholetý propagátor hudby Josefa Myslivečka, a jeho orchestr Collegium 1704.


Josef Mysliveček (1737–1781), jeden z nejslavnějších evropských operních skladatelů 2. poloviny 18. století, pražský rodák, učitel a přítel Wolfganga Amadea Mozarta, složil 30 oper, 10 oratorií, řadu symfonií, koncertů, overtur a množství komorní a chrámové hudby... Výrazná osobnost hudebních dějin byla v České republice dlouho opomíjená, známá spíše jen odborníkům, do povědomí širší veřejnosti se Mysliveček dostává až v posledních letech.

Příběh filmu Il Boemo popisuje boj pražského rodáka o místo na scéně italské opery, jeho úspěch a usilovnou práci, která ho udržuje na výsluní nejvýznamnějších italských operních domů. Příběh skicuje i portréty významných osobností, na kterých Myslivečkova kariéra závisela, jakými byli král dvou Sicílií Ferdinand Bourbon, italská aristokracie, operní hvězdy v čele s nejslavnější pěvkyní tehdejší doby, Catarinou Gabrielli. Nechybí ani Myslivečkův "krajan" Mozart, který ve svých čtrnácti letech usiluje o stejně úspěšnou kariéru.


Simona Andělová, Account manager, 2media.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.11.2016 • Koncert ADELE z Royal Albert Hall od 14. 12. v českých kinech
29.11.2016 • Česká televize má dalšího zástupce v Evropské vysílatelské unii
28.11.2016 • Skupina Nova na Slovensku slaví další úspěch v boji proti neoprávněnému šíření svých stanic
25.11.2016 • V Praze začalo natáčení prvního celovečerního filmu o Miladě Horákové
24.11.2016 • Tisková zpráva z 21. zasedání RRTV, konaného dne 22. 11. 2016
24.11.2016 • Tlačová správa: V súvislosti s kvótami na slovenskú hudbu začala Rada pre vysielanie a retransmisiu ďalších šesť konaní

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist