Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 16:57:41   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Prosinec bude dokumentárně bohatý na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 04.12.2016


Vyberte si ten váš skutečný zážitek z cestování, přírody, historie, války, oceánů, vesmíru i různých tajemství. Dokumentární skvosty pro vás: Planeta jídla nám umožní vychutnat si Příběh čokolády; Alexandr Veliký – poznejte příběh jedné z nejimpozantnějších osobností dějin; vypravíme se také do Města ledních medvědů; tajné zbraně a maskování zvířat poznáme ve snímku Biomimikry; zakousněte se do seriálu Nejpodivnější živočichové světa a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

5. 12., 20.00 hod. – Letem světem: Velké výpravy (Ostrovy v Pacifiku)

V dnešním dílu se Zay Harding vrací z Pitcairnova ostrova a míří do srdce Pacifických ostrovů, kde bude pátrat po starých kulturách. Zdejší ostrovy byly kolonizovány Brity a Francouzi. Jeho první zastávkou bude souostroví Tonga. Toto království se skládá ze 170 sopečných a korálových ostrovů. Ochutná zde čaj a dozví se zajímavé informace o zdejší kultuře. Dalším navštíveným místem je blízký ostrov Eua, kde se Zay podívá, jak se vyrábí tapa – látka vyrobená z lýka, kterou místní ženy zdobí barevnými ornamenty. Zay také poletí na ostrov Fiji, v hlavním městě Nadi je překrásný chrám, Zay se seznámí s významy účesů zdejších lidí a také s jejich historií kanibalismu. Další ostrov Norfolk je australským teritoriem a nachází se východně od Austrálie. Dnes je vyhledávaný golfisty, ale na konci 18. století sem byli dováženi ti nejhorší trestanci. Závěrečnou destinací je Nová Kaledonie, toto francouzské souostroví objevil James Cook. Zay za svou cestu Pacifikem, urazil 6500 kilometrů, aby ho polynéští lidé zavedli do své minulosti. Viděl památky, které zanechali na tichomořských ostrovech, a zakusil jejich posvátnou kulturu. Přidejte se k němu.


5. 12., 21.00 hod. – Planeta jídla (Příběh čokolády)

Judith Jonesová chce zjistit, proč je čokoláda tak oblíbená a v odhalování tajemství má několik pomocníků. Judith postupně navštěvuje různé odborníky a dozvídá se více o historii čokolády, o procesu výroby i o pěstování kakaovníků. Zamíříme také na ostrov Svatá Lucie, kde se dozvíme od majitelů kakaovníkové plantáže více o celém procesu pěstování a sklízení kakaových bobů. V Barceloně zase navštívíme výrobce čokolády Enrica Rovira, který tvoří z čokolády i umělecká díla. Judith navštíví město Modica, na Sicílii, známé svou výrobou čokolády podle starodávného receptu Aztéků, a navštíví zde rodinu, která se zabývá výrobou čokolády už šest generací. V Londýně se necháme zavést na místa, kde bývaly kavárny s čokoládou a kam chodila šlechta. V městečku Bariloche v Patagonii je čokoláda k mání na každém rohu a město je svou čokoládou velmi známé. Čokoláda získávala na oblibě pomalu a velký průlom nastal po přidání sušeného mléka, čímž se stala čokoláda jemnější. Když se začal do čokolády přidávat cukr, stala se čokoláda velmi oblíbenou a světoví výrobci čokolády začali tuto pochoutku vyrábět ve velkém. Mezi velkými výrobci čokolády byl Milton Hershey, který vybudoval velkou továrnu na mléčnou čokoládu a udělal z čokolády, určené jen pro bohaté, pochoutku, kterou si mohli dovolit všichni. Čokoláda je stále oblíbenou pochoutkou a čokolatéři vymýšlejí stále nové chutě. Pojďte je ochutnat na Prima ZOOM.


5. 12., 22.00 hod. – Mount Edziza: Život z ledu a popela

Mount Edziza je komplex 50 sopek na severozápadě Britské Kolumbie. Tento kanadský zázrak přírody má za sebou více než osm miliónů let historie vulkanických erupcí, ke kterým docházelo na nečekaném místě – pod glaciálním ledem. Dokument Mount Edziza: Život z ledu a popela se zblízka zaměřuje na neobvyklé spojení mezi ohněm a ledem i to, jak se díky němu zrodily nejprimitivnější formy života na naší planetě, a navždy tak změnily život našich prapředků.


5. 12., 23.00 hod. – Zrození kontinentů (Afrika)

Před 250 miliony let Země vypadala jako něco z úplně jiné sluneční soustavy. Kontinenty, které známe dnes, byly koncentrované do jediné velké masy pevniny zvané Pangea. Tu obklopoval obrovský oceán, dnes nazývaný Panthalassa. Jenže asi před 200 miliony let se superkontinent začal rozpadat na kusy. Díky tomu vznikly nové oceány, hory vyrostly do nebes a během několika dalších milionů let vzniklo ze zbytků staré pevniny sedm nových kontinentů. Každý z nich je jedinečný. Dokumentární film Zrození kontinentů dává prehistorickou skládačku Pangey znovu dohromady, díky tomu odkrývá vzrušující příběh každého z kontinentů a vysvětluje, proč je každý jiný.


6. 12., 20.00 hod. – Alexandr Veliký (Na cestě k moci)

Alexandr Veliký patří k nejimpozantnějším osobnostem dějin. Ale zároveň byl jedním z nejlepších vojenských vůdců, kterému se podařilo rozšířit hranice říše svého otce od Makedonie až k Egyptu a Indii. Do dnešního dne patří k nejlepším válečným stratégům, jaké svět poznal. Jeho život má veškeré prvky pořádného dramatu. Nechyběly v něm hlad po moci, pletichy a intriky, touha i chtíč ani zvláštní excesy. Příběh Alexandra Velikého zůstává nadčasový a aktuální také díky jeho otevřenosti vůči cizím kulturám, které si v čele svých vojsk podmanil.


6. 12., 21.00 hod. – Tajemství britských hradů (Dover)

Historik Dan Jones zkoumá bouřlivé dějiny a tajemství nejslavnějších britských hradů jako jsou Dover, londýnský Tower, Warwick, Caernarfon, Stirling a Carrickfergus. Za zdmi těchto opěvovaných pevností se ukrývají příběhy plné intrik, dramat, romancí, rebelie a vražd. Dan Jones podrobně vypravuje nejlepší z mnoha příběhů tisícileté britské historie. Jejich hlavními hvězdami jsou králové, královny, ničemové, rebelové, zloduši i jejich ubohé oběti.


6. 12., 23.00 hod. – Město ledních medvědů (Vítejte v Churchillu)

Co kdyby se do vašeho města jednou ročně nastěhovalo 1000 ledních medvědů? Přesně to se děje vždy na podzim v městečku Churchill v kanadské Manitobě. Když medvědi migrují do zátoky Hudson, cestou prochází místními ulicemi. Ve stejnou dobu přijíždí do Churchillu také turisté ze všech koutů světa, kteří chtějí vidět lední medvědy v ulicích města na vlastní oči. Je na zkušených průvodcích a ochráncích přírody, aby ochránili lidi i medvědy před sebou navzájem. Navštivte spolu s námi Město ledních medvědů a zažijete dobrodružnou výpravu k ukrytým doupatům, seznámíte se s průvodci i místními obyvateli a dostanete se k majestátním šelmám takřka na dosah ruky.


7. 12., 21.00 hod. – Biomimikry (Biochemie)

Biomimikry je věda, která zkoumá přírodní evoluční techniky adaptace a aplikuje poznatky v lidském světě. Ve snímku Biomimikry uvidíte, jak se vyrábí přírodní přípravky na ředění krve z netopýřích slin, anestetika z komárů, antibiotika z medových pláství včel nebo se získávají další kryogenetická tajemství z krve obojživelníků. Pokud víte, kam se dívat, můžete objevit celý nový svět!


8. 12., 20.00 hod. – Letečtí stíhači v boji II (Souboj proudových letounů)

Seriál o historii letectví, který přináší rekonstrukce nejzajímavějších střetů ve válkách napříč dějinami dvacátého století, pokračuje. Tentokrát nechybí pohled na slavné bitvy druhé světové války v Pacifiku, do nichž zasáhli sebevražední japonští letci kamikadze; ohlédnutí za neuvěřitelným soubojem dvou amerických bombardérů, kterým se během války ve Vietnamu překvapivě podařilo nejen uniknout téměř jisté zkáze, ale i sestřelit elitní stíhačku Mig-21; představení dvou leteckých es z války mezi Izraelem a Egyptem; příběh prvních afro-amerických letců z Tuskegee; první sestřel nadzvukovým stíhačem a mnoho dalšího.


8. 12., 22.00 hod. – Nejpodivnější živočichové světa (Žraloci)

Žraloci se ve světových oceánech vyskytují už 420 milionů let a patří k největším odborníkům na přežití. Jsou to predátoři, někteří se skrytými talenty, jiní s chováním, které neodpovídá jejich pověsti zabijáků. Nejkrásnější z nich, až šestimetrový žralok tygří, nemá zuby uzpůsobené k řezání, ale k pilování. Otevře i krunýř želvy a sežere vše, včetně odpadků v moři. Vzdálená příbuzná žraloků, půlmetrová chiméra běloskvrnná, má naopak jen šest zubů a živí se mlži a korýši. Největší, desetimetrový žralok obrovský obývá hlubiny a nasává plankton a malé ryby. Nejrychlejším je teplokrevný žralok mako, který loví mečouny a tuňáky. Nejhorší pověst zabijáka má teplokrevný žralok bílý živící se hlavně tuleni. Migruje z Jižní Afriky až k Austrálii a je nadaný mimořádnou inteligencí. Podle jedné teorie používá k navigaci hvězdy. Mohutný a útočný žralok bělavý má nejsilnější stisk čelistí. Nevadí mu sladká voda a za kořistí se vydává z moře tisíce kilometrů proti proudu řek. Žralok liščí má dlouhý ocas. Jeho údery omráčí ryby v hejnu a díky ocasu dokáže vyskočit nad vodu. Vyskočit nad vodu umí i druhý největší, žralok veliký, jehož potravou je krill a rybí jikry. Mezi vzácné patří žralok velkoústý živící se také krillem. Dosud záhadným zůstává žralok Cookův žijící až v hloubce jednoho kilometru, který svou kořist asi také nasává. Žralok kladivoun se širokými křídly vystupujícími z lebky loví ryby a rejnoky zahrabané v písku. Kladivovitou hlavou detekuje jejich elektrické signály.


8. 12., 23.00 hod. – Prapodivný svět

Karpatské vrchy jsou protkány stovkami malých potůčků, které si razí cestu dolů do údolí. Jedním z nich je Vlčí potok. Při své cestě vytváří desítky malých tůní. Přestože se nám lidem zdají prázdné a opuštěné, jsou od pravěku plné života. Každý den se v nich odehrává nespočet příběhů jejich podivuhodných obyvatel. Většině lidí zůstaly až doposud pro svou nedostupnost utajeny. To je možná důvod, proč se nám lidem nedaří tak křehký a zranitelný Prapodivný svět ochránit ani před námi samými.


9. 12., 20.00 hod. – Neznámé útesy

Korálové útesy prosluly jako místa bohatá na nejroztodivnější formy života. Teplovodní útesy v Pacifiku a Karibském moři jsou všem dobře známé, ale pravdou je, že korálové útesy se nevyskytují pouze v teplých mořských vodách. Daří se jim také v nejchladnějších a nejtemnějších hloubkách oceánu. Útesy z hlubokých chladných vod vznikají posouváním ledovců po mořském dně. Jsou ukryté před našimi zraky a protínají svět křížem krážem od tropů až po mrznoucí Arktidu. Některé z nich dokonce nebyly nikdy prozkoumány. Až dosud… Odvážní potápěči vyzbrojení kamerou sestoupili do temných hlubin, kde se to oproti všem očekáváním doslova hemží životem. Kdo by si pomyslel, že se v takové tmě a chladu najdou tak pestrobarevní tvorové?


10. 12., 21.00 hod. – Zvířata v první světové válce

Během první světové války bojovala po boku mužů a žen také armáda zvířat. Muly, voli, psi, koně, prasata a holubi našli využití během přesunu jednotek, materiálu i jako zprostředkovatelé komunikace. Jejich úkolem bylo zabezpečit jednotky vojáků. Film představuje dojemné příběhy o vztahu mezi lidmi a zvířaty. Výjimkou nejsou ani těžko uvěřitelné chvilky poklidu a něhy na pozadí jednoho z nejtragičtějších období našich dějin.


10. 12., 23.00 hod. – Ztracené zbraně královny Alžběty

Je možné, že by tato loď kdysi byla součástí flotily sira Francise Draka, která bránila Británii před španělskou armádou a pak se ztratila během tajné mise? Pokud ano, šlo by o nejdůležitější nález od vraku Mary Rose. Jedná se o jedinou plně vyzbrojenou alžbětinskou válečnou loď, která se kdy našla. V jejích útrobách leží truhla plná historických pokladů, včetně mušket, mečů, bomb a obrovských kanónů. Tvůrci tohoto dokumentu získali exkluzivní přístup do zákulisí mise, jež má za úkol vyzvednout nalezený vrak na hladinu, zjistit skutečnou identitu lodi a odhalit tajemství osudu mocné Alžbětiny flotily.

Bohatství zážitků na Prima ZOOM


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.

premiérové bloky        20.00 – 22.00 hod.              22.00 – 24.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
úterý Po stopách historie Zvířata a my
středa Fascinující příroda Drsný svět
čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
sobota Úchvatná říše zvířat Odkazy dávných civilizací
neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 4. 12. 2016




  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
05.12.2016 • Vydejte se v prosinci do světa s Travel Channel!
02.12.2016 • Přímé přenosy Formule 1 na stanicích Sport1 a Sport2 sledovalo o 24 % víc diváků než minulou sezónu
30.11.2016 • Hopmanův pohár na Eurosportu
27.11.2016 • DIGI CZ nabízí u příležitosti fotbalového svátku El Clásico sportovní obsah včetně kanálů DIGI Sport na půl roku zdarma
27.11.2016 • Vydejte se do světa poznání ve 48. týdnu na Prima ZOOM
24.11.2016 • Severoamerická Major League Soccer na Eurosportu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist